Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Trådlös laddare till mobilen

En hand som greppar en mobil som ligger på laddning på en trådlös laddare intill en dator.

En hand som greppar en mobil som ligger på laddning på en trådlös laddare intill en dator.

Med en trådlös laddare kan du ladda mobilen sladdfritt, snyggt och bekvämt. Du slipper slitage på sladd och laddningsport och kan enkelt lyfta upp mobilen när du behöver den. Däremot bör du inte göra dig av med din vanliga mobilladdare riktigt än. De trådlösa varianterna är fortfarande mindre effektiva och drar dessutom mer ström.

Vad är en trådlös mobilladdare?

En trådlös laddare är en sladdfri laddningsplatta för mobiler och andra enheter. Det finns både portabla varianter och laddare som kan integreras i bordytan. 

Trådlös laddning – olika begrepp

Det florerar flera olika begrepp när vi pratar om att ladda trådlöst. Förutom trådlös laddare kanske du hört talas om induktionsladdning eller Qi-laddare. Alla tre syftar på samma sak, men deras faktiska betydelse skiljer sig till viss del.

Induktiv laddning

Induktiv laddning är den tekniska benämningen på trådlös laddning. Begreppet syftar på en laddlösning där det ingår en laddplatta och en laddningsbar enhet (till exempel en mobil) som är utrustad med en induktionsmottagare.

Qi-laddare

Qi är benämningen på den trådlösa laddningsstandarden som tas fram av WPC (Wireless Power Consortsium). För att Qi-laddning ska fungera krävs att både laddare och enhet är kompatibla med Qi. Mer om förutsättningar för Qi-laddning hittar du längre ner i artikeln.

Hur fungerar trådlös laddning?

Tekniken för trådlös laddning grundar sig i en reaktion mellan två metallspolar; den ena finns i laddplattan och den andra i batteriet på din laddningsbara enhet. Spolen i laddplattan omvandlar ström från uttaget till växelström. Då uppstår ett elektromagnetiskt fält som batteriets spole reagerar på i form av att batteriet börjar laddas upp. För att laddningen ska fungera kan avståndet som längst vara ungefär fem millimeter.

Vilka mobiler har trådlös laddning?

För att du ska kunna ladda din mobil trådlöst krävs att den är Qi-kompatibel. Det finns också en annan standard som kallas PMA (Power Matters Alliance), men den är inte alls lika vanlig. Många av de stora mobiltillverkarna utformar idag sina enheter efter Qi, men det finns också de som saknar den. Är du osäker på ifall din mobil stödjer Qi-laddning kan du enkelt hitta information på nätet eller också fråga i butik.

Saknar din mobil stöd för Qi, kan du trots det nyttja tekniken med hjälp av en adapter eller en särskild typ av mobilskal.

Välj trådlös laddare efter mobil

Tänk på att välja en trådlös laddare som är anpassad efter din mobiltelefon. En laddare som är tillverkad till exempelvis en iPhone kommer ge sämre prestanda om du laddar en Samsung men den och vice versa.

Trådlösa laddare – fördelar och nackdelar

Som de flesta trådlösa alternativ, har den här typen av laddare fördelen av att vara snygg och smidig. Du slipper ytterligare en synlig sladd hemma, samtidigt som det är bekvämt att bara kunna lyfta upp mobilen från plattan när du behöver den. Du slipper även slitage på laddningsport och sladd.

Nackdelen med trådlösa laddare är att de är mindre effektiva och drar mer energi än traditionella laddare. Det tar alltså längre tid att ladda och blir i längden dyrare.

Ladda mobilen rätt

För att öka livslängden på ditt mobilbatteri är det bra om du varken låter batteriet ladda ur helt eller ladda när mobilen är fulladdad. Undvik därför att ladda över natten. Se även till att batteriet inte blir för varmt, då håller det längre.

Källor:

GodEl

Kjell & Company

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 augusti 2023