Bixia logo
Meny

Kolmårdens energistation sprider kunskap om förnybar el och solenergi

Under våren 2023 invigdes solparken Fjällskär som bland annat driver Kolmårdens djurpark. Tillsammans med Bixia och Svea Solar vill Kolmården nu öka kunskapen om solparkens elproduktion. På plats i djurparken är en energistation uppbyggd för att lära besökarna om fördelarna med solenergi och vikten av att välja och öka mängden förnybar energi.

Vi besöker Kolmårdens energistation

I början av november, med mössorna väl neddragna och jackorna ordentligt knäppta, gjorde vi ett efterlängtat besök på Kolmårdens djurpark och den nyöppnade energistationen. Med utsikt över de fina ökendjuren kunde vi samtidigt fördjupa oss kring fördelarna med solenergi och hur viktig den är för den gröna omställningen.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Kolmården drivs av solenergi och bidrar till energiomställningen

I maj invigdes Fjällskär – en solcellspark på imponerande 44 hektar utanför Nyköping. Solarken, som är ett samarbete mellan Bixia, Parks and Resorts och Svea Solar, är ett tydligt exempel på hur näringslivet kan samarbeta för att ta ansvar för framtidens elförbrukning. Solenergin som produceras i solparken driver i sin tur Kolmården, Gröna Lund och Skara Sommarland under sommarsäsongerna och är ett viktigt bidrag i den svenska energiomställningen

Parks and Resorts köper solel från Bixia

Besökarna får lära sig mer om el

Kolmårdens energistationen är initiativ av djurparken och ytterligare en del i vårt samarbete med att öka mängden förnybar el och kunskapen om den. På ett roligt och lättsamt sätt bidrar energistationen till att barn och vuxna får lära sig mer om solparken och solenergin som driver djurparken.

– Vi vill synliggöra och kommunicera allt bra som Kolmården är med och bidrar till inom klimatområdet. Energistationen ger våra besökare möjlighet att lära sig mer om solkraft och om hur vi driver Kolmården, Gröna Lund och Skara Sommarland med solenergi från vår solpark, säger Jimmy Persson, ansvarig för Teknik och Energi på Parks and Resorts.

Kan utmana familjen i solspelet

Väggarna på energistationen pryds av färgglada budskap om solenergi och vikten att välja förnybar el. Visste du till exempel att tre solpaneler kan producera 1 200 W på en timme under en solig dag? Det motsvarar hela 1 200 ledlampor som lyser i en timme eller ett varv i Kolmårdens Wildfire – Europas snabbaste berg- och dalbana i trä.

Men förutom att läsa sig till allt om solens kraft kan Kolmårdens besökare testa sina kunskaper i Solspelet. I mobilspelet kan familjen utmana varandra och se hur väl deras kunskap om solenergi ställer sig i jämförelse med andra av parkens besökare.

Bästa världen och energistationen ökar ungas medvetenhet

För att unga ska kunna ta hållbara och medvetna beslut tror vi att det är viktigt att de tidigt lär sig vikten av att välja och bidra till mer förnybar energi. Kolmårdens energistation kommer därför att komplettera Bästa världen – ett utbildningsprogram bland elever i årskurs 2, 5 och 8. Projektet drivs av Linköpings kommun och Tekniska verken, tillsammans med Kolmården, Lejonfastigheter och Bixia.

Bästa Världens elskola - Tekniska verken

– Vi måste alla hjälpas åt för att minska vår klimatpåverkan och nyckeln till det är kunskap. Genom Kolmårdens energistation och projektet Bästa världen ser vi till att fler barn och unga lär sig om elbranschen och hur viktigt det är att välja förnybar energi, säger Peter Janefjord, Marknadschef på Bixia.

 

Uppdaterad: 23 november 2023