Bixia logo
Meny
söklogotyp

”Vi minskade vår elförbrukning med 30 procent”

Lotten Söderlund.

Lotten Söderlund.

Är det möjligt att minska sin elförbrukning rejält utan att göra stora investeringar eller totalt ändra sitt sätt att leva? Svaret är ja! Lotten Söderlund bor i en tvåplansvilla i Linköping tillsammans med sin man och sina tre barn. Genom små förändringar i vardagen lyckades de minska sin elförbrukning med hela 30 procent.

I samband med att elpriset sköt i höjden under 2022 och det pratades mycket om elsituationen i media började Lotten Söderlund och hennes familj följa sin elförbrukning. Tidigare hade Lotten aldrig reflekterat över elförbrukningen, men nu var det tre faktorer som gjorde att hon började fundera på vad de kunde göra för att minska den.

– Dels var det ur ett solidariskt perspektiv – om alla använder mindre el gynnar det samhället i stort, dels var det en ekonomisk fråga. Efter ett tag vaknade även tävlingsmänniskan i mig, den tredje faktorn, och det blev kul att se hur mycket vi kunde spara varje månad. När vi hade som störst fokus på att minska vår elförbrukning sänkte vi den med 30 procent.

För Lotten och hennes familj handlade det inte om att genomföra kostsamma projekt eller överge bekvämligheter. I stället var det en serie enkla åtgärder som gjorde en betydande skillnad.

Vad gjorde ni för att minska er elförbrukning?

– Vi började med att stänga av golvvärmen i det badrum som har eluppvärmd golvvärme, och så körde jag färre men större tvättar och slutade använda torktumlaren. Dessutom läste jag någonstans att kläderna blir lika rena i lägre grader så sådant som jag tidigare hade tvättat i 60 grader körde jag i 40. Min man slutade ladda bilen under de timmar när elen var som dyrast, och så använde han nästan alltid lock när han lagade mat – även i de fall när man kanske vanligtvis inte gör det, som när man kokar ägg till exempel. Vi ställde även ner effekten på cirkulationspumpen på husets värmesystem som en energibesparande åtgärd.

Var hela familjen med på tåget?

– Barnen hade pratat om elsituationen i skolan så de var också med och hjälpte till och släckte lampor och stängde av elektronik som inte användes. Min man är en sådan som gillar att räkna på saker och fundera ut lösningar och jag är mer praktisk, så vi gjorde olika saker och kompletterade varandra bra.

Krävdes det mycket tid och engagemang för att minska er elförbrukning?

– Jag går inte all in på detta, och har aldrig gjort, för jag har inte den tiden. Men det var intressant att se vad jag kunde göra som var ”good enough”. Vi ändrade inte vårt sätt att leva utan gjorde små saker som kändes överkomliga, och det visade sig ju att det räckte för att göra stor skillnad på förbrukningen. Till exempel, den korta tid som jag är i badrummet kan jag acceptera att det är lite kallt på golvet.  

Vad slukar mest energi hemma hos er?

– Vi gjorde aldrig några sådana uträkningar så det vet jag inte, vi såg bara att flera mindre åtgärder gav en stor effekt tillsammans, som att stänga av golvvärmen, sluta torktumla och så vidare.

Vad har du för tips till andra som vill sänka sina elkostnader?

– Egentligen ingenting annat än det vi själva gjorde. Att tvätta större tvättar var ju något som tidigare generationer betraktade som självklart, men numera är det mycket bekvämlighet som gör att man slänger in en tvätt så fort favorittröjan är smutsig. Att tvätta färre men större tvättar tjänar man ju även tid på – så det är sådana, relativt små, saker som jag tycker att man kan reflektera över.

Är du sugen på att skaffa solceller eller göra någon annan investering som på sikt kan leda till att kostnaderna minskar ytterligare?

– Vi har skog på baksidan av vårt hus så solceller är inte aktuellt, dessutom har vi inte så stor förbrukning att det skulle löna sig ändå. Huset värms upp med fjärrvärme, och vi har inga hobbys som drar speciellt mycket el så vi har bara en normal hushållselanvändning.

Så, blev tävlingsmänniskan i dig nöjd med resultatet?

– Ja, och det blev lite av en tävling även på jobbet gällande vem som kunde spara mest. Jag vann nog inte, för det var andra som var mer dedikerade och som gjorde större förändringar i sina liv, men jag låg i toppen vilket var extra kul eftersom vi bara gjorde små, hållbara förändringar.

Lotten Söderlund

Bor: I tvåplansvilla med källare
Familj: Man och tre barn, 12, 10 och 6 år gamla
Elförbrukning: 6 000–7 000 kWh/år
Elavtal: Bixia Rörligt pris
Mitt bästa tips: Fundera över vilka små förändringar hemma hos dig som kan göra stor skillnad 

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 22 mars 2024