Bixia logo
Meny

Ett solklart val för Ica-handlaren i Småland – som inte har kostat en krona

Niclas Stenberg är ICA-handlare i Moheda som brinner extra mycket för klimatet och för sin närmiljö. Därför var svaret givet när han erbjöds att låna ut sitt butikstak till Bixia för att producera solel. En investering för klimatet och hans varumärke, som inte har kostat honom en krona.

Sedan tidigare har Niclas tecknat Bixia Nära Exklusiv, ett avtal som innebär att fått sin elförsörjning från tre vattenkraftsanläggningar i närområdet

– För mig är det lika självklart att köpa el som är närproducerad och förnybar som att köpa ekologiska och närproducerade grönsaker. Jag känner stolthet över att kunna dra nytta av allt det fina som produceras i trakten och samtidigt gynnadet lokala näringslivet, säger Niclas.

När Solklart-erbjudandet kom från Bixia var Niclas snabb att se alla fördelar. Som Ica-handlare har han många vardagliga frågor att hantera och lite tid över till annat.

– Från att man som företagare börjar fundera på att sätta upp sina egna solpaneler till att det blir verklighet är det många frågor som behöver besvaras. Alltifrån ekonomi, teknik, skattelagstiftning och elcertifikat. Med Bixia Solklart behövde jag inte bry mig om något av det här, det enda jag gjorde var att låna ut mitt tak och skriva på ett avtal om att köpa elen från som produceras från solpanelerna från mitt tak, säger han.

Idag driver Niclas sin ICA-butik helt och hållet på förnybar el både från sitt eget tak och från de tre små vattenkraftverken i närområdet.

– Det känns bra att dra sitt strå till stacken. Dessutom är det bra för mitt varumärke, det syns att Ica i Moheda bryr sig, säger Niclas. 

Film från pilotprojektet ICA Grytan Moheda

Produktion från solcellerna på taket i realtid

Klicka här för att gå till sidan för att få en större bild. 

Uppdaterad: 01 juni 2023