Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny

CleanSea från Örebro plockar plast på Västkusten

För fyra år sedan fick tvillingarna Lukas och Mikaela Julher från Örebro en lysande idé. Genom att sälja armband skulle de rensa Bohusläns kust från skräp. I dag har 22-åringarnas företag CleanSea elva anställda och har plockat över 42 ton plast. CleanSea är en av sex finalister som kan vinna elbolaget Bixias stipendium på 250 000 kronor i Bixia Klimathjälte 2023.

Motivering CleanSea

Fem fyllda badkar – så mycket plast sköljer upp på den svenska västkusten varje timme. CleanSea arbetar för att stoppa havsplast från att skada det marina livet genom att plocka skräpet, vilket gör dem till en självklar finalist. Genom prenumerationer och försäljning av armband finansierar de sitt inspirerande arbete. Juryn ser att deras arbete gör konkret skillnad för vårt klimat, samtidigt som det sprider budskapet om att vi måste ta hand om vår planet.

Om CleanSea

CleanSea har högt ställda mål. Inom fem år ska all plast som spolas upp på Bohusläns kust plockas bort. Verksamheten finansieras av försäljning av armband, som var och ett innebär 1 kg plastplockning och genom att människor prenumererar på plockning av plast.

– Vi älskar havet och har tillbringat många somrar vid Sotenäs på Västkusten, men med tiden fylldes havet av alltmer plast. För fyra år sedan fick vi nog och började rensa stränderna från plast för att rädda det marina livet. Varje gram gör skillnad, plockar vi 100 gram plast kan vi rädda en havsfågel och ett halvt kilo kan rädda en säl, säger Lukas Julher.

Vad kommer ni göra för pengarna om ni vinner?

Alla resurser som Clean Sea får in från försäljning av prenumerationer och armband samt partners går direkt in i verksamheten. Så även eventuella vinstpengar om CleanSea skulle vinna stipendium.

– Vi skulle kunna plocka bort ytterligare 2,5 ton plast från kusten och rädda många fåglar och fiskar om vi vann stipendiet. En vinst skulle också ge uppmärksamhet till ett av de största miljöproblemen i dag och få fler att vilja bidra till plastplockningen, säger Mikaela Julher.

Uppdaterad: 30 juni 2023