Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Fler lokala ICA-handlare blir egna solelsproducenter

Mörbylånga kommun är en av Sveriges soligaste platser. Det har ICA-handlaren Roger Andersson tagit fasta på. Med start i mars producerar han sin egen el via solceller på taket. Och han behöver varken investera tid eller pengar.

Lånar ut taket

Rogers energilösning heter ”Bixia Solklart”. Lösningen innebär att Bixia står för investeringen och sköter installation och service av solcellerna. Kunden lånar ut sitt tak och betalar ett förutbestämt pris per kWh.

- Vi har sedan länge enbart förnybar el från Bixia, säger Roger Andersson. Nu är vi glada att kunna ställa vårt tak till förfogande och producera vår egen el. På det här sättet hjälper vi också till att bygga ut den förnybara elproduktion vilket känns fantastiskt bra.

Från att man som företagare börjar fundera på att sätta upp solpaneler till att det blir verklighet är det många frågor som behöver besvaras. Alltifrån ekonomi och vilken teknik som fungerar bäst till lagar om skatt på energi och elcertifikat. Bixias lösning innebär att elbolaget ombesörjer alltifrån tillståndsansökan, nätanslutning, försäkring till installation.

Solelsproducenter ökade med cirka 85 procent

- Under förra året ökade vi antalet solelsproducenter med cirka 85 procent, säger Jenny Johnson, Bixia. De allra flesta är, precis som ICA i Mörbylånga, prosumers. Det innebär att de producerar el för eget behov och säljer överskottet till oss på Bixia.

Erbjudandet ”Bixia Solklart” lanserades 2017 mot företagskunder och är uppskattat.

- Jag strävar efter att sälja så mycket närproducerat och ekologiskt som möjligt i butiken, säger Roger Andersson. Genom att installera solceller bidrar vi till ett bättre klimat på ytterligare ett sätt.

ICA Mörbylånga Skansen SKISS.JPG  ICA Mörbylånga Solklart_bixialjus.jpg

Fakta solpanelerna på Ica Nära Skansen Mörbylånga: 

  • 61,4 kWh per installerad effekt
  • ca 62 000 kWh/år
  • 189 paneler
  • 325 Watt/panel
  • Driftstart mars månad
  • Bixia Solklart
  • Solelen motsvarar ca 15 procent av butikens årliga elförbrukning
Uppdaterad: 04 februari 2022
Kontakta sidansvarig