Just nu förekommer falska samtal där personer uppger sig ringa från Bixia. Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Tänk på att aldrig lämna ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

CleanSea renar havet från skräp och plast

Efter att ha tillbringat många somrar på västkusten och sett hur mer och mer plast samlats på kustremsorna startade tvillingparet Lukas och Matilda Julher CleanSea – företaget som varje månad plockar mellan 1 600 och 2 400 kg plast från stränder, hamnar och öar.

Träffa 2024 års klimathjälte!

Bixia Klimathjälte instiftades 2021 och sedan dess har vi mött många fantastiska klimathjältar. 2024 fick vi in över 600 nomineringar och efter tuff konkurrens utsågs CleanSea till Bixia Klimathjälte 2024.

CleanSea arbetar med att rensa skräp från Västkustens stränder och drivs av tvillingarna Lukas och Matilda Julher. I den här filmen berättar de om sitt arbete – och vad vinsten betytt för dem.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Juryns motivering

CleanSea arbetar outtröttligt för att skydda och bevara våra hav genom att avlägsna skadligt skräp från både havsbottnar och kustlinjer i Sverige. Deras omfattande insatser sträcker sig från att städa längs kustlinjen och på havsytan, till att ta bort skräp i populära hamnar och ute på öar. Genom att skapa rena och friska havsmiljöer bidrar CleanSea inte bara till att skydda det marina djurlivet, utan också till att säkerställa att framtida generationer kan njuta av ett hav fullt av liv, fritt från plast och annat skräp.

Deras starka engagemang för havsmiljön och deras konkreta insatser för att minska föroreningar gör dem återigen till en värdig finalist för Bixia Klimathjälte 2024.

Om CleanSea

CleanSea arbetar med att rensa plast från västkustens stränder – för att få ett så rent hav som möjligt. Bakom företaget, som varje månad plockar 1600–2400 kg plast, står 23-åriga tvillingarna Lukas och Matilda Julher. Båda är uppvuxna i Örebro, men har tillbringat somrarna på västkusten, där de upplevt att stränderna fylls på med mer plast.

– Plastnedskräpning är ett av de snabbast växande klimatfrågorna i vår värld. Plasten har stor påverkan på hela vårt ekosystem. År 2050 förväntas det vara mer plast än fisk i haven och 90 procent av alla havsfåglar har idag plast i magen. Västkusten är en av de värst drabbade områdena och vi arbetar stenhårt för att åtgärda detta, säger Lukas Julher.

}
Uppdaterad: 13 maj 2025