Bixia logo
Meny

Bixia Klimathjälte

Vi har länge arbetat för att ställa om elförsörjningen till förnybart och är det elbolag i Sverige som köper in störst andel el från lokala producenter. År 2008 instiftade vi Bixia Miljöfond som stöttar konkreta projekt för att öka den närproducerade förnybara elen och initiativ som bidrar till ett mer hållbart klimat. I år valde vi att använda 100 000 kronor från miljöfonden till ett klimatinitiativ som vem som helst kan nomineras till.

Vi frågade allmänheten om vilken eldsjäl, förening, företag, projekt eller initiativ man tycker gör skillnad för klimatet och är värd att uppmärksammas. Vinnaren får ta del av 100 000 kronor som ett stöd och en uppmuntran för ett fortsatt inspirerande arbete.

Vi fick in hela 122 nomineringar på kort tid vilket är mer än vi förväntade oss och ett bevis på hur många klimatinitiativ som finns runt om i landet. Nu har vi valt ut sex finalister som vi går vidare med och i slutet på sommaren utses vinnaren av en jury som består av Bixias hållbarhetsteam.

Finalister Bixia Klimathjälte 2021

Gangvide farm – Centrum för fossilfri enerigutveckling

Det började med en resa till Spanien för 12 år sedan där Kickan och Per Karlsson fick upp ögonen för solceller. Två år senare hade de en av Sveriges största solcellsanläggningar. Idag är Gangvide farm på sydöstra Gotland ett centrum för fossilfri energiutveckling. Här utvecklas nya småskaliga lösningar för att lagra och reglera energi med hjälp av vätgas.

Helios Innovations – Kan bidra till att lösa vattendilemmat

Jonatan Persson, 20 år och VD för Helios Innovations som siktar på att revolutionera vattenförsörjningen globalt, har nominerats till Klimathjälte av Bixia. - Att bygga bolag tar tid, och det här priset skulle vara en riktigt viktig pusselbit för oss för att ta våra produkter till marknaden, säger den unge entreprenören.

Klimatklubben vänder ångest till gemenskap och handlingskraft

Efter den heta sommaren 2018, när skogsbränderna rasade och torkan drabbade både människor och djur, bestämde sig Maria Soxbo, Emma Sundh och Johanna Leymann för att vända klimatångesten till handling. Nu är Klimatklubben en av Bixias sex nominerade Klimathjältar.

Rena Mälaren – En ideell organisation som rensat Mälaren på 350 ton sopor

Fredrik Johansson är initiativtagaren till den ideella organisationen Rena Mälaren. Sedan han startade projektet har han tillsammans med andra frivilliga rensat Mälaren på 350 ton sopor.

Christian och Johanna sprider kunskapen om ett hållbart liv

För sju år sedan valde Christian Dahlqvist att göra en livsförändring. Från kontorsliv, som data- och elektroingenjör, till att bruka jorden på gården i Sundhult i Hallands inland. Christian och hans fru är pionjärer inom regenerativt jordbruk – en gräsrotsrörelse som växer sig allt starkare över världen och som bland annat går ut på att lagra kol i jorden.

Våra barns klimat – Småbarnsföräldrarna som gör skillnad

Ett gäng trötta men engagerade småbarnsföräldrar valde att ta saken i egna händer och driva klimatfrågorna – för barnens skull. ”Vi har kommit långt med ren jävlaranamma och föräldrakraft”, säger Frida Berry Eklund på Våra barns klimat.

Hjälp från två klimatforskare

För att ta reda på var klimatbidraget kan göra störst skillnad och mest nytta tog vi hjälp av två framstående klimatforskare: Björn-Ola Linnér, professor vid Linköpings universitet och Kata Nylén, legitimerad psykolog hos Klimatpsykologerna.

Klimatforskarna menar att det finns flera sätt att bidra till klimatomställning. Bland annat är det viktigt att jobba för att förändra beteenden hos de stora massorna, hjälpa människor i andra länder som redan påverkas av klimatförändringarna, påverka politiker och beslutfattare samt att skapa eller bidra till nya klimatinnovationer.
Det är utifrån dessa kriterier vi utvärderar nomineringarna.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.

 

Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Relaterad information

Bixia Miljöfond

Vi vill medverka till mer el från förnybara energikällor – inte bara sälja den som redan finns. Därför har vi startat Bixia Miljöfond, för att gynna mindre och lokala producenter av förnybar energi.

Närproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i Bixias verksamhet och en stark drivkraft i det dagliga jobbet. Genom ett nybildat hållbarhetsteam tar Bixia ett mer strategiskt grepp om frågorna.

Uppdaterad: 24 juni 2021
Kontakta sidansvarig