Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Spaljisten valde lokalproducerad vindkraft

Spaljisten är ett möbelföretag i Åseda som tillverkar folierade fronter av högsta kvalité för olika typer av möbler. Höga kundkrav gör att Spaljisten ständigt vill fortsätta utvecklas och lägger stort fokus på hållbara lösningar. De använder dessutom enbart lokalproducerad vindenergi i sin folieproduktion vilket skapar ett stort miljövärde i sitt eget varumärkesarbete.

Faktaruta

  • Spaljisten skapades 1975 i Åseda, Uppvidinge kommun.
  • Ingår i träförädlingskoncernen Surewood Industries AB
  • Omsättning på 516,1 MSEK 2021
  • 130 medarbetare
  • 135 ton återvunnet material år 2021
  • Lokalproducerad vindkraft sedan 2016

 

Att långsiktigt arbeta för en renare och mer hållbar miljö där vi tar hand om jordens resurser är av högsta prioritet för oss på Spaljisten liksom för våra kunder och partners. Tack vare ett effektivt samarbete med Bixia så har vi uppnått vårt mål med användning av 100% förnybar och närproducerad el

Manfred Piesack, Teknikchef Spaljisten

Starten på resan

Produktstrategin och affärsidén för Spaljisten var från början att tillverka fanerade spaljéer för den då blomstrande inhemska byggmarknaden där det just då var brist på tillverkningskapacitet för denna varutyp. På 80-talet valde de att investera i ny teknik som var relativt oprövad i Sverige och det var först efter något år som det genererade affärer på byggsidan. Så småningom bar teknikskiftet frukt och la grunden för bolagets fortsatta utveckling. Idag tillverkar Spaljisten folierade fronter för möbler i sovrum, kök och vardagsrum av hög kvalité.

Lokala elproducenter gynnas när fabriken energieffektiviserar

Ett av Spaljistens fokusområden är att minimera sin påverkan genom låg resursförbrukning samt uppfylla lagar, kundkrav och säkerställa efterlevnaden av certifikat. Utöver det blir det ett extra plus i kanten när man kan sänka utgifterna för energiförbrukningen och samtidigt stötta lokala vindproducenter. 

Efter många års samarbete tillsammans med Bixia var Spaljisten redo att ta nästa steg i sin hållbarhetsutveckling. De ville garantera att elen som används till verksamheten skulle komma från lokala producenter. Då blev det självklara valet vindkraft som produceras i närliggande områden till fabriken. Motsvarigheten till Spaljistens totala elbehov produceras därmed av tre lokala vindkraftverk: Karrydvind, Tångebo Kvarn och Linnérs Vindbruk AB. Bixia blir länken mellan elkunden och producenten och löser den administrativa hanteringen. Win-win då Spaljisten får ett trovärdigt miljövärde i sitt eget varumärkesarbete och vindkraftsproducenterna ökar sina affärsmöjligheter!

Hur kan vi hjälpa ert företag?

För att kunna förutse elkostnader handlar det framför allt om att minimera risker. För ett större företag kan det handla om mångmiljonbelopp. Det kan vara skillnaden mellan att göra ett positivt eller negativt resultat. Det är inte många företag som har tiden, kunskapen och engagemanget att följa elmarknaden dagligen, därför kan det gynna verksamheten att ta hjälp av erfarna portföljförvaltare för att kunna förutse elbörsens svängningar. 

Önskar ni hjälp att se över era energikostnader? – hör av er!

Contact card image

Christian Andersson

Key Account Manager

Relaterad information

Låna ut ditt tak för solceller

Vi erbjuder dig som företagskund en helhetslösning inom solenergi. Du lånar ut taket till din fastighet där vi tillsammans med vår leverantör tar ett helhetsansvar genom hela processen, i allt från finansiering, installation till drift och förvaltning.

Bixia Solpark

Ge ditt företag ett unikt miljövärde genom att köpa el direkt från en solpark. Vi integrerar solparken i er befintliga elhandelsstrategi och, tillsammans med våra samarbetspartners, hanterar vi allt kring finansiering och förvaltning.

Företagsrådgivning

Har du frågor, funderingar eller är nyfiken på att veta mer om våra tjänster? Kontakta våra företagsrådgivare så hjälper de dig! Här hittar du våra kontaktvägar.