Bixia logo
Meny

Närproducerat på Kabusa gård

På gården i Kabusa utanför Ystad lever familjen Andersson sin dröm. Som småskaliga producenter i ett ekologiskt kretslopp är de fast beslutna att vara självförsörjande på så mycket som möjligt. Det inkluderar en solcellsanläggning, som producerar nästan exakt lika mycket el som förbrukas på gården under ett år. En anläggning som delvis möjliggjorts med hjälp av Bixias Miljöfond.

Martin Andersson är genuint hängiven sin verksamhet. Det hörs på riktigt hur mycket hjärtat styrt hans livsval och ögonen lyser när han berättar om hur han och hans sambo Maria äntligen hittat drömgården de så länge letat efter. Hur de fångat drömmen om en annan typ av livsstil. Om att göra skillnad, om att värna jordens resurser och om att göra val som påverkar miljön i rätt riktning. 

Maten, livet, helheten

Det är ganska exakt tio år sedan drömmen tog form. Under en utbildning hos Antroposoferna i Järna förändrades Martins sätt att se på människan och det sammanhang vi lever i.

- Jag insåg verkligen hur mycket vad vi äter och hur vi lever påverkar både oss själva och vår omvärld. Jag kände så starkt att jag ville odla ekologiskt, leva annorlunda och bli självförsörjande, berättar Martin.
Parets matvanor och livsstil förändrade succesivt. När tvillingarna sedan kom 2012 blev längtan efter jordbruk och en egen gård ännu större, men också än mer utmanande. Men så 2015 hittade Martin och Maria hem. Familjen Andersson flyttade äntligen in på gården i Kabusa.

Glädje och växtkraft i själ och hjärta

I Kabusas skånska mylla växer nu morötter, potatis, lök, tomater, olika sorters kål, gurka, sparris och mycket annat grönt godis. Gårdens 60 hönor ger gott om ekologiska ägg och här finns också får och en och annan anka. Martin driver också en liten gårdsbutik med möjlighet till självplock och där han i mån av tid erbjuder grönsaker direkt från grepen. Trots mycket hårt arbete, känner Martin äkta glädje varje dag.

- Det känns fantastiskt att vi är här nu. Vår ambition är inte att bli jordbrukare på heltid, men förhoppningsvis kan vi spendera mer och mer tid på gården, tillsammans med barnen. Vi odlar främst för eget bruk men det vore naturligtvis kul om vi fick snurr på gårdsbutiken framöver också, vi delar gärna med oss, ler Martin.

Naturligt att producera egen el

Första året var familjen hyresgäster på gården, men redan 2016 tog de över den. Mycket har hänt på kort tid och nu i vår har ännu ett projekt pågått på Kabusa Ekogård. Som ett led i det självförsörjande, ekologiska kretsloppet ville Martin självklart också producera sin egen el. Solceller kändes som ett naturligt val och 64 paneler har monterats på taket till en av ekonomibyggnaderna.  De producerar cirka 11 000 KWh per år, nästan exakt samma mängd som familjen förbrukar.
Till hjälp med investeringen i solcellsanläggningen fick Martin ett välkommet bidrag från Bixias Miljöfond. Som kund till Bixia sedan länge hade Martin bra koll på Miljöfonden och har själv varit med och betalat till den i flera år – Något som passar väl in i Martins ambition att alltid göra medvetna, miljövänliga val.

- Jag valde Bixia tidigt, långt innan drömmen om Kabusa gick i lås. Jag visste att jag som kund till Bixia bidrog till Miljöfonden och hjälpte andra som ville investera i egen produktion. Nu känns det naturligtvis ännu bättre, då jag också fått personlig nytta av den. Det är likadant med allt som kan spara på jordens resurser. Vi kommer så mycket längre när vi hjälps åt.

Uppdaterad: 02 oktober 2020