Bixia logo
Meny

Närproducerad el

Vi på elbolaget Bixia ser till att du får både förnybar och närproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter - vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Välj närproducerad el från din lokala gård

En bättre framtid kan bara skapas genom handling. Vår närproducerade el kommer från samma gårdar och människor som odlar maten du äter. Att välja den är ett medvetet val som gör verklig skillnad för människor och miljö. Det är vad vi på Bixia kallar sunt bondförnuft. 

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går 10 kronor av det du betalar för elen tillbaka till din lokala elproducent. Det är att välja el med sunt bondförnuft helt enkelt.

Bixia Nära - el producerad nära dig

 

Närproducerad el med ursprungsgarantier

Den närproducerade elen vi säljer kommer från många olika lokala elproducenter, och vi kan alltid garantera ursprunget till elleveransen. Det gör vi genom att vi köper in så kallade ursprungsgarantier från elproducenten. Det är den garantin som är vårt ”bokföringsverifikat” på att elen verkligen är från en förnybar källa, såsom vindkraft eller vattenkraft. 
Även solelanläggningar kan sälja ursprungsgarantier, men de måste komma upp i minst 1000 kWh för att kunna sälja en garanti. I normala fall kan det ta flera år innan en solelanläggning når upp i den överskottselen.

 

Lokala elproducenter för en levande landsbygd

Vi på Bixia arbetar för att öka andelen el från förnybara energikällor. Vi gör det bland annat genom att köpa grön el från så många lokala elproducenter vi kan. Eftersom den närproducerade elen också är hundra procent förnybar är den utan tvekan det bästa alternativet för klimatet. Om vi gynnar lokala verksamheter bygger vi också upp vår egen hembygd.

Idag har vi fler än 1800 lokala elproducenter över hela Sverige, och en tredjedel av all el vi säljer vidare kommer från dessa. Och mer ska det bli!

Möt några av våra närproducenter

 

Kontakta oss

Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra planer för en grönare framtid och om du vill vara med på resan. Tillsammans kan vi skapa en ljus framtid med förnybar energi!

Kundservice