Bixia logo
Meny

Bixia söker klimathjältar!

Varje år ger vi en del av vår Miljöfond till olika organisationer, projekt och initiativ för klimatet. Nu vill vi höra din röst! Vem vill du nominera till att bli Bixias Klimathjälte 2022? Vinnaren får ta del av 250 000 kronor som ett stöd och en uppmuntran för ett fortsatt inspirerande arbete.

Ge din favorit chansen!

För att vara med och avgöra vem eller vad som har chansen till 250 000 kronor från Bixias Miljöfond, behöver du skicka in en nominering till oss.


Vem kan nomineras?

Har du en idé, driver ett projekt eller gör en insats för att påverka klimatet i rätt riktning? Eller vet du om någon annan som gör något bra? Vem som helst kan nomineras.


Exempel på vem som kan nomineras:

 • En enskild person
 • En organisation
 • Ett projekt
 • Ett initiativ
 • Ett företag
 • En idrottsklubb
 • En skolklass


Nomineringen stänger den 12 juni 2022. Vinnaren kommer att utses av Bixias hållbarhetsteam och offentliggöras under sensommaren.

nominera din klimathjälte

Kontaktuppgifter till dig som nominerar

Så utvärderar vi nomineringarna

För att ta reda på var klimatbidraget kan göra störst skillnad har Bixia tagit hjälp av den framstående klimatforskaren Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet. Klimatforskaren menar att det finns flera sätt att bidra till klimatomställning.

Bland annat är det viktigt att:

 • Förändra beteenden hos de stora massorna
 • Hjälpa människor i andra länder som redan har påverkats av klimatförändringarna
 • Påverka politiker och beslutsfattare i klimatomställningen
 • Arbeta med klimatinnovationer

Det är utifrån dessa kriterier som vi kommer utvärdera nomineringarna i sökandet av nästa klimathjälte. Vi hoppas kunna uppmärksamma nya innovationer och projekt genom att stötta dessa finansiellt, och på så sätt få fler att vilja engagera sig i kampen mot de negativa klimatförändringarna.

– Det behöver göras mer för att begränsa klimatförändringarna, vilket tydligt framgår av FN:s senaste IPCC-rapport som fastställer att utsläppen fortsätter öka. Samtidigt finns det ljuspunkter när det gäller klimatlösningar inom exempelvis sol-, vindkraft och batterilagring. Men vi alla måste göra vad vi kan och lära av varandra, därför känns det värdefullt att uppmuntra de goda exempel som finns, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Tidigare års klimathjältar

Bixias Klimathjältar 2021

Förra året fick vi in över 120 ansökningar och det var i hård konkurrens som stipendiet gick till Christian och Johanna Dahlqvist på gården Sundhult i Halland. De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Youtube is being blocked by your cookie settings

Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att vinna den här utmärkelsen i så hård konkurrens. Det betyder mycket för oss, inte minst pengarna som gör att vi kan sprida vår kunskap om hur man kan driva ett småskaligt lantbruk i samklang med det ekologiska systemet. Intresset är stort och nu kommer vi att kunna ta emot fler besökare här på gården.


Christian Dahlqvist

Relaterad information

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 06 maj 2022
Kontakta sidansvarig