Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Miljövänlig el från 100-årig kvarn

Anders Fransson är tredje generationen som driver Västanå kvarn. Hans morfar köpte den 1920 och drygt 50 år senare gjorde hans pappa om den till vattenkraftverk. Idag försörjer kvarnens närproducerade el cirka 25 hushåll varje år.

Anders är född och uppvuxen på gården Västanå söder om Nässjö på småländska höglandet. När hans morfar köpte Västanå kvarn för snart 100 år sedan, började han som mjölnare och övergick sedan till att driva sågverk. I början av 70-talet lades sågverksrörelsen ner, Anders pappa kopplade istället på en generator och sedan dess har turbinerna använts till att producera el via vattenkraft.

Dubblerad elproduktion

2006 renoverade Anders fastigheten och moderniserade vattenkraftverket med en turbin bättre anpassad för att generera el. Produktionen dubblerades, idag utvinns ca 220 000 KWh per år och Anders säljer all sin el till Bixia, som länge varit hans samarbetspartner.
- Jag tycker om känslan av att leverera ström direkt i mitt närområde. Det känns bra att kunna utnyttja vattenfallet som finns naturligt på gården, att jobba miljövänligt med förnybar energi och att förvalta och förädla det morfar påbörjade, säger Anders.

Bevara energigivande platser

Natur, kultur och alternativa energikällor ligger Anders varmt om hjärtat. Han menar att underhåll och drift av småskaliga vattenkraftverk är viktigt inte bara för närproducerad el, utan också för att bevara svenska kulturhistoriska värden.
- Jag är glad att jag kan bidra med miljövänlig el och jag är stolt över att värna om svensk industrihistoria. Småskaliga vattenkraftverk är en resurs som utnyttjats i så många år, tänk så många städer som har skapats kring plaster där man kan utvinna energi. 
Anders betonar att vi måste ta tillvara på de möjligheter som naturen erbjuder och bevara platser som gett energi och som använts i hundratals år. Så att generationerna som kommer efter kan fortsätta att sprida kraft. 

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 05 juli 2021