Bixia logo
Meny

Trådlös laddare till mobilen

Med en trådlös laddare kan du ladda mobilen sladdfritt, snyggt och bekvämt. Du slipper slitage på sladd och laddningsport och kan enkelt lyfta upp mobilen när du behöver den. Däremot bör du inte göra dig av med din vanliga mobilladdare riktigt än. De trådlösa varianterna är fortfarande mindre effektiva och drar dessutom mer ström.

Vad är en trådlös mobilladdare?

En trådlös laddare är en laddningsplatta som du, i samband med laddning, placerar mobilen eller annan enhet ovanpå. Det finns både portabla varianter och laddare som kan integreras i bordytan. Laddningsplattan i sig behöver vara kopplad till en strömkälla, vilket gör att lösningen inte är helt och hållet trådlös.

Trådlös laddning – olika begrepp

När man pratar om att ladda trådlöst, florerar det flera olika begrepp. Förutom trådlös laddare kanske du hört talas om induktionsladdning eller Qi-laddare. Alla tre syftar på samma sak, men deras faktiska betydelse skiljer sig till viss del. Här förklarar vi skillnaden.

Induktiv laddning

Induktiv laddning är den tekniska benämningen på trådlös laddning. Begreppet syftar på en laddlösning där det ingår en laddplatta och en laddningsbar enhet som är utrustad med en induktionsmottagare, så att du kan ladda trådlöst.

Qi-laddare

Qi är benämningen på den trådlösa laddningsstandarden som tas fram av WPC (Wireless Power Consortsium). För att Qi-laddning ska fungera krävs att både laddare och enhet är kompatibla med Qi. Mer om förutsättningar för Qi-laddning hittar du längre ner i artikeln.

Hur fungerar trådlös laddning?

Tekniken för trådlös laddning grundar sig i reaktionen mellan två metallspolar. Den första spolen finns i laddplattan, vilken omvandlar ström från uttaget till växelström. Då uppstår ett elektromagnetiskt fält som den andra spolen i mobilbatteriet reagerar på i form av att batteriet börjar laddas upp. För att laddningen ska fungera kan avståndet som längst vara ungefär fem millimeter.

Vilka mobiler har trådlös laddning?

För att du ska kunna ladda din mobil trådlöst krävs att den är Qi-kompatibel. Det finns också en annan standard som kallas PMA (Power Matters Alliance), men den är inte alls lika vanlig.

Vilka mobiler har Qi-laddning?

Många av de stora mobiltillverkarna utformar idag sina enheter efter Qi, men det finns också många modeller som saknar den. Är du osäker på ifall din mobil stödjer Qi-laddning kan du enkelt hitta information på nätet eller också fråga i butik.

Saknar din mobil stöd för Qi, kan du trots det nyttja tekniken med hjälp av en adapter eller en särskild typ av mobilskal.

Välj trådlös laddare efter mobil

Tänk på att välja en trådlös laddare som är anpassad efter din mobiltelefon. En laddare som är tillverkad till exempelvis en iPhone kommer nämligen ge sämre prestanda om du laddar en Samsung men den, och vice versa.

Trådlösa laddare – fördelar och nackdelar

Som de flesta trådlösa lösningar, har den här typen av laddare fördelen av att vara snygg och smidig. Du slipper ytterligare en synlig sladd hemma samtidigt som det är bekvämt att bara kunna lyfta upp mobilen från plattan när du behöver den. Ytterligare en fördel är att du slipper tänka på eventuellt slitage på laddningsport och sladd.

Däremot är trådlösa laddare mindre effektiva vilket gör att det tar längre tid att ladda. De drar även mer energi vilket gör att de i längden både kostar mer och innebär en större miljöbelastning. Du kan därför med fördel avvakta med att köpa en trådlös laddare tills tekniken utvecklats mer.

Ladda mobilen rätt

Vill du trots allt väljer att köpa en trådlös laddare, är tipset att inte ha batteriet fullt laddat eller urladdat. Undvik att ladda över natten utan sätt istället mobilen på laddning det första du gör på morgonen. Se även till att batteriet inte blir för varmt, då håller det längre.

 

Källor: Godel, Kjell & Company

Uppdaterad: 07 januari 2021