Bixia logo
Meny

Kiviks Musteri tecknar elavtal med Bixia – tar ännu ett språng på hållbarhetsstegen

I över 130 år har fem generationer i familjen Åkesson drivit Kiviks Musteri på Österlen där de odlat och förädlat frukt. Hållbarhet har varit och är ett av företagets viktigaste fokusområden, bland annat genom stora satsningar på fossilfrihet, minskat matsvinn, materialåtervinning och effektiv vattenanvändning. Nu har Kiviks Musteri tagit ännu ett språng på hållbarhetsstegen och tecknat ett förnybart elavtal med elbolaget Bixia.

 

- Som fruktodlare verkar vi i samspel med naturen och då är det självklart att vi också gör allt vi kan för att ta hand om den. Träden vi odlar är hållbarhetshjältarna som absorberar koldioxid och gynnar en biologisk mångfald. Med vårt hållbarhetsarbete omfamnar vi hela värdekedjan, från odling till förädling, produktion och försäljning och här är energifrågan en viktig faktor. Redan idag använder vi uteslutande förnybar och ursprungsmärkt el på samtliga enheter och vi producerar egen värme genom biobränsle i våra olika förbränningspannor. Genom avtalet med Bixia är vi dessutom nu med och stöttar lokala elproducenter, säger Nina Hjalmarsson, Supply Chain Director på Kiviks Musteri.

Kiviks Musteri tog hjälp av konsultföretaget Expense Reduction Analysts för att förhandla fram avtalet med Bixia med leveransstart den 1 november. Totalt handlar det om en elleverans på cirka 5 200 MWh per år, vilket motsvarar elförbrukningen för cirka 520 villor, samt möjlighet till andra kostnadseffektiva energilösningar.

Fler företag väljer lokalproducerad el

På elbolaget Bixia arbetar man sedan länge aktivt med omställningen mot ett förnybart energisystem. Här kommer stora delar av elen från lokala lantbrukare som, förutom att odla mat även producerar el från sol, vind och vatten. De senaste åren har Bixia märkt att intresset för förnybar och lokalproducerad el har ökat bland företagskunderna.

- Intresset bland företag att göra hållbara elval har ökat dramatiskt de senaste åren, vilket gynnar oss på Bixia. Vi är mycket stolta och glada över att Kiviks Musteri med så höga klimat- och hållbarhetsambitioner nu väljer oss och hälsar dem välkomna, säger Christian Andersson, kundansvarig på Bixia.

För mer information kontakta:

Christian Andersson, Kundansvarig Bixia,
christian.andersson@bixia.se

Nina Hjalmarsson, Supply Chain Director Kiviks Musteri,
nina.hjalmarsson@kiviksmusteri.se

Publicerad 2022-11-01 13:17
Uppdaterad: 01 november 2022