Bixia logo
Meny

Finalister till Bixia Klimathjälte!

Varje år ger vi en del av vår Miljöfond till olika organisationer, projekt och initiativ för klimatet. I år frågade vi allmänheten om vilken eldsjäl man tycker gör skillnad och är värd att uppmärksammas. 
Nu har vi valt ut sex finalister som vi går vidare med och i slutet på sommaren utses vinnaren.

Teckna elavtal

Ditt val av el har betydelse. Genom att välja vår närproducerade el stöttar du dina lokala elproducenter så att de kan fortsätta sina verksamheter och öka produktionen av förnybar el. På så sätt gör du en insats både för klimatet och människorna i din närhet.

Köp laddbox till din elbil

Har du en laddhybrid eller elbil på garageuppfarten? Nu kan du köpa laddboxar genom Bixia. Passa på att ta del av det gröna rotavdraget och investera i en säker laddlösning för din bil.

Köp eller leasa solceller

Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Du ökar andelen förnybar elproduktion och vi betalar för elen du inte själv använder. Du kan även välja om du vill äga eller hyra din anläggning till en förmånlig månadskostnad.

Världens enklaste klimatval

Bara genom att göra ett aktivt val till förnybar el kan man som privatperson minska sitt koldioxidutsläpp.
Det är ett enkelt val som inte kräver att man avstår från något. Att dessutom använda el sparsamt gynnar både plånbok och klimat ännu mer!

Nyheter

2021-07-02

Rekordhögt elpris i södra Sverige – 92 öre per kWh

Trots sommarvärme och välfyllda vattenmagasin är elpriset ovanligt högt för säsongen med ett snitt på 44 öre per kWh för juni vilket är mer än tio gånger högre än samma period förra året då snittet låg på 3,3 öre. I södra Sverige har elpriset under veckan snittat på 92 öre per kWh, vilket är det högsta sedan elprisområdena infördes år 2011, enligt elbolaget Bixias elprisrapport.

    Det är många faktorer som påverkar elpriset. Till stor del styrs det av vädret – ju kallare temperaturer desto mer el använder vi, då stiger efterfrågan och priset går upp. Men nu är det sommarvärme, trots det är priset på el så mycket högre. – Det är extrem skillnad på årets och förra årets elpriser. Ifjol hade vi ett enormt överskott på vatten och inlåst kraft i hela Norge och norra Sverige som vi inte kunde exportera. Dessutom bränslepriser på mycket låga nivåer till följd av pandemin. Idag har vi en normaliserad hydrologisk situation och vattenkraftsproducenterna styr prisbilden, säger Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia. Och trenden ser ut att hålla i sig över sommaren trots att elanvändningen minskar de kommande veckorna. Särskilt högt är priset längst i syd eller elområde 4, där spotpriset de senaste veckorna nått nya höjder och är det högsta sedan elområdespriser infördes 2011. Det är troligt att det består över hela sommaren. – Sedan en tid föreligger ledningsbegränsningar både inom Sverige och på vissa av kablarna mot våra grannländer. Att Ringhals 3 förlängde sin revision medförde att Svenska Kraftnät inte kunde öka upp överföringskapaciteten som planerat. Elområde 4 får inte tillgång till den billigare kraften i norr och kopplas de senaste veckorna nästan helt mot de tyska priserna där fossil kraft oftast är marginalprissättande. förklarar Johan Sigvardsson. Höga priser på fossila bränslen Marginalkostnaden för att producera el har stigit flerfaldigt sedan motsvarande tid ifjol och fått en extra skjuts den senaste tiden när den förnybara kraftproduktionen varit låg. – Det beror i huvudsak på två faktorer, ekonomi och politik. Den största är att de flesta av världens ekonomier nu återhämtat sig till nivåerna före pandemin. Industrin, och främst Kina, går på högvarv och köper upp allt kol som finns. Sedan har vi priset på naturgas som stigit med 50 procent, mycket beroende på ovanligt låga lagernivåer för säsongen. Därtill har vi utsläppsrätterna som har haft en nästan osannolik utveckling till följd av skärpta klimatambitioner från EU. Med en så hög marginalkostnad blir ett underskottsområde som SE4 mycket utsatt, men om driftsättningen av Sydvästlänken äntligen blir verklighet i augusti blir det en stor hjälp, säger Johan Sigvardssson. För mer information kontakta: Johan Sigvardsson, elprisanalytiker på Bixia johan.sigvardsson@bixia.se 076-847 95 33 Marie Lorentzon, presskontakt marie.lorentzon@tekniskaverken.se 013-20 92 63Läs mer

2021-06-17

Botrygg väljer lokal el från Bixia

2021-05-31

Bixia i ny stor solparksaffär

Vägen mot en hållbar värld

Att bidra till en hållbar värld kan kännas stort. Men enligt oss finns lösningen i det lokala. Hållbart och självklart. Året 2020 utmanade oss alla med en pandemi. Dessutom ett år med extremt låga och varierande elpriser och ett internt omfattande omställningsarbete. Ta del av resan i vår digitala års- och hållbarhetsredovisning.

Vi är schyssta elhandlare!

Vi är mycket stolta över att ha blivit godkända som ett Schysst elhandelsbolag, vilket också kommer ge våra kunder en bekräftelse på att de gjort ett extra bra val. Certifieringen innebär att vi som elhandlare uppfyller 18 kundlöften för att våra kunder ska känna sig trygga i sitt val av elhandelsbolag.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.