Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Ätbart utsedda till årets klimathjältar 2022

Föreningen från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixias Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixias Miljöfond.


Juryns motivering

Föreningen Ätbart är en inspirerande organisation som bevisar att det går att göra något konkret om man börjar gräva där man står. Sedan starten för snart tre år sedan har de jobbat intensivt för att minska matsvinnet och har omfördelat osålda livsmedel till behövande. Genom att även utbilda framtida generationer om hållbar livsmedelskonsumtion, produktion samt relationen mellan mat och klimat vill Ätbart inte bara agera plåster för, utan också förekomma matsvinnsproblematiken. Därför är föreningen Ätbart väl värda utnämningen till Bixias Klimathjälte 2022.


Om Ätbart

Matsvinnet står för omkring åtta procent av de globala utsläppen vilket är nästan lika mycket som hela världens vägtransporter. Om världens matsvinn skulle vara ett land så skulle det vara världens tredje största utsläppare. När Mickaël Gayet som 16-åring insåg omfattningen av matsvinnet samtidigt som många människor inte har råd att äta sig mätta, föddes idén till Ätbart. Nu, drygt tre år senare, har han och hans kollegor byggt upp en organisation som består av 300 volontärer och de har ett brett kontaktnät bland livsmedelsbutiker, grossister och andra aktörer.

 

Det här är ett stort ögonblick och vi är otroligt glada och tacksamma för utmärkelsen. Det är verkligen ett kvitto på att alla fantastiska individer som jobbar med detta gör skillnad. Idag vet hela Skaraborg vilka vi är och Ätbart börjar etablera sig i övriga landet. Nu, med hjälp av stipendiet, kan vi växla upp och sprida våra verksamheter vidare för att utbilda om matsvinnsfrågor och omfördela osålda livsmedel i hela Sverige.

Mickaël Gayet

Styrelsen på Ätbart har höga ambitioner och föreningen har blivit uppmärksammad tidigare. Bland annat fick de motta priset som årets hållbarhetshjältar på Svenska Hjältar-galan förra året. Föreningen finansieras av intäkter från sina självförsörjande verksamheter samt sponsring och donationer.

– Vårt mål är att tillsammans med företag, föreningar och andra samhällsaktörer minska matsvinnet i Sverige med 50 procent till år 2030. Det är knappt åtta år kvar och då gäller det att vi alla lägger i nästa växel för en storskalig satsning som fungerar i samtliga led, avslutar Mickaël Gayet.


Om Bixia och klimatpriset

Bixia har länge arbetat för att ställa om elförsörjningen till förnybart och är det elbolag i Sverige som köper in störst andel el från lokala producenter. År 2008 instiftade Bixia en Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen. I år har man valt att använda 250 000 kronor från miljöfonden till ett initiativ som gör stor skillnad för klimatet. Sammanlagt kom 220 ansökningar in till årets klimatpris och av dem nominerades sex initiativ som gick vidare till final.

– Ätbart är en fantastisk organisation som bevisar att det går att göra något konkret om man börjar gräva där man står. De är också ett bevis på att samarbeten är vägen framåt. Vi behöver alla tillsammans begränsa klimatförändringarna, något som tydligt framgår av FN:s senaste IPCC-rapport. Därför känns det värdefullt att kunna uppmuntra styrelsen och alla volontärer i Ätbart, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

Finalister Bixia Klimathjälte 2022

Fältbiologerna

Sedan 1947 har den ideella föreningen Fältbiologerna gett Sveriges ungdomar möjlighet att uppleva naturen, lära sig om den och skydda den. Samtidigt jobbar föreningen aktivt för att påverka naturpolitiken i rätt riktning. De senaste årens intensiva klimatdebatt har fått antalet medlemmar att öka men ännu fler kan det bli.

Sustainable WWW

Om internet var ett land skulle det just nu vara det sjätte sämsta landet i världen när det gäller koldioxidutsläpp. Sustainable WWW är en ideell organisation som drivs av webbdesignern Michael Andersen i Göteborg. Han vill få fler att skapa hållbara webblösningar genom att sprida kunskap.

Swopshop

Jane Olsson är kvinnan som vill få oss att ändra vår konsumtion och leva mer cirkulärt. Sedan 2013 driver hon butiken Swopshop i centrala Malmö där man kan lämna in kläderna man tröttnat på och få betalt i en swop-valuta som man kan använda för att byta till sig andra kläder. Nu vill hon utveckla sin Swopshop till ett franchisekoncept.

Ten Island Seafarm

Cassandra Köbbel och Anna Wångmar kallar sig tångnördar – sedan de upptäckte havets guld – tången – har de varit fast. För två år sedan startade de tångodlingen ”Ten Island Seafarm” i Göteborgs norra skärgård som är landets första andelstångodling. 

Vi håller oss på jorden

Det började för fyra år sedan när Maja och hennes granne Lotta var föräldralediga och ville göra något konkret för klimatet. Det blev facebooksidan ”Vi håller oss på jorden” och kampanjen Flygfritt 2019 med målet att få 100 000 svenskar att ta ett flygfritt år. Sedan dess har Maja Rosén ägnat hela sin tid åt att uppmuntra till att skippa flyget.

Ätbart

Sedan 2018 har Mickael Gayet och hans vänner i den ideella föreningen Ätbart jobbat intensivt för att minska matsvinnet i Sverige. I projektet ”Mathjälpen” har de levererat omkring 2 miljoner måltider till människor i behov och nu satsar föreningen på utbildning.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Tidigare års klimathjältar

Bixias Klimathjältar 2021

Förra året fick vi in över 120 ansökningar och det var i hård konkurrens som stipendiet gick till Christian och Johanna Dahlqvist på gården Sundhult i Halland. De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Det känns fantastiskt att bli uppmärksammad för det vi gör och att vinna den här utmärkelsen i så hård konkurrens. Det betyder mycket för oss, inte minst pengarna som gör att vi kan sprida vår kunskap om hur man kan driva ett småskaligt lantbruk i samklang med det ekologiska systemet. Intresset är stort och nu kommer vi att kunna ta emot fler besökare här på gården.


Christian Dahlqvist

Relaterad information

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 11 oktober 2022
Kontakta sidansvarig