Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Naturlig investering för gröna entreprenörer

Mathias Fröstad hade länge funderat på alternativ energi innan han år 2015 slog till och köpte tre vattenkraftverk i Sandviken och ett i Tierp, tillsammans med sin kompis och kollega Per Wijkander. De ser det som en långsiktig investering för miljön och sina barn.

Intresset för natur och miljö har funnits hos Mathias sedan barnsben och har alltid varit en stor del av hans liv. Han är uppvuxen på en liten gård utanför Falun och bedriver idag jord- och skogsbruk på sin nuvarande gård utanför Enköping. Mathias bedriver därutöver konsultverksamhet inom de gröna näringarna där han jobbar med rådgivning till skogs- och lantbrukare. Sedan några år är han alltså även elproducent. 

Tänker långsiktigt

De fyra vattenkraftverken genererar idag omkring 2,5 miljoner KWh per år. El som säljs vidare till elbolaget Bixia. 
- Både jag och Per har ett stort intresse för grön el och vi har följt marknadens utveckling noga under de senaste åren, vi har sett hur den gått både upp och ner. Idag är elproduktion inte superlönsamt men det har förhoppningsvis ändrat sig innan vi går i pension. För oss är det här en långsiktig investering samtidigt som vi gör något bra för klimatet och därmed våra barns framtid, säger Mathias.

Sol, vind och vatten

Att Mathias skulle engagera sig i grön energi var självklart för honom. Men det kunde lika gärna ha blivit vindkraft. Ett tag var han inne på att investera i ett eget vindkraftverk att ha på gården.
- Jag söker hela tiden vägar till en mer hållbar energiförsörjning. Till exempel så har jag nyligen installerat solceller på gården. Det känns gott i själen att på ett miljöriktigt sätt även där kunna producera den energi jag förbrukar, säger Mathias och fortsätter:
- Växthuseffekten är på riktigt och koldioxidneutral el som solenergi, vindkraft och vattenkraft är framtiden. Vi måste vara rädda om naturen och förvalta den väl för att kunna ge den i arv till våra barn.

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 04 mars 2021