Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Smarta hem – lösningar som sparar energi och pengar

Allt fler intresserar sig för det smarta hemmet. Här är några tips för dig som är nyfiken på smarta lösningar för hemmet – som sparar både energi och pengar.

Först och främst. Vad menas med smarta hem?

Idag går det att styra ditt hem (i alla fall stora delar av det) med din smartphone eller surfplatta. Det kan handla om styra belysning med mobilen – till självvattnande blomkrukor, uppkopplade vitvaror, tv-apparater och övervakningssystem.

En del smarta hem-lösningar handlar om att spara energi. Andra om att du enkelt ska kunna fjärrstyra eller tidsinställa vissa funktioner i ditt hem.

Nu ska vi kika närmare på några av dem av de smarta hem-produkterna som finns.

Styra eluttag med mobilen

Med smarta eluttag menas oftast fjärrströmbrytare som kan du enkelt stänga av och på med hjälp av mobilen. Väldigt praktiskt om du vill sätta på värmen till sommarstugan i förväg – eller för dig som vill få större kontroll över din elförbrukning.

Smarta hem belysning - styra lampor med mobilen

Idag är det enkelt att styra lampor med din smartphone. Förutom att släcka och tända lampor med mobilen kan du se till att belysningen tänds automatiskt när du kommer hem. Eller fjärrstyra lampor när du till exempel är bortrest.

Sänk dina energikostnader med smarta termostater

En stor del av våra energikostnader går åt till att värma upp våra bostäder. Med en smart termostat kan du både reglera och hålla koll på din energiförbrukning.

Smarta gardiner

Att vakna upp av naturligt dagsljus kan vara underbart. Men solen går ju tyvärr upp lite för tidigt ibland. Med smarta och elektriska rullgardiner kan du själv ställa in vilka tider du själv vill ha gardinerna stängda, vinklade eller helt öppna.

Inget onödigt matsvinn med ett smart kylskåp

Med ett smart kylskåp behöver du aldrig mer riskera att köpa på dig onödig mat – som redan finns i kylskåpet. Varje gång du stänger kylskåpsdörren tas nämligen en bild på vad som finns där inne. I en gemensam app kan hela familjen uppdatera inköpslistan.

Gör hemmet säkert

Med ett smart hem larm kan du se vad som händer hemma, aktivera och avaktivera ditt hemlarm på distans. Det finns även funktioner där du kan låsa upp dörren eller se vem som ringer på dörrklockan i mobilen.

Enklare att koppla samman dina enheter i ett smart hem-system

Nästa nivå av hemautomatisering är att sammankoppla alla dina enheter i ett smarta hem-system. En slags hub för dina smarta produkter – där de kan kommunicera med varandra – för att ytterligare automatisera hemmet.

Tidigare har detta varit svårt då de flesta tillverkarna som Google, Amazon och Apple haft sina egna system och appar. Men nu har branschen enats kring en gemensam standard som kallas Matter – vilket innebär att alla produkter kan kommunicera med varandra, oavsett varumärke. Även Ikea och Philips Hue är exempel på de som har anslutit sina smarta produkter till Matter.

Här kan du läsa mer om Matter.

Ett bra tips: Ta hjälp av en elektriker när du ska installera ett smarta hem-system. Då får du en säker installation och vet att allt fungerar som det ska.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 30 november 2022