Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Kvarnen som blev kraftverk på Claestorp

Strax söder om Katrineholm, i en miljö som andas kultur och tradition, ligger den anrika gården Claestorp. Här producerar familjen Lewenhaupt förnybar el till trakten. En satsning som gjort dem självförsörjande på el och uppvärmning och väckt nytt liv i gårdens gamla spannmålskvarn.

JanClaestorp.jpgKvarnen inspirerade till vattenkraft

Claestorp har funnits i familjen Lewenhaupts ägo sedan 1776. Idag drivs den av Jan och hans fru Cecilia som, förutom att producera el, driver skogs- och lantbruk samt konferensverksamhet. Deras engagemang för att bevara gården till framtida generationer är svår att ta miste på. Faktum är att det var behovet av att renovera gårdens gamla kvarn med tillhörande magasin, som gjorde att de 2007 bestämde sig för att investera i förnybar energi.

– Det som fick oss att bli elproducenter var att damm¬luckorna var på väg att kollapsa, så vi behövde renovera. Vi började titta på om vi kunde producera el eftersom man har gjort det på Boda Kvarn förut. Från slutet av 1800-talet till 1940-talet hade man elproduktion här, tills blixten slog ut den. Därmed sagt blev det faktiskt värt att pröva en gång till!

Levererar el till 30 hushåll

Och lyckat blev det! Elen familjen Lewenhaupt producerar har gjort dem självförsörjande på el och uppvärmning. Överskottet räcker till ungefär 30 hushåll om året och säljs till Bixia, som distribuerar ut den på det lokala elnätet.
– Den förnybara elen vi producerar har många fördelar. Den är lokal, den är närproducerad och den sliter inte på naturen. Utöver det bidrar den till den lokala bygden. Folk vill också veta var saker kommer ifrån, man vill veta att elen inte kommer från tysk brunkol.

ClaestorpSolceller.jpgElproduktionen väckte nya drivkrafter

Förutom vattenkraften, producerar Jan även el genom solenergi. 2017 satte han upp solceller på gårdens loge, ladugård och maskinhall och tillsammans genererar de tillräckligt med el för att hålla igång deras egen produktionsenhet. Hans nästa mål nu är att bli självförsörjande även på drivmedel.

– Man får titta på de resurser man har och hur man kan bidra till nästa steg i klimatomställningen. Det är ju en globalt viktig fråga som är lika viktig för mig som för varenda person.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 04 mars 2021