Viktig information till våra kunder: Just nu verkar flera av våra kunder få samma faktura flera gånger. Vi ber om ursäkt för detta och felsöker problemet.

Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Sänk elförbrukningen i villa – så gör du

En blå villa med svarta solceller i ett villakvarter. Solceller kan sänka elförbrukningen.

En blå villa med svarta solceller i ett villakvarter.

Bor du i villa och vill sänka dina elkostnader? I den här artikeln går vi igenom vilka förändringar du kan göra, stora som små, för att minska din elförbrukning och få lägre elkostnader.

Det som förbrukar överlägset mest energi i en villa är uppvärmning och varmvatten, och det är inte ovanligt att det står för omkring 75 procent av den totala elförbrukningen. Den resterande delen utgörs av hushållsel. Genom att se över hur du värmer upp huset och hur och när du använder varmvatten kan du spara betydande summor varje år. Men det finns även andra, relativt enkla, saker som du kan göra för att sänka din elräkning.

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Uppvärmning är a och o

Oljepanna och direktverkande el brukar vara de absolut dyraste uppvärmningsalternativen. Vilket värmesystem som är bäst för ditt hem beror på faktorer som husets utformning, tomtens förutsättningar och var du bor. I städer kan till exempel fjärrvärme vara den mest optimala lösningen, men för de allra flesta villaägare är någon typ av värmepump den mest miljövänliga och kostnadseffektiva lösningen. Sedan 2023 kan du som bor i småhus som värms upp med el eller gas ansöka om bidrag för vissa energieffektiviserande åtgärder.

Om du har möjlighet kan du också installera solpaneler på taket för att generera egen el. Det är ofta en stor investering initialt, men på lång sikt kan det minska dina elkostnader avsevärt.

Isolera mera

En av de mest effektiva åtgärderna för att minska energiförbrukningen är att förbättra isoleringen. Dålig isolering kan leda till värmeförluster, vilket tvingar uppvärmningssystemet att arbeta hårdare, men genom att tilläggsisolera vinden och väggarna hålls värmen inne under vintern och ute under sommaren. Det kan också vara värt att se över alla fönster och byta till energieffektiva fönster med ett lågt U-värde. Ju lägre U-värde ett fönster har, desto bättre isolerar det.

Rabatt på tilläggsisolering av din vind med Bixia och Eniva

Byt till energisnåla apparater

Elektroniska apparater kan dra mycket energi, särskilt om de är gamla eller ineffektiva. När det är dags att byta ut gamla apparater ska du välja modeller med hög energimärkning, det betyder att de är energisnåla. De allra energieffektivaste maskinerna är märkta med A+++. Det är också av betydelse att stänga av apparater som inte används och att dra ur laddsladden ur vägguttaget när du inte laddar.

Spara el – så minskar du din elförbrukning

Men hur mycket el drar olika apparater då?

Det är svårt att svara på hur mycket el en specifik apparat eller maskin drar eftersom det beror på faktorer som märke, tillverkningsår och användningsmönster. Men exempel på sådant som generellt drar mycket el är torktumlaren, den eldrivna handdukstorken, tvätt- och diskmaskinen och den portabla AC-anläggningen.

Ska man ändå försöka uppskatta hur mycket en specifik apparat drar kan det se ut ungefär så här:

  • En diskmaskin förbrukar ungefär 0,8 kWh till 1,2 kWh per disk.
  • En tvättmaskin förbrukar ungefär 0,5 kWh till 1 kWh per tvätt.
  • En torktumlare förbrukar ungefär 1,6 till 2,5 kWh per användning.
  • En handdukstork förbrukar ungefär 50 till 70W, men om den går konstant förbrukar den 1,44 kWh (räknat med 60W effekt) på ett dygn.
  • En portabel AC-anläggning förbrukar vanligtvis mellan 0,8 och 1,5 kWh per timme.

Vad drar mest el i hemmet?


Utmana dig själv
:
Testa gärna att stänga av golvvärmen och handdukstorken, och se över dina rutiner för när du brukar köra tvätt- och diskmaskinen (alltid fulla maskiner!) för att se hur stor skillnad det gör på nästa månads elräkning.

"Så minskade vi elförbrukningen med 30 procent"

Lys upp ditt hem

Belysning kan vara en stor energislukare, särskilt i stora villor. Byt ut glödlampor mot LED-lampor som drar betydligt mindre energi och har en längre livslängd – en bra idé är också att använda timers för utomhusbelysning. Om du vill ta det ett steg längre kan du installera rörelsesensorer i rum som inte används så ofta, i förråd eller källare till exempel.

Övervaka din förbrukning

Genom att hålla koll på din energiförbrukning är det lättare att spara energi. Om du har ditt elavtal hos oss på Bixia kan du ladda ner vår app Mitt Bixia och enkelt följa din elförbrukning. Du får dessutom verktyg som hjälper dig att göra fler energismarta val i vardagen, vilket på sikt minskar dina elkostnader. Du kan också koppla upp ditt hushålls smarta resurser – som elbil och laddbox – och följa styrningen direkt i appen.

Få koll på din elförbrukning – med en realtidsmätare

Källor:
Länsstyrelsen
Vattenfall
Otovo

Ditt elavtal blir smartare med Mitt Bixia

I vår app Mitt Bixia har du allt du behöver för att få full kontroll på din elförbrukning – följ din förbrukning, ladda elbilen och betala din faktura på ett och samma ställe. Det är precis som att ha ett eget elgeni i handen. Ladda ner Mitt Bixia idag!

AppStore.png  GooglePlay.png

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 18 september 2024