Bixia logo
Meny

Med solens kraft bevattnas jordgubbarna på Skedevi gård

På Östgötaslätten, strax söder om sjön Boren, ligger lantbruksgården Skedevi. Hit färdas besökare under sommarhalvåret för att ta del av gårdens populära jordgubbsodling. Men det är inte bara bär som står i fokus för ägaren Claes Pettersson med familj. Gårdens bevattningsanläggning drivs av solpaneler och i närheten snurrar vindkraftverk, vars elproduktion kan köpas via Bixia.

I skenet av takpanelerna

I tre generationer har Skedevi gård funnits i familjen Petterssons ägo. Förutom jordgubbar odlas blåbär, spannmål och potatis på gården. Familjen driver också en gårdsbutik där de säljer sina egenproducerade varor. Sedan 2016 bevattnas jordgubbarna och potatisodlingen via en solcellsdriven anläggning.

Skedevi_claes_400x400.jpg - Hållbarhet och klimat ligger i tiden och vi vill vara i framkant, dra vårt strå till stacken när det gäller en hållbar omställning, säger Claes som drivit företaget sedan 1992.

Solpanelerna är placerade på tre olika tak på gården och producerar cirka 70 000 kwh per år. Det mesta av elen förbrukas i produktionen och används, förutom till bevattningsanläggningen, för att driva kylaggregat. Elen som blir över säljer Claes genom Bixia.

5 miljoner kilowattimmar

Den mesta av elen Claes säljer kommer dock från vindkraft. Tillsammans med granngården äger företaget ett vindkraftverk som byggdes 2008. Kraftverket har en effekt på 1,8 MW och producerar i genomsnitt 5 miljoner kilowattimmar om året. Företaget äger också andelar i Gullmossens vindpark utanför Motala.

- Bixia har alltid varit det ”nära” elhandelsbolaget där man får bra personlig service och bra support med prissäkringar med mera. Så det känns som ett naturligt val att sälja och köpa el via Bixia, säger Claes.

Det är tack vare producenter som Claes och hans familj, som Bixias arbete med att ställa om till en helt förnybar elmarknad kan fortgå. Idag samarbetar elbolaget med flera tusen elproducenter runt om i landet som säljer sin el genom Bixia.

Östgötamat.jpg

 

 

Vi samarbetar med Östgötamat. En lokal certifiering i Östergötland som bekräftar att maten är producerad på ett hållbart sätt.

 

Publicerad: 26 maj 2020
Uppdaterad: 04 mars 2021