Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Brunnsprojekt med solpaneler i Etiopien

Området Debre Birhan ligger ca 130 km nordöst om Addis Abeba. I detta område bor det 133 000 invånare, ungefär 99% av befolkningen jobbar med jordbruk på ett eller annat sätt. Detta område är väldigt stenigt och torrt, brist på nederbörd gör tillgången till vatten ytterst begränsad.

Detta leder ofta till dålig hygien och renhållning vilket i sin tur leder till sjukdomar. På många skolor i detta område är hygienen mycket bristfällig. Byinvånarnas enda chans till inkomst genom odlingarna påverkas också av vattenbristen.

Vattenpump drivs av solenergi

Erikshjälpen och Bixia har ett pågående vattenprojekt i detta område tillsammans med den etiopiska organisationen Feed the Children. Genom att borra en brunn ner till ett djup av 50 – 80 m kan man man förse en hel by med vatten, både till hushållsändamål och bevattning.
Hittills har två brunnar borrats och en brunn har försetts med elektrisk pump, som drivs av solenergi. Tidigare var byborna tvungna att gå i 3 timmar för att hämta vatten. Nu kan man på 10-15 minuter hämta en dunk vatten vid det gemensamma tappstället.

Stödet ger minst 500 personer tillgång till dricksvatten

Erikshjälpens målsättning är att inom en 3-årsperiod borra minst 6 nya brunnar, kompletta med pump, solpanelsanläggning och vattentankar. För att detta ska vara möjligt krävs finansiering och där kommer Bixia in och bidrar med pengar från Bixia Miljöfond.
Varje brunn betjänar 75-100 hushåll vilket innebär att minst 500 personer får tillgång till dricksvatten, möjlighet att sköta sin hygien och tillgång till bevattning för odling.

Tillsammans ger vi liv åt barns drömmar!

Tirus liv har förenklats

Tiru Yeshitela är 13 år och går i klass 7 i den lokala skolan. Tiru har som uppgift att hämta vatten två gånger om dagen till familjen. Det har varit 3 timmars vandring på morgonen innan skolan börjar och sen igen 3 timmar på kvällen. Däremellan ska hon också hjälpa till med sysslor hemma. Nu tar det henne bara 15 minuter att hämta en dunk vatten.

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Uppdaterad: 06 juli 2021
Kontakta sidansvarig