Bixia logo
Meny

Sänk dina elkostnader med våra tjänster

Timpris eller rörligt? Du väljer!

Dra fördel av dygnets billigaste timmar med ett av marknadens lägsta timprisavtal eller njut av enkelheten med vårt rörliga pris. Ingen bindningstid. Alltid 100 % förnybar el – oavsett elavtal.

Investera i solceller

Vill du göra en smart investering? Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Dessutom ökar du andelen förnybar el och vi köper den el du inte förbrukar.

Appen Mitt Bixia

Ta kontroll över din elförbrukning och minska din klimatpåverkan med vår app Mitt Bixia. I den kan du följa din elanvändning och påverka din förbrukning för att sänka dina elkostnader.

Gör ett enkelt klimatval!

El från förnybara energikällor är inte dyrare, så att välja 100 % förnybar el är inte bara bra för vårt klimat, utan även din ekonomi. Det är ett enkelt val som gör stor skillnad. Med våra energitjänster får du dessutom hjälp att sänka din elförbrukning och kan minska din klimatpåverkan och dina elkostnader ännu mer.

Nyheter

2024-02-27

Bixias vårprognos: Låga elpriser väntas i vår

Bixias vårprognos: Låga elpriser väntas i vår

Våren är på intåg med milt väder, minskande elförbrukning och fallande elpriser. Elpriset väntas nästan halveras till runt 50 öre per kWh i snitt under mars-april, jämfört med i fjol. Låga bränslepriser och svag konjunktur i Europa bidrar till prisfallet. Det visar elbolaget Bixias prognos för våren 2024.

Kylan börjar släppa på allvar både i Norden och i Europa och våren är på intåg efter en långdragen vinter med återkommande köldtoppar. – I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia. Elpriset i system på elbörsen Nord Pool väntas i mars bli ungefär 50 öre per kWh jämfört med 91 öre i fjol. I april ser det ut att bli runt 45 öre, jämfört med 88 öre ifjol. Från extremläge till normalitet Vårens elpris väntas bli klart mer stabilt än förra året. Energibalansen är betydligt starkare, med mer förnybar energi, mer kärnkraft och lägre förbrukning, särskilt i Europa. De numera kontrollerade elpriserna i Europa spiller också över på de svenska priserna. – Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år. Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre, säger Johan Sigvardsson. Även om vädret i Sverige blir kallt och vindstilla vissa dagar i mars och vi importerar el, finns en övre gräns hur mycket elpriset kan sticka i väg till följd av priskopplingen mot Tyskland. Elpriset i Tyskland väntas ligga på endast runt 60 öre per kWh, att jämföra med 114 öre per kWh i fjol. Stort fall även i vintras När årets vinter summeras kan konstateras att vi haft en relativt kall vinter. Under november, december och januari var det i snitt 2 grader lägre temperatur än normalt. Samtidigt har vintern bjudit på en temperaturmässig berg- och dalbana. – Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson. I februari landade systempriset på 45 öre per kWh, jämfört med 91 öre per kWh året innan. För mer information kontakta: Presskontakt Bixia, vid frågor om elpriser och elmarknad dagtid, 0723-80 40 40 Presskontakt Bixia, 013-20 91 40Läs mer

2024-02-08

Bixia inleder samarbete med DAZOQ - hjälper företag att energieffektivisera

2024-02-01

Vida ny flexleverantör genom Bixia – fick agera direkt vid kärnkraftstopp

Aktuellt

Fritidsbanken utsedd till Bixia Klimathjälte 2023

Den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige har, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2023 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Den el du sparar spelar roll

Idag blir vi alltmer beroende av el – ett behov som förväntas fortsätta öka världen över de kommande åren. Det ställer stora krav på elnätet och kräver att vi som elkonsumenter använder elen smart.

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av en mängd olika faktorer. Våra elhandelsexperter beskriver läget och hur oron i omvärlden, vädret och problem med kärnkraften bidrar till en ansträngd elsituation.