Bixia logo
Meny

Nu söker vi fler klimathjältar

För oss på Bixia är det viktigt att arbeta för ett bättre klimat och tillsammans vet vi att vi kan göra skillnad. För att uppmuntra goda klimatinitiativ har vi instiftat Bixia Klimathjälte – ett klimatstipendium som tilldelas en person eller ett projekt för sitt inspirerande hållbarhetsarbete, med syfte att stötta det fortsatta arbetet.

Ge din favorit chansen

Varje år går en del av Bixia Miljöfond till organisationer, projekt och initiativ som arbetar för klimatet. Nu vill vi höra din röst! Nominera din klimathjälte till Bixia Klimathjälte 2023. Vinnaren får ta del av 250 000 kronor från fonden, som ett stöd och en uppmuntran att fortsätta sitt inspirerande arbete.

För att vara med och avgöra vem som har chansen till 250 000 kronor från vår miljöfond behöver du göra din röst hörd. Ta chansen och nominera just din favorit.

Vem kan nomineras?

Vet du någon som driver ett projekt, gör en insats för klimatet eller har en idé som bidrar till en grönare framtid? Eller sitter du kanske på en sådan lösning? Till Bixia Klimathjälte kan vem som helst nomineras – privatpersoner, organisationer och skolklasser.

Du kan nominera

 • en privatperson
 • en organisation
 • ett projekt
 • ett initiativ
 • ett företag
 • en idrottsklubb
 • en skolklass

Nomineringen stänger den 4 juni 2023 och vinnaren utses av Bixias jury. Resultatet offentliggörs sedan under sensommaren.

Nominera din klimathjälte

Kontaktuppgifter till dig som nominerar

Så bestäms vinnaren

För oss på Bixia är det viktigt att hylla insatser som bidrar till förändring och där 250 000 kronor fungerar som ett stöd för det fortsatta klimatarbetet/hållbarhetsarbetet. Därför vill vi ta reda på var vårt klimatstipendium kan göra störst skillnad. Till vår hjälp har vi kloka ord från den framstående klimatforskaren Björn-Ola Linnér, professor på Linköpings universitet. Enligt honom går det att bidra till klimatomställningen på flera olika sätt, men det är viktigt att:

 • Förändra beteenden hos oss människor.
 • Hjälpa människor i länder som redan har påverkats av klimatförändringarna.
 • Påverka politiker och beslutsfattare i klimatomställningen.
 • Utveckla klimatinnovationer som bidrar till en minskad klimatpåverkan.

Utifrån dessa kriterier utvärderas varje bidrag i sökandet på vår nästa klimathjälte. Med detta arbete hoppas vi kunna uppmärksamma nya innovationer och projekt genom att stötta dem finansiellt – så att fler vill engagera sig i kampen mot klimatförändringarna.

– Vi behöver alla göra det vi kan för att bidra till ett bättre klimat. Årets IPCC- rapport visar att det är än mer brådskande att göra något åt klimatförändringarna, än vad man tidigare trott. Genom att lyfta goda exempel på klimatlösningar kan vi inspirera fler att ta initiativ för klimatet. Därför är det viktigt för oss på Bixia att uppmärksamma fantastiska klimathjältar runt om i Sverige, som gör skillnad för klimatet, säger Fredrik Karlsson, projektledare på Bixia.

För att nå klimatmålen behövs en grundläggande transformation av samhället. Här behöver vi en uppsjö av nya initiativ och innovationer, såväl tekniskt som socialt. Även småskaliga lokala satsningar kan bli goda exempel för klimatomställning.


Björn-Ola Linnér
Klimatpolitikforskare och professor vid Linköpings universitet

Ätbart – om att vinna Bixia Klimathjälte 2022

Innehållet går inte att se på grund av att du inte tillåter alla cookies på webbplatsen.
Ändra inställningar för kakor/cookies

Tidigare års klimathjältar

Ätbart klimathjältar 2022

Föreningen Ätbart från Skövde med sina 300 volontärer jobbar intensivt för att minska matsvinnet och har levererat 1,9 miljoner måltider till behövande sedan starten för snart tre år sedan. Nu har de, i hård konkurrens, fått utmärkelsen Bixia Klimathjälte 2022 och 250 000 kronor i stipendium från Bixia Miljöfond.

Christian & Johanna klimathjältar 2021

De är pionjärer i Sverige inom regenerativt jordbruk, vilket går ut på att bygga upp jordhälsan för att skapa möjligheter för kolinlagring och därmed minska koldioxiden i atmosfären. De producerar även sin egen el på gården via solceller. Genom föreläsningar och sociala medier delar de givmilt med sig av sina kunskaper och erfarenheter inom regenerativ odling, självförsörjning och solelsproduktion.

Relaterad information

Bixia Miljöfond

På Bixia strävar vi efter en mer hållbar framtid och arbetar aktivt för att öka andelen förnybar och lokalproducerad el. Bixia Miljöfond är en del av detta arbete och stöttar projekt som gör skillnad för människor och klimat.

Lokalproducerad el

Vi på Bixia ser till att du får både förnybar och lokalproducerad el. Det gör vi med hjälp av våra lokala elproducenter – vanliga människor som har ett vindkraftverk eller vattenkraftverk på sin gård, eller som har satt upp solpaneler på taket.

Bixias hållbarhetsarbete

Att arbeta med hållbar utveckling är en naturlig del i vår verksamhet och en stark drivkraft i vårt dagliga arbete. Läs om hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor där vi ser att vi kan göra störst skillnad. 

Uppdaterad: 25 april 2023
Kontakta sidansvarig