Just nu är det många som ringer till oss och väntetiden är längre än normalt. Vi besvarar alla våra ärenden i turordning.
Du kan lösa många av dina ärenden genom att logga in på Mina Sidor och här kan du få svar på många frågor om elpriset och elmarknaden.

Regeringen har nu kommit med ett förslag om högkostnadsskydd för höga elpriser, mer information hittar du hos Svenska Kraftnät:
Stöd till elanvändare - Svenska Kraftnät

Bixia logo
Meny

Enorma krafter i vind och i vatten

Erik Josefsson och Stefan Alfredsson båda runt 30 år, lärde känna varandra 2008 när de studerade energiteknik med inriktning vindkraft i Varberg för att bli servicetekniker. Idag äger de sammanlagt 25 verk i sitt eget bolag ES Power AB och producerar 20-25 GWh förnybar vindkraftsel till Bixias kunder.

- När vi var klara med utbildningen sökte vi först jobb som serviceteam och fick anställning på ett servicebolag som tekniker. Redan 2012 köpte Erik och Stefan sina två första vindkraftverk i Bohuslän varav ett var ur drift.

- En av växellådorna hade havererat men vi hittade en begagnad i Tyskland som vi hämtade och bytte ut den trasiga med. Sedan dess har de köpt på sig allt fler vindkraftverk och äger idag 25 stycken egna verk. Runt om i södra och mellersta Sverige.

- De flesta är av äldre modell där elcertifikaten har gått ut så vi driver dem utan stödsystemet. Vår styrka är att vi gör all service och felavhjälpning själva.

ES Power fortsätter att växa

För 2017 är målet att äga cirka tio verk till. Utöver det har de serviceuppdrag på 25 stycken megawattverk.

- Det vi tycker är roligt är att se helheten: servicekostnader, intäkter och ägande. Eftersom vi utför alla arbeten i egen regi får vi jobba med hydraulik, svagström, starkström, styrning, mekanik och huvudkomponentsbiten, ger det oss möjlighet att testa nya lösningar som inte använts förut. Erik och Stefan är för all slags förnybar energi så som sol, vind och vatten men än så länge jobbar de bara med vind.

Stark drivkraft

- Det är enorma krafter i framför allt vind och vatten och är fascinerande att jobba med. Vår främsta drivkraft är nog att vi är så nyfikna och vet att det går att få svar och lösningar på allt!

Att driva vindkraftsverksamhet innebär även finansiella moment. Sedan ES Power startade har man samarbetat med Bixia.

- Det funkar väldigt bra med de kontakter vi har på Bixia. När vi köper ett nytt verk är Bixia alltid väldigt flexiblia och snabba – de löser saker. Vi gillar idén om att vår vindkraftsel säljs vidare till Bixas kunder och vi skulle självklart även kunna tänka oss att sälja elen till en specifik kund.

Läs mer om Erik och Stefans arbete - ES Power

Välj Bixia Nära

När du väljer närproducerad el från Bixia genom tillvalet Bixia Nära är du med och stöttar utbyggnaden av mer förnybar och närproducerad el i ditt område. Då går en del av det du betalar för elen tillbaka till dina lokala elproducenter.

Träffa våra närproducenter

Vi är idag ett av de elbolag i Norden som köper in störst andel närproducerad el från förnybara källor som sol, vind, vatten och biomassa. Här möter du några av våra närproducenter.

Uppdaterad: 04 mars 2021