Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Gekås Ullared köper förnybar el och stöttar elnätet

Sedan 2022 köper varuhuset och populära resmålet Gekås Ullared förnybar el från oss på Bixia. Det innebär att de är med och stöttar lokala elproducenter i Sverige. I början av 2024 utvecklade vi vårt samarbete och varuhuset stöttar idag även energisystemet.

Förnybar el – en självklarhet

– Hållbarhetsperspektivet är integrerat i vår vardag och går hand i hand med våra affärsstrategier där vi tar ansvar för hela värdekedjan, från produktidé till försäljning och återvinning. Självklart är energifrågan en mycket viktig del av vårt miljöarbete då vi har en förbrukning på cirka 25 000 MWh per år. Vi har sedan flera år köpt förnybar el, vilket för oss varit ett självklart val, men genom avtalet med Bixia gynnar vi även lokala elproducenter runt om i landet.

Magnus Larsson, fastighetstekniskt ansvarig på Gekås Ullared

Stärkt samarbete bidrar till balansen i elsystemet

Med lokaler på 114 000 kvadratmeter och nära fem miljoner besökare om året är varuhuset Gekås Ullared ett av Sveriges populäraste besöksmål och det största varuhuset i Europa. Under hösten 2022 tecknade de avtal för sin elhandel hos Bixia och köper sedan dess förnybar el från oss.

I början av 2024 utvecklades samarbetet ytterligare när Gekås Ullared blev flexleverantör på Svenska kraftnäts balansmarknad, där vi bidrar med budgivning och prissättning av deras tillgängliga kapacitet. Som flexleverantör står de redo att anpassa sin effekt, vilket i deras fall handlar om att dra ner effekten under kortare stunder – främst i ventilation och värmesystem.

– Vid behov kommer vi att dra ner elförbrukningen inom ventilation och värmesystem under kortare perioder för att bidra till stabiliteten i elsystemet, säger Magnus Larsson, fastighetstekniskt ansvarig på Gekås.

Balansmarknaden - Svenska kraftnät

Får ersättning för sin flexibilitet

Precis som övriga flexleverantörer får Gekås Ullared betalt för att stå redo att vara flexibla med sin effekt, oavsett om de måste agera eller inte och vi hjälper dem med budgivning och prissättning.

– Gekås Ullared gör en viktig insats för samhällsnyttan genom att agera på balansmarknaden tillsammans med oss på Bixia. Samtidigt får de ersättning för sitt arbete och skapar på så vis nya intäktsströmmar. Dessutom är Gekås nu med och möjliggör för ökningen av förnybar el i Sverige, säger Christian Andersson, kundansvarig på Bixia.

Gekås Ullared

Vill du bli flexleverantör?

Kan din verksamhet anpassa sin effekt eller produktion under kortare stunder utan att det påverkar verksamheten? Då kan ni bli flexleverantör, precis som Gekås Ullared, och få betalt för att ni är med och stabiliserar det svenska elsystemet.

Bli flexleverantör

Relaterad information

Bli leverantör på balansmarknaden

Har du möjlighet att sänka din verksamhets effektuttag under korta perioder? Då kan du bli flexleverantör. Undvik att elpriset avgör om du går med vinst eller förlust – bli flexleverantör idag!

Bli mer energieffektiv

I vår handbok om energieffektivisering lär du dig mer om elmarknaden och smarta energilösningar anpassade för balansmarknaden. Vi delar också med oss av energitips för hållbart och energieffektivt företagande.

Företagsrådgivning

Har du frågor, funderingar eller är nyfiken på att veta mer om våra tjänster? Kontakta våra företagsrådgivare så hjälper de dig! Här hittar du våra kontaktvägar.

Uppdaterad: 30 april 2024
Kontakta sidansvarig