Efter en lång tids funderingar på att skaffa solceller gjorde familjen Lundberg slag i saken i maj 2017. Det resulterade i 28 solpaneler på villans tak. Fram till hösten 2018 producerade solpanelerna 7 000 kWh.
- Vi kan följa produktionen i en app där vi ser dag för dag hur mycket som produceras, säger Mats. Vi förbrukar den el vi själva behöver och om det blir något över säljer vi den elen.
Den närproducerade el som Mats säljer till Bixia kanske blir köpt av någon granne. Som i sin tur också bidrar till mer närproducerad och förnybar el genom att vara kund hos Bixia.
Fantastisk sommar
Sommaren 2018 var bra för en lokal elproducent. I maj producerade familjen Lundberg 40 procent mer än maj 2017.
- De bästa förutsättningarna för solel är mycket sol och lite svalare väder, berätta Mats. Då får man ut bäst effekt eftersom kapaciteten minskar lite när det är varmt. Många tror felaktigt att Sverige inte är ett bra land för solceller, men faktum är att skillnaden mot, till exempel, Tyskland är väldigt liten.
Bixias lokala producenter har ingen nätavgift på den el de producerar och använder själva. Det bidrar till en bättre kostnadskalkyl.
- Återbetalningstiden är ungefär 13 år, säger Mats. Därefter är det gratis.
Stort miljöintresse
I Mats fall är ekonomin underordnad. Istället är det ett genuint intresse för miljöfrågor hos både honom och hustrun som är drivkraften. Båda två tänker på hur de lever och försöker bland annat äta mer vegetariskt, köpa begagnat och plastpåsebanta.
- Det är också viktigt att vara bra förebilder för vår 13-årige son. Det finns många fördomar om att solceller inte fungerar i Sandviken. Det känns kul att kunna motbevisa!