Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Helios Innovations från Halmstad

23-åriga Jonatan Persson har uppfunnit en teknik som renar industriers avfallsvatten på plats med hjälp av restvärme, som minskar både energiförbrukning och koldioxidutsläpp. Hans företag Helios Innovations är en av sex finalister som kan vinna elbolaget Bixias stipendium på 250 000 kronor i Bixia Klimathjälte 2023.

Motivering Helios Innovations

Innovativt, energieffektivt och rätt i tiden. Så lyder juryns motivering till Helios Innovations – företaget som renar industriellt processvatten genom en ny förångningsteknik, med spillvärme som den primära energikällan. Det gör att de kan hjälpa industrikunder att bli mer energieffektiva, minska sina utsläpp och sänka sina energikostnader – en stor och viktig del i den gröna omställningen.

Om Helios Innovations

Jonatan Persson är uppvuxen i Halmstad där det ofta var brist på vatten och bevattningsförbud. Det fick honom att redan på högstadiet fundera på hur man skulle kunna lösa vattenfrågan i världen.

Många idéer och ett antal år senare gav funderingarna resultat och hans företag Helios Innovations, renar industriellt processvatten genom en ny förångningsteknik, med spillvärme som den primära energikällan.

– Vi vill revolutionera en hel bransch med vår teknik. Den klimatmässiga vinningen är stor och vi minskar både koldioxidutsläppen vid transporter genom att rena vattnet på plats och energiförbrukningen då vi använder restvärme vid reningen, säger Jonatan Persson.

I våras driftsatte han sin första kommersiella anläggning hos en demonstrationskund, som renar 10 miljoner liter förorenat vatten per år. Målet är tio anläggningar det närmaste året.

Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?

– Om vi vinner skulle vi använda pengarna till att köpa in utrustning för att kunna bygga fler anläggningar och satsa på teknikutveckling för att rena nya typer av avfall, säger Jonatan Person, som grundat Helios Innovations.

Uppdaterad: 30 juni 2023