Just nu är det många som ringer till oss och svarstiden är längre än vanligt.
T.o.m. 21 augusti gäller följande öppettider: måndag-fredag 09.00-15.00 (lunchstängt 12.00-12.30).

Bixia logo
Meny

Bixia Klimathjälte 2022

För att uppmuntra goda klimatinitiativ instiftade vi ett klimatstipendium förra året. Nu har årets sex finalister utsetts av totalt 220 ansökningar. Vinnaren får ta del av 250 000 kronor som ett stöd och en uppmuntran för ett fortsatt inspirerande arbete.

Vi på Bixia har länge arbetat för att ställa om elförsörjningen till förnybart och är det elbolag i Sverige som köper in störst andel el från lokala producenter. År 2008 instiftade vi en Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen. I år har vi valt att använda 250 000 kronor från miljöfonden till detta klimatstipendium som vi kallar Bixia Klimathjälte.

– Vi har fått in så många spännande nomineringar från människor runt om i landet som brinner för det de gör och som inte bara själva är klimathjältar utan även inspirerar andra. Det känns väldigt hoppfullt att det finns så många eldsjälar som gör fantastiska insatser för vårt klimat och vår miljö, och värdefullt för oss att uppmuntra de goda exempel som finns. Nu har vi valt ut sex bidrag som vi går vidare med och i slutet på sommaren utses vinnaren, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia som står bakom stipendiet.

Årets finalister

Fältbiologerna

Sedan 1947 har den ideella föreningen Fältbiologerna gett Sveriges ungdomar möjlighet att uppleva naturen, lära sig om den och skydda den. Samtidigt jobbar föreningen aktivt för att påverka naturpolitiken i rätt riktning. De senaste årens intensiva klimatdebatt har fått antalet medlemmar att öka men ännu fler kan det bli.

Sustainable WWW

Om internet var ett land skulle det just nu vara det sjätte sämsta landet i världen när det gäller koldioxidutsläpp. Sustainable WWW är en ideell organisation som drivs av webbdesignern Michael Andersen i Göteborg. Han vill få fler att skapa hållbara webblösningar genom att sprida kunskap.

Swopshop

Jane Olsson är kvinnan som vill få oss att ändra vår konsumtion och leva mer cirkulärt. Sedan 2013 driver hon butiken Swopshop i centrala Malmö där man kan lämna in kläderna man tröttnat på och få betalt i en swop-valuta som man kan använda för att byta till sig andra kläder. Nu vill hon utveckla sin Swopshop till ett franchisekoncept.

Ten Island Seafarm

Cassandra Köbbel och Anna Wångmar kallar sig tångnördar – sedan de upptäckte havets guld – tången – har de varit fast. För två år sedan startade de tångodlingen ”Ten Island Seafarm” i Göteborgs norra skärgård som är landets första andelstångodling. 

Vi håller oss på jorden

Det började för fyra år sedan när Maja och hennes granne Lotta var föräldralediga och ville göra något konkret för klimatet. Det blev facebooksidan ”Vi håller oss på jorden” och kampanjen Flygfritt 2019 med målet att få 100 000 svenskar att ta ett flygfritt år. Sedan dess har Maja Rosén ägnat hela sin tid åt att uppmuntra till att skippa flyget.

Ätbart

Sedan 2018 har Mickael Gayet och hans vänner i den ideella föreningen Ätbart jobbat intensivt för att minska matsvinnet i Sverige. I projektet ”Mathjälpen” har de levererat omkring 2 miljoner måltider till människor i behov och nu satsar föreningen på utbildning.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Tidigare års klimathjältar

Bixias Klimathjältar 2021

Förra året fick vi in över 120 ansökningar och det var i hård konkurrens som stipendiet gick till Christian och Johanna Dahlqvist på gården Sundhult i Halland. De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Youtube is being blocked by your cookie settings

Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att vinna den här utmärkelsen i så hård konkurrens. Det betyder mycket för oss, inte minst pengarna som gör att vi kan sprida vår kunskap om hur man kan driva ett småskaligt lantbruk i samklang med det ekologiska systemet. Intresset är stort och nu kommer vi att kunna ta emot fler besökare här på gården.


Christian Dahlqvist

Relaterad information

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 30 juni 2022
Kontakta sidansvarig