Bixia logo
Meny

Den el du sparar spelar roll

Elmarknaden i Sverige och Europa är mycket ansträngd just nu. Priserna är höga och kan stiga ännu mer. Men vi kan förbättra situationen tillsammans, för all el du sparar påverkar både ditt och grannens pris. Här hittar du information om läget och hur du kan minska din elförbrukning.

Elprisläget just nu

Elpriserna viker nedåt efter rekordnoteringarna i december. Nu spås en lite mer dämpad prisbild under resterande delen av vintern, säger Bixias elanalytiker Johan Sigvardsson.

December bjöd på nya elprisrekord i nästan hela Sverige vilket har medfört att många har fått rekordhöga elräkningar för den el man använde i december. Det positiva är att priserna har varit betydligt lägre från början av januari och de förväntas att hamna på ett lägre pris än december under resterande del av månaden som det ser ut nu.

Mildare väder

Vi har haft ett mildare väder både i Sverige och runt om i Europa vilket är en stor del av förklaringen. Det innebär att förbrukningen minskar samt mer produktion från förnybara energikällor. Dessutom går det inte åt särkilt mycket gas och för tillfället är gaslagren i Europa på rekordhöga nivåer.
Sammantaget gör det att marknaden förväntar sig att prisbilden kommer generellt ligga lägre för resterande delen av vintern om inte några oväntade saker händer eller om det till exempel kommer en längre period med kallt väder. Men som väderprognoserna indikerar just nu så ser det ut att bli förhållandevis milt väder framåt.

Eftersom läget ändå redan är ansträngt behöver vi alla, oavsett elhandelsavtal, kraftsamla för att minska och jämna ut vår elförbrukning. Detta för att undvika överbelastning på elnätet, minska risken för frånkoppling av el och för att påverka din elräkning. Att minska den egna elkonsumtionen är det som kortsiktigt får störst påverkan på din elräkning – den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats.


Du kan hjälpa till genom att:

  • sänka eldriven värme
  • duscha sent på kvällen
  • undvika att använda varmvatten, om vattnet värms upp av el
  • schemalägga tvätt- och diskmaskin till natten
  • ladda elbilen på natten.

Elprisstödet

Under hösten 2022 beslutade regeringen att införa ett elprisstöd till de som drabbats hårdast av de höga elkostnaderna – privatpersoner och företag i elprisområde 3 och 4. Utbetalningen är en retroaktiv kompensation för oktober 2021 till november 2022. Nu har det dessutom regeringen lämnat ett nytt förslag till elstöd som ska gälla i hela Sverige som avser perioden november till december 2022.

I länken nedan reder vi ut vad elprisstödet innebär och hur du kan räkna ut hur mycket du får.

Elprisstödet – hur och när betalas det ut?

Vad är en normal energiförbrukning för en villa?

Energiförbrukningen varierar mycket mellan olika hushåll. Den påverkas bland annat av vad du har för uppvärmningssystem, var i landet du bor, hur gammalt huset är och hur många ni är som bor där.

En genomsnittlig villa med direktverkande el (eluppvärmning) förbrukar i snitt 20 000 - 25 000 kWh per år. Om du har en annan uppvärmningsform än direktverkande el, till exempel fjärrvärme, luftvärmepump eller bergvärme, brukar en normal elförbrukning ligga på cirka 5 000 kWh per år – alltså mellan en fjärdedel och en femtedel så mycket. Med andra ord, har du direktverkande el och vill sänka din energiförbrukning är det mest effektiva sättet att byta uppvärmningsmetod.

Vad är en normal elförbrukning för en villa?

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Elförbrukning i lägenhet varierar mycket och det finns många olika faktorer som spelar in. Vi har tagit fram en artikel som beskriver bland annat genomsnittlig förbrukning och andra saker som kan vara bra att veta för dig som bor i lägenhet.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Hur kan jag se min elförbrukning?

Är du kund hos oss kan du följa statistik från månad till månad på Mina sidor.

Mina sidor

Så är du elsmart dygnets alla timmar

Vi kan även bli bättre på att fördela vår elförbrukning jämnt över dygnets alla timmar. Det kan handla om att schemalägga så att elbilen laddar under flera timmar på natten, i stället för att snabbladda den när du kommer hem från jobbet, eller att köra diskmaskinen på natten. På så vis får du en fulladdad bil och ren disk på morgonen, samtidigt som du minskar belastningen på elnätet.

Om du har timpris kan du även dra nytta av att spotpriset vanligtvis är lägre på natten.

Timpris på el

Vad är spotpris?

Fem tips för hur du sparar energi på din uppvärmning

1. Sänk temperaturen
Prova att sänka temperaturen hemma en grad eller två. Bor du i villa ger varje grads sänkning cirka fem procent minskning av din energianvändning för uppvärmning. Det kan även vara skönt att ha lite lägre temperatur i sovrummet när du ska sova. Sänk gärna värmen ytterligare i rum som du inte använder eller när du åker bort.

2. Isolera mera
Vill du spara pengar och energi är det smart att isolera ditt hus bättre. Täta dragiga fönster, dörrar och glöm inte balkongdörren. Har du en otät vind hemma kan så mycket som 15 procent av värmen försvinna ut genom taket.

3. Lufta och håll fritt framför elementen
Kontrollera att element och termostater fungerar som de ska så att de inte går för högtryck i onödan. Lufta elementen för att få en jämn värme i hela huset. Tänk också på att inte ställa möbler eller hänga långa, tjocka gardiner framför elementen. Värmen behöver kunna cirkulera fritt i rummet.

4. Vädra snabbt – och stäng igen
Använd korsdrag i stället för fläkt för att vädra eller sänka temperaturen när det är varmt ute. Kom ihåg att stänga dörrar till kalla utrymmen och inte ha fönster öppna i onödan på vintern.

5. Dra nytta av dina persienner
Om du drar ner dina persienner och vinklar dem på natten så bidrar det till att värmen stannar inomhus.

 

Visste du att om vi alla hjälps åt att minska elförbrukningen så kan vi tillsammans driva ned elpriset? En färsk studie visar att om hela Europa minskar sin elförbrukning med 10 % så skulle priset kunna halveras från dagens nivåer.

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av en mängd olika faktorer. Våra elhandelsexperter beskriver läget och hur oron i omvärlden, vädret och problem med kärnkraften bidrar till en ansträngd elsituation.

Minska din elförbrukning

Att minska sin elförbrukning gör stor skillnad. Med enkla justeringar i vardagen kan du minska både din elkostnad och klimatpåverkan – utan att tumma på din komfort. Här hittar du tips på hur du kan spara el hemma.

Svar på våra vanligaste frågor

Elprissituationen fortsätter att vara oerhört ansträngd och vi vill hjälpa dig på de sätt vi kan. Här kan du ta del av våra tips och råd kring de just nu vanligaste frågorna.

Uppdaterad: 24 mars 2023
Kontakta sidansvarig