Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Boråsföretaget Nano Textile Solutions

Sam Issa från Linköping vill skapa en mer hållbar och cirkulär textilindustri. Med hjälp av nanoteknik har han utvecklat ett textilmaterial som kan ändra storlek på kläder och skor – och bidra till minskad överproduktion. Hans företag Nano Textile är en av sex finalister som kan vinna elbolaget Bixias stipendium på 250 000 kronor i Bixia Klimathjälte 2023.

Motivering Nano Textile Solutions

Idag står textilindustrin för en stor del av världens negativa klimatpåverkan. Den trenden vill Nano Textiles förändra genom patenterad nanoteknologi som gör det möjligt att ändra storlek på ett och samma plagg. Med sin innovativa teknik vill företaget leda vägen mot en hållbar och cirkulär textilindustri. Företagets fascinerande teknik och unika idé gör dem till en given finalist hos juryn.

Om Nano Textile Solutions

Sam Issa kommer från en skräddarsläkt och arbetade många år inom modeindustrin innan han började plugga ekonomi på Linköpings Universitet. Hans dröm var att revolutionera textilindustrin genom att skapa en teknik som kan ändra storlek på kläder. Inspiration fick Sam Issa från filmen ”Tillbaka till framtiden”, där en alldeles för stor jacka fick perfekt passform med en knapptryckning.

– Jag tänkte att det måste gå att kombinera textil och teknik. Drömmen gick i uppfyllelse när forskare, som arbetar med avancerade material, hjälpte mig att utveckla ett textilmaterial som kan ändra storlek. När man inte behöver tillverka många olika storlekar kan man minimera överproduktionen, säger Sam Issa, som är grundare och vd för Nano Textile.

Textilmaterialet ändrar storlek med hjälp av trådar med minne, som vävs ihop med värmetrådar som man leder elektrisk ström igenom. Ambitionen är att lansera första produkten redan i höst: en ridstövel som med ett knapptryck formar sig runt kundens ben i affären.

Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?

– Textilindustrin är en av världens största miljöbovar. När vi når full potential med tekniken kan vi spara in lika mycket koldioxid som hela Australiens årliga utsläpp. Om vi vinner kommer vi använda pengarna för att utveckla och maximera vår mission att förändra textilindustrin, säger Sam Issa.

Uppdaterad: 30 juni 2023