Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

Värmlandsinnovationen Fritidsbanken Sverige

Ideella föreningen Fritidsbanken Sverige vill ge alla möjlighet till ett liv i rörelse oavsett resurser. I år slår de rekord och lånar ut över 800 000 fritidsprylar utan kostnad till dem som behöver. Fritidsbanken Sverige är en av sex finalister som kan vinna elbolaget Bixias stipendium på 250 000 kronor i Bixia Klimathjälte 2023.

Motivering Fritidsbanken Sverige

Alla människor har rätt till ett liv i rörelse och dyr utrustning ska inte vara ett hinder. Fritidsbanken är en ideell förening som lånar ut sport- och friluftsprylar som alla kan låna. Det gör att produkter som inte längre används får nytt liv och fler får chansen att röra på sig – oavsett förutsättningar. Med sitt cirkulära tänk och arbete med social- och ekonomisk hållbarhet är föreningen en solklar finalist i Bixia Klimathjälte 2023.

Om Fritidsbanken Sverige

2013 slogs portarna upp för den första Fritidsbanken i Deje i Värmland. I dag finns Fritidsbanken i 117 kommuner från Trelleborg till Kiruna. Och ytterligare 100 kommuner är intresserade av att starta Fritidsbanker.

Allt började med att diakon Carina Haak i Svenska kyrkan i sin roll tog emot samtal från föräldrar som valt att sjukskriva sina barn från skolan på friluftsdagar, eftersom de inte hade möjlighet att skicka med utrustning. Där och då föddes idén att börja samla in och låna ut utrustning.

– Vi lever i ett överkonsumtionssamhälle och det finns mycket utrustning i många hem, samtidigt som andra inte har möjlighet att köpa det de behöver för att sporta. Fritidsbanken Sverige vill ge alla möjlighet till ett liv i rörelse och bidra till ekonomisk, ekologisk och social hållbarhet, säger David Mathiasson, verksamhetschef på Fritidsbanken Sverige.

Fritidsbanken Sverige äger konceptet och varje kommun finansierar den lokala verksamheten med lokaler och personal. Sedan samlas utrustning in från privatpersoner, föreningar och företag.

Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?

– Eventuella vinstpengar skulle vi använda till fortsatt utveckling och till att sprida Fritidsbanken till alla Sveriges 290 kommuner i hela Sverige, säger David Mathiasson.

Uppdaterad: 13 september 2023