Just nu har vi hög belastning och det kan vara svårt att komma fram. Upplever du problem kan du alltid mejla oss på kundservice@bixia.se. På grund av belastningen är våra svarstider längre än normalt, men vi hör av oss så snart vi kan.

Bixia logo
Meny

Christian och Johanna i Sundhult utsedda till Årets Klimathjältar

Christian och Johanna Dahlqvist driver ett småskaligt regenerativt lantbruk i Sundhult i Hallands inland. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Årets Klimathjältar och 100 000 kronor i stipendium för sina insatser från Bixias Miljöfond.

Juryns motivering till utmärkelsen:

Christian och Johanna Dahlqvist är två eldsjälar som med stor passion och ett hållbart helhetsperspektiv driver en gård i Sundhult. De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk som går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sin kunskap och sina erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

– Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att vinna den här utmärkelsen i så hård konkurrens. Det betyder mycket för oss, inte minst pengarna som gör att vi kan sprida vår kunskap om hur man kan driva ett småskaligt lantbruk i samklang med det ekologiska systemet. Intresset är stort och nu kommer vi att kunna ta emot fler besökare här på gården, säger Christian Dahlqvist.

 

En av sex nominerade

Bixia har länge arbetat för att ställa om elförsörjningen till förnybart och är det elbolag i Sverige som köper in störst andel el från lokala producenter. År 2008 instiftade Bixia en Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen. I år valde elbolaget att använda 100 000 kronor från miljöfonden till ett klimatinitiativ som vem som helst kan ansöka till. Privatpersoner, organisationer, föreningar och företag som har en idé eller driver ett initiativ för att göra skillnad för klimatet har kunnat nominera sig själva eller andra.

– Vi fick in över 120 ansökningar på kort tid vilket är mer än vi förväntade oss och ett bevis på hur många som gör fantastiska klimatinsatser runt om i vårt land. Det är människor som brinner för det de gör och som vi är glada över att kunna uppmärksamma. Christian och Johanna är inte bara själva klimathjältar, de inspirerar även andra och det är ju vi tillsammans som ska lösa klimatutmaningen, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

 

övriga Finalister Bixia Klimathjälte 2021

Gangvide farm – Centrum för fossilfri enerigutveckling

Det började med en resa till Spanien för 12 år sedan där Kickan och Per Karlsson fick upp ögonen för solceller. Två år senare hade de en av Sveriges största solcellsanläggningar. Idag är Gangvide farm på sydöstra Gotland ett centrum för fossilfri energiutveckling. Här utvecklas nya småskaliga lösningar för att lagra och reglera energi med hjälp av vätgas.

Helios Innovations – Kan bidra till att lösa vattendilemmat

Jonatan Persson, 20 år och VD för Helios Innovations som siktar på att revolutionera vattenförsörjningen globalt, har nominerats till Klimathjälte av Bixia. - Att bygga bolag tar tid, och det här priset skulle vara en riktigt viktig pusselbit för oss för att ta våra produkter till marknaden, säger den unge entreprenören.

Klimatklubben vänder ångest till gemenskap och handlingskraft

Efter den heta sommaren 2018, när skogsbränderna rasade och torkan drabbade både människor och djur, bestämde sig Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Leymann för att vända klimatångesten till handling. Nu är Klimatklubben en av Bixias sex nominerade Klimathjältar.

Rena Mälaren – En ideell organisation som rensat Mälaren på 350 ton sopor

Fredrik Johansson är initiativtagaren till den ideella organisationen Rena Mälaren. Sedan han startade projektet har han tillsammans med andra frivilliga rensat Mälaren på 350 ton sopor.

Våra barns klimat – Småbarnsföräldrarna som gör skillnad

Ett gäng trötta men engagerade småbarnsföräldrar valde att ta saken i egna händer och driva klimatfrågorna – för barnens skull. ”Vi har kommit långt med ren jävlaranamma och föräldrakraft”, säger Frida Berry Eklund på Våra barns klimat.

Hjälp från två klimatforskare

För att ta reda på var klimatbidraget kan göra störst skillnad och mest nytta tog vi hjälp av två framstående klimatforskare: Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet och Kata Nylén, legitimerad psykolog hos Klimatpsykologerna.

Klimatforskarna menar att det finns flera sätt att bidra till klimatomställning. Bland annat är det viktigt att jobba för att förändra beteenden hos de stora massorna, hjälpa människor i andra länder som redan påverkas av klimatförändringarna, påverka politiker och beslutfattare samt att skapa eller bidra till nya klimatinnovationer.
Det är utifrån dessa kriterier vi utvärderar nomineringarna.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.

 

Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Relaterad information

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 29 september 2021
Kontakta sidansvarig