Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Spara el - så minskar du din elförbrukning

Kastrull med kokande innehåll på spis.

Kastrull med kokande innehåll på spis.

Att minska sin elförbrukning ger stora fördelar mot liten insats. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan, utan att tumma på komfort. Här listar vi en rad bra tips på hur du kan spara energi hemma.

Vad är en normal elförbrukning?

I artikeln nedan kan du läsa mer om hur en normal årlig elförbrukning ser ut för en villa respektive en lägenhet. Vi tar upp vilka faktorer som påverkar förbrukningen och hur fördelningen ser ut mellan olika hushållskomponenter.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Hur mycket energi drar uppvärmning?

Uppvärmningen står för en betydande del av ditt hushålls elförbrukning. Här finns mycket pengar att spara. Man brukar räkna med att uppvärmningen förbrukar cirka 75-125 kWh per kvadratmeter och år. Variationen beror på husets ålder, isolering, klimat på orten, inomhusklimat och vilka energivanor ni som boende har. Nästa gång du höjer eller sänker värmen, tänk på att bara en grads sänkning minskar uppvärmningskostnaderna med cirka 5 procent.

5 enkla energispartips för att spara på uppvärmning

 1. Visste du att det går att minska energiförbrukningen med 5% om du sänker temperaturen hemma med bara en grad (under vintern)? Sänk värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre.
 2. Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du enkelt minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Om du har hus med vind kan du även se över isoleringen där. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.
 3. Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.
 4. När du reser bort behöver du inte ha så varmt hemma. Dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det.
 5. Gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet.

Hur mycket el drar en varmvattenberedare?

En familj på fyra personer förbrukar i genomsnitt cirka 4 800 kWh per år på vattenuppvärmning. Det går att påverka förbrukningen genom ändrade vanor och genom att installera effektiva kranar och munstycken. Med snålspolande kranar kan du minska åtgången av varmvatten rejält, utan att komforten blir sämre.

6 enkla energispartips för att spara på varmvatten

 1. Spara vatten och pengar genom att duscha kortare tid. En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten.
 2. Ett normalt badkar rymmer 150 liter vatten så välj med fördel en kortare dusch istället för ett bad.
 3. Stäng av vattnet medan du tvålar in dig, schamponerar håret eller borstar tänderna.
 4. Byt packning på otäta kranar. En kran som droppar kan leda till ökad energiförbrukning motsvarande 700 kWh varje år. Det motsvarar cirka 1000 kronor som går åt till det droppande vattnet.
 5. Med snålspolande duschar och kranar kan du minska vattenanvändningen rejält. Du kommer inte märka någon större skillnad och vattenförbrukningen minskar med hela 40 procent.
 6. Handdiska inte under rinnande vatten utan använd istället diskpropp eller balja. Under en kvarts handdisk går det åt cirka 75 liter vatten.

Hur mycket el drar belysning?

Belysning står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige. Här är det första du kan göra att byta ut glödlampor om du fortfarande har sådana. Glödlampor drar onödigt mycket energi och är extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan. Använd istället LED-belysning överallt där det är möjligt.

När alla glödlampor är borta beräknas elanvändningen minska i EU med 39 miljarder kWh, och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor. Svindlande siffor, eller hur!

5 enkla energispartips för att spara på belysning

 1. Byt ut glödlampor till LED. En led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Att ha rätt belysning på rätt ställe gör skillnad. Det kan till exempel vara starkare belysning där du arbetar och mer begränsad allmänbelysning. Det förhindrar onödigt hög energianvändning.
 2. I vissa rum kan det vara en smart investering att installera en dimmer. Du sparar energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.
 3. Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter eller timer.
 4. Till din utomhusbelysning kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet.
 5. Har du platser i ditt hem där du kan använda lysrör, som till exempel i förråd eller källare, är det ett optimalt val. Lysrörsarmaturer har en lång livslängd, är energieffektiva och finns med olika färgåtergivning.

Hur mycket el drar en tvättmaskin och torktumlare?

När du ska köpa en ny tvättmaskin, torktumlare eller torkskåp, titta efter energimärkningen och jämför hur mycket el de olika modellerna drar. Energiklass A har den lägsta energiförbrukningen. Torktumlare drar i regel mindre el än ett torkskåp. Tänk på att det kan löna sig i längden att köpa en produkt med bra energiklassning, även om den är dyrare i inköp.

5 enkla energispartips för tvättstugan

 1. Tvätta med full maskin. Det är onödigt att maskintvätta enstaka plagg för sig. Tvättmaskinen förbrukar nästan lika mycket energi halvfull som full.
 2. Slopa förtvätten om du har lätt smutsad tvätt och använd istället sparprogrammet på din tvättmaskin.
 3. Välj om möjligt lägre tvättemperatur.
 4. Lufttorka tvätten (gärna utomhus) istället för att använda torktumlare eller torkskåp.
 5. Anpassa torktiden i torkskåp åt mängden kläder. Mindre kläder torkar snabbare än ett fullt torkskåp. Samma regel gäller för torktumling.

Hur mycket el drar ett kylskåp och frys?

Både din kyl och frys kan vara stora energislukare. Nya kylar och frysar drar betydligt mindre el än äldre modeller. Om du ska köpa nya vitvaror, välj efter energimärkningen A, A+ eller A++. Temperaturen i kylskåpet bör ligga på +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 procent.

5 enkla energispartips för kyl och frys

 1. En ny kyl och frys drar betydligt mindre el än modeller som är äldre än 10 år. Se även till att ha rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha plus 5 grader och frysen minus 18 grader.
 2. Låt maten svalna och täck den väl innan den ställs in i kylen eller frysen. Om varm mat ställs in i kylen går det åt onödig energi att kyla ned den. Ska du tina upp mat från frysen? Ta ut den i god tid och låt den tina i kylen. På så sätt tar du både tillvara kylan och låter maten tina på ett bättre sätt än i micron.
 3. Håll rent bakom din kyl och frys. Att regelbundet damma av bakom kylen motverkar att kylaggregat pressas till att jobba hårdare.
 4. Frosta av frysen när det är is i den. Två gånger per år brukar vara lagom. En isbelagd frys drar betydligt mycket mer energi än en som är avfrostad.
 5. Se till att kylen och frysen har täta dörrar eller luckor, och byt gummilisterna om de går sönder.

Hur mycket el drar spis och diskmaskin?

Spisar med glaskeramikhäll och induktionshäll drar mindre energi än en traditionell häll med gjutjärnsplattor. Om du dessutom använder lock vid kokning går det åt 30 procent mindre energi än utan lock.

En modern diskmaskin i energiklass A kan klara av en disk på 10-20 liter vatten, beroende på vilket program som körs. Mätningar visar att när man diskar för hand går det åt mellan 75 till 100 liter vatten beroende på mängden disk. Glöm inte att titta efter energimärkningen när du ska köpa nya vitvaror och jämför gärna hur mycket energi de olika modellerna drar.

5 enkla energispartips för spis och diskmaskin

 1. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten. Du kan spara upp till 80% av energin som går åt.
 2. Utnyttja eftervärmen genom att stänga av ugn eller platta några minuter innan maten är färdig. Använd micron för tillagning av mindre mängder mat.
 3. Stäng av diskmaskinens torkfunktion om möjligt. Disken torkar med hjälp av eftervärmen samt lufttorkar om du öppnar luckan.
 4. Använd inte köksfläkten längre än nödvändigt – den drar ut stora mängder varmluft.
 5. Använd vattenkokaren istället för spisen. Om alla Sveriges hushåll skulle koka upp två liter vatten i sin vattenkokare idag, istället för att koka i en kastrull på spisen, skulle vi spara hushållsel till 50 000 villor!

Hur mycket el drar hemelektronik?

Hemelektronik står för en femtedel av hushållselen och är den andel som ökar mest. Fråga därför om energiförbrukning när du köper nya apparater.

Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket el du kan spara är väldigt olika. I genomsnitt förbrukar apparaterna i ditt hushåll 250 kWh per år. Tänk också på att stänga av datorn och alla tillbehör med strömbrytaren, och att dra ur dina laddare när de inte används.

5 enkla energispartips vid användning av hemelektronik

 1. Två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar. Dra ut laddaren när du inte laddar.
 2. Koppla gärna in din hemelektronik till ett grenuttag. Då kan du enkelt stänga av allt på samma gång. Viloläge för datorer kan låta bra, men även datorer som sätts i viloläge konsumerar el. Det är därför optimalt att stänga ner datorn då den inte används. Passa på att aktivera datorns energisparfunktion.
 3. Nya TV-apparater har ofta energisparlägen som automatiskt kan anpassa bilden efter ljuset i rummet med hjälp av en ljussensor. Det bidrar till att energiförbrukningen kan minska med omkring 50 procent om det är mörkt i rummet.
 4. En extern digitalbox kan dra lika mycket energi som en mindre TV per år. Har du en separat digitalbox bör du undersöka om den kan stängas av utan att du behöver göra en ny kanalsökning varje gång du startar om den.
 5. Välj energimärkt. Svanen, Energy Star och TCO-märket är exempel på energimärkningar för hemelektronik.

Hör gärna av dig till oss på Bixia om du har fler frågor gällande energispartips, förnybar el eller önskar rådgivning.

Kundservice - Bixia

Jag vill teckna elavtal

Källor:

Bixia

Energimyndigheten

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 01 november 2022