Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Få koll på din elförbrukning – med en realtidsmätare

En man står i ett kök och följer sin elförbrukning i realtid i sin mobil.

En man står i ett kök och tittar på sin mobiltelefon.

Vill du följa ditt hushålls elförbrukning i realtid? Genom att koppla ihop en realtidsmätare med din smarta elmätare kan du ta del av förbrukningsdata så ofta som var tionde sekund, direkt i din el-app. Men hur fungerar det och vad är egentligen en realtidsmätare?

Hur kan jag se min elförbrukning?

Alla hushåll – lägenheter, villor och fritidshus – har en elmätare som mäter hushållets verkliga elförbrukning. Däremot kan det skilja sig var den sitter och om varje lägenhet har en egen, eller om det finns en gemensam för hela fastigheten. Mätaren tillhandahålls av elnätsbolaget och läser av hur mycket el du förbrukar, vilket utgör underlaget för hur många kilowattimmar du ska debiteras för. Elmätaren läser också av hur mycket el du säljer om du har egen produktion och får en överskottsproduktion.

På fakturan får du dock ingen indikation på när eller hur du har förbrukat el, utan det hittar du i elnätsbolagets eller elhandelsbolagets app eller på ”Mina sidor”, men då ofta med en fördröjning på upp till tre dagar.

Du behöver en realtidsmätare och en smart elmätare

Senast 1 januari 2025 ska alla elmätare vara ”smarta” och utrustade med en HAN-port (RJ12), samtidigt som de lever upp till nya funktionskrav för mätsystem och mätutrustning. Anledningen till förändringen är att göra det enklare för dig som elkonsument att vara aktiv på elmarknaden och kunna påverka dina elkostnader mer. De nya funktionskraven främjar också tillförlitlig och effektiv nätdrift, och möjliggör för en ökad och billigare integration av mikroproduktion från till exempel solceller.

Funktionskrav elmätare – Energimarknadsinspektionen
Frågor och svar om elmätning – Energimarknadsinspektionen

Kan jag se min elförbrukning i realtid i en app?

För att kunna se och följa din elförbrukning i realtid behöver du en realtidsmätare som kopplas ihop med din smarta elmätare – via elmätarens HAN-port, som aktiveras av ditt elnätsbolag. Elmätaren kan sitta både inomhus och utomhus, så det är viktigt att realtidsmätaren du köper klarar utomhusbruk om den ska installeras där. Realtidsmätaren läser sedan av din elförbrukning och skickar realtidsdatan till en ansluten el-app – vanligtvis var tionde sekund eller så ofta som var femte sekund. Många el-appar har dessutom smarta funktioner för elbilsladdning och uppvärmning, vilka blir ännu bättre och precisa med en realtidsmätare. Du får också snabbare och mer exakt förbrukning dag för dag, och timme för timme.

Vilken app du kan integrera med vilken realtidsmätare skiljer sig och inte sällan har elhandelsbolaget utvecklat en egen mätare som bara fungerar med deras app.

Realtidsmätare fördelaktigt oavsett elavtal

Det krävs inte något särskilt elavtal för att köpa och installera en realtidsmätare. Däremot är den kanske mest hjälpsam för dig med ett timprisavtal eftersom det innebär att du betalar det pris som elen kostar när du förbrukar den. Om du har en elbil är det också väldigt lönsamt med en realtidsmätare eftersom elbilsladdningen är en av hemmets största elförbrukare. Oavsett elavtal ger realtidsmätaren dock detaljerad information om hur mycket el du förbrukar och när du förbrukar som mest – vilket blir viktigt med de nya effektavgifterna.

Effekttariffer (effektavgift) – Energimarknadsinspektionen


Enligt lagkrav från Energimarknadsinspektionen ska alla Sveriges elnätsföretag göra om sina prismodeller och inkludera en effektavgift senast 1 januari 2027. Den nya prismodellen innebär att du får betala för dina effekttoppar – alltså när du förbrukar mycket el på samma gång, samtidigt som elkostnaden blir lägre om du sprider ut din elförbrukning över dygnet. Med en realtidsmätare kan du kapa dina effekttoppar eftersom du får indikationer på när du förbrukar mycket el på samma gång. För kanske startar du diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare samtidigt, utan att tänka på hur det påverkar din elräkning.

Vad är effekt och effekttoppar? – Tekniska verken

Följ din elförbrukning i Mitt Bixia – snart i realtid

Inom kort lanserar Bixia en ny app och egna realtidsmätare. Med den kommer du att kunna följa din elförbrukning, timme för timme, för att få koll på din elförbrukning och därmed kunna sänka både den och dina elkostnader. På sikt kommer du också att kunna ladda elbilen och värma upp huset på ett smartare sätt direkt i appen.

Få koll på din elförbrukning med appen Mitt Bixia

Källor:
Bixia
Energimarknadsbyrån
Energimarknadsinspektionen
Statistiska centralbyrån
Vattenfall

Spara pengar med ett av marknadens billigaste timprisavtal

Bixia Timpris är ett av marknadens billigaste elavtal – utan påslag och bindningstid. Men alltid med 100 % förnybar el.

Ditt elavtal blir smartare med Mitt Bixia

I vår app Mitt Bixia har du allt du behöver för att få full kontroll på din elförbrukning – följ din förbrukning, ladda elbilen och betala din faktura på ett och samma ställe. Det är precis som att ha ett eget elgeni i handen. Ladda ner Mitt Bixia idag!

AppStore.png  GooglePlay.png

Frågor och svar

Vad är skillnaden på en elmätare och en realtidsmätare?

En elmätare, oavsett om den är smart eller inte, används av elnätsbolaget för att veta hur mycket el du förbrukat under månaden, medan en realtidsmätare läser av förbrukningen oftare. Datan från realtidsmätaren skickas sedan till en el-app där du kan följa förbrukningen i realtid.

Vad är en normal elförbrukning per månad?

Elförbrukning villa
En genomsnittlig villa med eluppvärmning förbrukar i snitt 25 000 kWh per år, där förbrukningen är fördelad på uppvärmning (cirka 15 000 kWh), varmvatten (cirka 5 000 kWh) och hushållsel (cirka 5 000 kWh). Det motsvarar en elräkning på ungefär 3 400 kronor per månad. Med fjärrvärme eller biobränsle för att värma upp huset ligger elförbrukningen på cirka 5 000 kWh per år.

Siffrorna är baserade på en genomsnittlig elförbrukning i kilowattimmar (kWh) för ett hushåll i Sverige under ett år.

Enligt Statistiska centralbyrån förbrukar en villa på 100 kvadratmeter cirka 12 000 kWh el per år och av det är uppskattningsvis 4 000 kWh hushållsel. Resterande 8 000 kWh motsvarar uppvärmning och varmvatten.

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Elförbrukning lägenhet
Enligt Statistiska centralbyrån ligger en normal elförbrukning för en mindre lägenhet på cirka 2 000 kWh per år, medan en större lägenhet använder cirka 5 000 kWh per år. Sedan påverkas både pris och förbrukning också av lägenhetens storlek, hur många som bor i lägenheten, var i landet du bor och hur energimedveten du är.

Vad är normal elförbrukning för en lägenhet?

Vad drar mest el i ett hem?

När det kommer till hushållselen finns det en enkel tumregel att hålla sig till: apparater som producerar kyla eller värme drar mest el. Har du en elbil hemma kan du också räkna in elbilsladdningen till en av hemmets största energitjuvar. En stor del av din elförbrukning sker alltså i köket där du använder både kyl, frys, ugn och spis. Även badrummet är en stor förbrukare med tvättmaskin, torktumlare och eldriven golvvärme.

Uppvärmning och varmvatten kräver också mycket el. I en villa, som inte har fjärrvärme, står normalt sett uppvärmning och varmvatten för 60–70 procent av energiförbrukningen.

Hemmets vanligaste energitjuvar

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024