Bixia logo
Meny

Bixia besöker Emelie

Kika in hos Emelie, en av våra elproducenter. Vi är en (mycket stolt!) del av gårdens cirkulära tänk och en del av familjens drömmar om elbil – elöverskottet från solpanelerna säljer hon nämligen till oss! Win win!

Teckna elavtal

Ditt val av el har betydelse. Genom att välja vår närproducerade el stöttar du dina lokala elproducenter så att de kan fortsätta sina verksamheter och öka produktionen av förnybar el. På så sätt gör du en insats både för klimatet och människorna i din närhet.

Köp laddbox till din elbil

Har du en laddhybrid eller elbil på garageuppfarten? Nu kan du genom Bixia köpa laddboxar från Bee. Passa på att ta del av det gröna rotavdraget och investera i en säker laddlösning för din bil.

Köp eller leasa solceller

Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Du ökar andelen förnybar elproduktion och vi betalar för elen du inte själv använder. Du kan även välja om du vill äga eller hyra din anläggning till en förmånlig månadskostnad.

Världens enklaste klimatval

Bara genom att göra ett aktivt val till förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp.
Det är ett enkelt val som inte kräver att man avstår från något. Att dessutom använda el sparsamt gynnar både plånbok och klimat ännu mer!

Nyheter

2021-05-10

Bixia är med och säkrar landets elbehov – för andra året i rad

Under ytterligare ett år blir Bixia, tillsammans med Växjö Energi, en del av Sveriges viktiga elreserv. Det innebär att Sandviksverket, som ägs av Växjö Energi, står för produktionen och Bixia för balansansvaret och därmed leveransen till nätet om reserven behöver aktiveras.

    Myndigheten Svenska kraftnät ansvarar för att kraftsystemet alltid kan hantera störningar och snabbt återställa elsystemet till normaldrift. Något som kan bli aktuellt om till exempel en stor energiproducent som kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 skulle slockna. För att säkerställa normaldrift finns störningsreserven som ska kunna aktiveras för att få systemet i balans. – Vi är mycket glada och stolta över att tillsammans med Växjö Energi få fortsätta bidra till ett stabilt elsystem. I framtiden kommer fler flexibilitetsförmågor att behövas för att säkra vårt elsystem. Det arbetar vi intensivt med att utveckla tillsammans med våra samarbetspartners likt Växjö Energi, säger Stefan Braun vVD på Bixia. Leverans inom 15 minuter För andra året i rad deltog Bixia i Svenska kraftnäts upphandling avseende utökning av störningsreserven. Den 29 april kom beskedet att Bixia och Växjö Energi ännu en gång tilldelas uppdraget. Avtalet gäller från 1 juni i år och ett år framåt. – Vi har ett långt och framgångsrikt samarbete med Växjö Energi och är mycket stolta över att vara en del i den svenska beredskapen. Det ställer förstås höga krav, om Svenska kraftnät ringer ska vi kunna leverera elen inom 15 minuter. Men tillsammans är vi är väl rustade för uppdraget, säger Stefan Braun, vice vd på Bixia. Störningsreserven, som inte ska förväxlas med effektreserven, består i dag av en installerad effekt på 1350 MW i Sveriges två södra elområden (SE3 och SE4). Enligt avtalet med Bixia ska Sandviksverket vid behov leverera 5 MW. – Elnätet är en av våra viktigaste servicefunktioner – fungerar inte elen står stora delar av samhället stilla. Det känns mycket bra att vi får fortsatt förtroende från Svenska kraftnät och vi är redo att leverera när det behövs, säger Erik Tellgren, vd Växjö Energi. Förnybar el och värme Till skillnad från ett vanligt värmeverk producerar kraftvärmeverk som Sandviksverket både värme och el. Verket producerar årligen cirka 200 GWh el, eller ungefär 40 procent av den levererade volymen fjärrvärme. – I takt med samhällets elektrifiering behöver vi värna den lokalt producerade kraftvärmen och öka den förnybara elproduktionen. Vi vill vara med och bidra till denna viktiga omställning, säger Erik Tellgren. För mer information, kontakta gärna: Stefan Braun, vice vd Bixia, stefan.braun@bixia.se, 070-373 50 56 Erik Tellgren, vd Växjö Energi, erik.tellgren@veab.se, 0470-77 51 01Läs mer

2021-04-29

Elmarknaden just nu: Kyla, lite vind och export gör att elpriset stiger

2021-04-28

Positivt resultat – trots pandemi och extrema elpriser

Vägen mot en hållbar värld

Att bidra till en hållbar värld kan kännas stort. Men enligt oss finns lösningen i det lokala. Hållbart och självklart. Året 2020 utmanade oss alla med en pandemi. Dessutom ett år med extremt låga och varierande elpriser och ett internt omfattande omställningsarbete. Ta del av resan i vår digitala års- och hållbarhetsredovisning.

Vi är schyssta elhandlare!

Vi är mycket stolta över att ha blivit godkända som ett Schysst elhandelsbolag, vilket också kommer ge våra kunder en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val. Certifieringen innebär att vi som elhandlare uppfyller 18 kundlöften för att våra kunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsbolag.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.