Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Lantbruk skördar vind

Familjen Wiström är lantbrukare på Öland sedan åtta generationer. I Wiströms lantbruk AB bedriver man växtodling, mjölk-, kött-, lamm- och svinproduktion samt naturbetesskötsel. I den omfattande verksamheten finns cirka 500 mjölkkor, 200 dikor, smågrisproduktion med cirka 370 suggor och 400 tackor.

- Vi har cirka 970 ha åker och 1000 ha betesmarker och slåtterängar. Vi odlar vall, majs, spannmål, raps, matärter, bruna bönor och svarta bönor. Och dessutom har vi blivit nettoleverantörer av vindkraftsel, berättar Peter Wiström, en av de tre bröderna som gemensamt driver lantbruket på södra Öland.

Många ben att stå på

Från början när bröderna investerade i vindkraft var tanken att producera ungefär lika mycket som de konsumerade och vara självhushållande.

- Ja, vi betraktade det lite som prissäkrare. Sedan har vindkraftssatsningen blivit större än vi tänkte från början och idag producerar vi 600 000 kilowatt bara i det lilla verket.

Wiströms är dessutom delägare i flera andra och större verk. Nu producerar man mer vindkraftsel än vad som går åt.  Resten säljs till Bixia som säljer den förnybara vindkraftsplan vidare till sina kunder.

- För oss är det ytterligare ett ben att står på. Bor man på ett blåsigt ställe, kan man lika gärna skörda vind också.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 04 mars 2021