Bixia logo
Meny

Visst funkar det med solceller i Sandviken!

- Att komma hem på sommaren och tanka bilen med solen. Det är extra häftigt! Orden kommer från Mats Lundberg i Sandviken som producerar sin egen solel via solceller på taket. Elen används för eget bruk och överskottet säljer familjen Lundberg genom Bixia. Och samtidigt med solcellerna skaffade familjen en elbil.

Efter en lång tids funderingar på att skaffa solceller gjorde familjen Lundberg slag i saken i maj 2017. Det resulterade i 28 solpaneler på villans tak. Fram till hösten 2018 producerade solpanelerna 7 000 kWh.

- Vi kan följa produktionen i en app där vi ser dag för dag hur mycket som produceras, säger Mats. Vi förbrukar den el vi själva behöver och om det blir något över säljer vi den elen.

Den närproducerade el som Mats säljer till Bixia kanske blir köpt av någon granne. Som i sin tur också bidrar till mer närproducerad och förnybar el genom att vara kund hos Bixia.

Fantastisk sommar

Sommaren 2018 var bra för en lokal elproducent. I maj producerade familjen Lundberg 40 procent mer än maj 2017.

- De bästa förutsättningarna för solel är mycket sol och lite svalare väder, berätta Mats. Då får man ut bäst effekt eftersom kapaciteten minskar lite när det är varmt. Många tror felaktigt att Sverige inte är ett bra land för solceller, men faktum är att skillnaden mot, till exempel, Tyskland är väldigt liten.

Bixias lokala producenter har ingen nätavgift på den el de producerar och använder själva. Det bidrar till en bättre kostnadskalkyl.

- Återbetalningstiden är ungefär 13 år, säger Mats. Därefter är det gratis.

Stort miljöintresse

I Mats fall är ekonomin underordnad. Istället är det ett genuint intresse för miljöfrågor hos både honom och hustrun som är drivkraften. Båda två tänker på hur de lever och försöker bland annat äta mer vegetariskt, köpa begagnat och plastpåsebanta.

- Det är också viktigt att vara bra förebilder för vår 13-årige son. Det finns många fördomar om att solceller inte fungerar i Sandviken. Det känns kul att kunna motbevisa!

I samarbete med Sandviken Energi

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Köp solceller

Med solceller på taket producerar du din egen el samtidigt som du sparar pengar. Du ökar andelen förnybar elproduktion och vi betalar för elen du inte själv använder.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Publicerad: 05 april 2019
Uppdaterad: 04 mars 2021