Bixia logo
Meny

Analys och prognos för Bixia Framtid

Bixia Framtids portfölj består av två olika delar – en rörlig och en prissäkrad del. Den rörliga delen är inte prissäkrad utan påverkas av faktorer som väder, ekonomisk konjunktur och händelser i omvärlden. Den prissäkrade delen sköts av våra elhandelsexperter som köper el framåt i tiden – med syfte att skapa en stabil och förutsägbar prissituation.

Den rörliga delen av portföljen

  • Blött och blåsigt
  • Höga temperaturer

Elpriset för februari kom in kring 50 öre/kWh för samtliga svenska elområden. Temperaturerna var klart högre än det normala för säsongen vilket minskade uppvärmningsbehovet och i förlängningen elförbrukningen. Något högre elpriser under inledningen av mars-månad. Det är visserligen fortfarande höga temperaturer, men vinden har mojnat vilket gjort att vindkraftverken inte producerat lika mycket energi som föregående månad.

Den säkrade delen av portföljen

Elpriserna beräknades bli extremt höga under första kvartalet av år 2023, men tack vare god framförhållning kunde Bixias elhandelsexperter göra prissäkringar som låg på lägre nivåer. Ungefär halva portföljen säkrades löpande under år 2022. Hade du som kund i stället tecknat ett fastprisavtal på ett år på elmarknaden under hösten 2022 skulle priset, enligt SCB, blivit betydligt högre än med Bixia Framtid.

Elhandelspriser ettårsavtal - SCB

 

Se tidigare elpriser

Här har vi samlat tidigare elpriser för Bixia Framtid.

Historiska elpriser för Bixia Framtid

Prisprognos kommande år

I nedanstående tabell redovisas genomsnittliga priser för respektive år. Prognospriset består av flera delar och inkluderar både den prissäkrade och den rörliga andelen. Det är med andra ord det uppskattade priset för Bixia Framtid. På grund av svängningar på marknaden kan priserna dock komma att variera från månad till månad.

Priserna är inklusive moms, men avgifter för elcertifikat, ursprungsgarantier, balans- och förvaltningskostnader, liksom gällande avgifter till Nord Pool och Svenska kraftnät tillkommer.

Tidigare priser för 2023 hittar du under historiska elpriser.

Historiska elpriser för Bixia Framtid

Alla priser i tabellen är per kWh.

Elområde 2

  2024
Prissäkrad andel (%) ca 29 %
Säkrat pris ca 0,50 kr
Prognospris ca 0,55 kr

Elområde 3

  2024
Prissäkrad andel (%) ca 67 %
Säkrat pris ca 1,40 kr
Prognospris ca 1,20 kr

Elområde 4

  2024
Prissäkrad andel (%) ca 68 %
Säkrat pris ca 1,35 kr
Prognospris ca 1,20 kr

Se tidigare prisförklaringar

Augusti 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under augusti påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • Riklig nederbörd
  • Låg elförbrukning

Semesterveckorna och nedstängda industrier medförde låg elförbrukning under augusti. Dessutom drog stormen Hans in över Sverige i början av månaden och vi fick god vindproduktion och höga nederbördsmängder. Jämför vi med augusti 2022 sjönk priset med 85 % i elområde SE3 och SE4.

Maj 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under maj påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • Vårfloden som pressar priset
  • Solen gör entré

En kraftig vårflod i Sverige har gjort att vattenkraftsproducenterna varit tvungna att producera för fullt. I kombination med god solcellsproduktion i centrala Europa har elpriserna under åtskilliga timmar varit lägre än 0 öre per KWh.

Däremot har vi sett stor skillnad mellan de svenska elområdena på månadsbasis, där SE1, SE2 och SE3 haft sjunkande elpriser, medan SE4 varit oförändrat jämfört med tidigare månad.

April 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under april påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • Elförbrukningen minskar
  • Lägre toppriser

Under våren har vi haft högre temperaturer, vilket minskat uppvärmningsbehovet och resulterat i att elförbrukningen sjönk kraftigt i april. De timmar då fossil kraft bestämmer priset blir allt färre och priset på själva bränslet, det vill säga kol och gas, har sjunkit. Även det har gjort att de högsta timpriserna blivit lägre än tidigare.

Mars 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under mars påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • normal vindkraftsproduktion för perioden
  • omväxlande temperaturer

Likt temperaturen var spotpriserna omväxlande under mars, men de låg i linje med priserna för februari. Tack vare mycket produktion från förnybara energikällor kunde elpriserna dämpas.

Februari 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under februari påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • varmare väder än normalt, vilket lett till ett lägre uppvärmningsbehov
  • höga produktionssiffror för vindkraft.

Höga temperaturer, lägre elanvändning och god vindkraftsproduktion bidrog till ännu lägre spotpriser i februari än januari.

Januari 2023

Den rörliga delen av portföljen

Under januari påverkades priset på den rörliga delen av faktorer som:

  • Mer vindkraftsproduktion än vanligt
  • Reducerad elanvändning - I SE3 beräknas elanvändningen ha minskat med 9% och i SE4 med hela 15%
  • Milda temperaturer

Blåsiga dagar, milda temperaturer och ett mindre elanvändande, på grund av såväl väder som ökad medvetenhet, bidrog till lägre spotpriser.

Uppdaterad: 14 november 2023