Bixia logo
Meny

Bixia söker klimathjältar!

Varje år ger vi en del av vår Miljöfond till olika organisationer, projekt och initiativ för klimatet. Nu vill vi höra din röst! Vem vill du nominera till att bli Bixias Klimathjälte 2021? Vinnaren får ta del av 100 000 kronor som ett stöd och en uppmuntran för ett fortsatt inspirerande arbete.

Ge din favorit chansen!

För att vara med och avgöra vem eller vad som har chansen till 100 000 kronor från Bixias Miljöfond, behöver du skicka in en nominering till oss. Nomineringen kan avse exempelvis en enskild person, ett företag, en förening, läraren eller skolklassen som du tycker gör skillnad för klimatet.

Så utvärderar vi nomineringarna

För att ta reda på var klimatbidraget kan göra störst skillnad och mest nytta, har vi på Bixia tagit hjälp av två framstående klimatforskare; Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet och Kata Nylén, legitimerad psykolog hos Klimatpsykologerna.
Klimatforskarna menar att det finns flera sätt att bidra till klimatomställning. Bland annat är det viktigt att:

  • Förändra beteenden hos de stora massorna
  • Hjälpa människor i andra länder som redan har påverkats av klimatförändringarna
  • Påverka politiker och beslutsfattare i klimatomställningen
  • Arbeta med klimatinnovationer

Det är utifrån dessa kriterier som vi kommer utvärdera nomineringarna i sökandet av nästa klimathjälte. Vi hoppas kunna uppmärksamma nya innovationer och projekt genom att stötta dessa finansiellt, och på så sätt få fler att vilja engagera sig i kampen mot de negativa klimatförändringarna.

Vem kan nomineras?

Nomineringarna till Bixias Klimathjälte 2021 kommer alltså att utvärderas utefter ovan nämnda kriterier, men vem som helst kan nomineras. Det kan vara en enskild person, en organisation, ett projekt, ett initiativ, ett företag, en idrottsklubb, en skolklass eller liknande. Du kan även nominera dig själv, ditt företag eller initiativ.

Nomineringen stänger den 30 april 2021. Vinnaren kommer att utses av Bixias hållbarhetsteam och offentliggöras innan sommaren.

Nominering stängd

Nu har nomingeringstiden gått ut. Läs gärna mer om Bixias hållbarhetsarbete.

Hållbarhet

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.

 

Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 03 maj 2021
Kontakta sidansvarig