Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Bixia Klimathjälte

För oss på Bixia är det viktigt att arbeta för ett bättre klimat och tillsammans vet vi att vi kan göra skillnad. För att uppmuntra goda klimatinitiativ har vi instiftat Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas en person eller ett projekt för sitt inspirerande hållbarhetsarbete, med syfte att stötta det fortsatta arbetet.

Ett klimatpris för de som gör skillnad

Hållbarhet är en självklarhet för oss på Bixia. Tillsammans strävar vi efter en värld som enbart drivs av förnybar energi och där andelen lokalproducerad el ökar. Men detta är långt ifrån verklighet för många människor runt om i världen. Här har vi stor potential att hjälpa till och bidra genom olika klimatinitiativ och projekt som arbetar för en grönare framtid – för alla människor.

År 2008 bestämde vi oss för att satsa på det ännu mer, så vi instiftade en miljöfond där du som kund är med och bidrar. Resultatet blev vad vi idag kallar för Bixia Miljöfond. 250 000 kronor från fonden har vi sedan valt att använda till Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas ett initiativ som gör stor skillnad för vårt klimat och syftar till att stötta och inspirera det fortsatta arbetet.

Nu är årets nomineringsperiod öppen och vinnaren kommer att presenteras under hösten. För att se vem/vilka som kan nomineras och för att skicka in din nominering, se länken nedan.

Nominering Bixia Klimathjälte 2024

Hur väljs en klimathjälte?

Bixia Klimathjälte etablerades år 2021 och startar med en nomineringsfas där alla har möjlighet att nominera en person eller ett projekt som arbetar för ett bättre klimat och en hållbar framtid. För att välja ut ett antal finalister utgår Bixias jury från kloka ord från Björn-Ola Linnér – klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet. Utifrån dessa faktorer har vi satt upp ett antal kriterier som vi tar hänsyn till när vi utser finalisterna. Därefter koras en väl värd vinnare som tilldelas 250 000 kronor, som syftar till att stötta det inspirerande och viktiga arbetet.

Bixia Miljöfond

Alla våra kunder är med och bidrar till en mer hållbar samhällsutveckling genom att öka andelen el från förnybara energikällor. Men man bidrar också till Bixia Miljöfond. Det är en fond som varje år fördelar pengar till projekt som gör konkret skillnad för vårt klimat och kommande generationer.

Varje månad avsätter Bixia en summa pengar för varje kund, vilket just nu blir cirka 600–700 000 kronor per år. Pengarna fördelas sedan till projekt som gör konkret skillnad för miljö och klimat, i Sverige och övriga världen, där Bixia Klimathjälte är ett av dessa projekt.

Bixia Miljöfond

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Tidigare års Klimathjältar

Fritidsbanken klimathjälte 2023

Den ideella föreningen Fritidsbanken Sverige, som startades i Deje i Värmland, finns i dag i över 120 kommuner från Trelleborg till Kiruna och har cirka 450 000 insamlade sportartiklar i lager som de kan låna ut till alla som behöver. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2023 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Ätbart klimathjälte 2022

Föreningen Ätbart från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Christian & Johanna klimathjältar 2021

De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Relaterad information

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Lokalproducerad el

Tillsammans med våra lokala elproducenter – vanliga människor med solceller på taket eller ett vindkraftverk på gården – ser vi till att elen du betalar för är både förnybar och lokalproducerad.

Vårt hållbarhetsarbete

Hållbar utveckling är en naturlig del i vår verksamhet och en stark drivkraft i vårt vardagliga arbete. Läs mer om hur vi arbetar med de hållbarhetsfrågor där vi ser att vi kan göra störst skillnad.

Uppdaterad: 17 maj 2024
Kontakta sidansvarig