Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Ladda din elbil hemma med en laddbox

En laddsladd är inkopplad och laddar en elbil hemma på uppfarten. Med en laddbox blir elbilsladdningen billig och säker hemma.

En elbil laddas med en laddbox med en gul sladd.

Med egen laddplats hemma kan du ladda elbilen direkt på uppfarten. Du slipper åka till en tankstation och får mer tid över till annat. Men det finns några saker som är viktigt att tänka på inför en installation. Vi guidar dig steg för steg!

Varför laddbox till elbil?

En laddbox är specifikt utformad för laddning av eldrivna fordon. Den installeras på en vägg eller en stolpe i anknytning till bilens parkering och medför flera fördelar för dig som elbilsägare:

  1. Det är säkert att ladda
    Att ladda elbilen via laddbox garanterar en säker laddning. Vanliga eluttag är inte dimensionerade för att utsättas för de höga effekter som en flera timmar lång elbilsladdning kräver.Att utsätta husets elsystem för sådan belastning innebär stora temperaturväxlingar i kontakter, ledningar och elcentral vilket sliter på systemet. Det kan även leda till exempelvis varmgång i eluttag, i kopplingspunkter och i elcentralen med risk för brand.
    Det kan också finnas en risk att fastighetens jordfelsbrytare inte skyddar vid fel om den inte är anpassad för laddning av elbilar. Använd inte förlängningssladdar eller grenuttag vid laddning.​

    En laddbox är däremot anpassad efter de stora strömstyrkor som krävs för att ladda din elbil. Dessutom har de en inbyggd aktiv säkerhet. Det innebär bland annat att strömmen kan slås på först när alla kontakter är ihopkopplade och att laddningen avbryts automatiskt om något är fel.

  2. Det går snabbare att ladda
    Eftersom laddboxen överför ström med högre effekt än det vanliga eluttaget, laddas elbilen betydligt snabbare. En bra laddbox för hemmet bör ha en strömstyrka på 16 ampere (A) vilket kan jämföras med vägguttagets 10-13 A.

Så lång tid tar det att ladda elbilen hemma

Att ladda sin elbil via laddbox hemma tar i snitt mellan 5 och 8 timmar. Den exakta tiden beror på vilken laddbox och bil du har samt vilken laddeffekt bilen kan ta emot. Det finns tre typer av laddning för elbil; normalladdning, semisnabb laddning och snabbladdning. Normalladdning är idag standard för de flesta laddboxar för privat bruk, medan semisnabb- och snabbladdning fortfarande är vanligast på offentliga laddstationer.

Välj rätt laddbox – elbil och behov styr

När du väljer laddbox behöver du ta hänsyn till vilken utrustning just din bil kräver. Du kan även välja om du önskar kunna styra och övervaka laddningen på distans.

Laddbox av Typ 1 eller Typ 2

Det första du behöver ta reda på är om din bil har en laddkontakt av Typ 1 eller Typ 2. Typ 2 är numera standard inom EU vilket gör att de flesta av dagens elbilar har den typen av kontakt.

Bra att veta är att du behöver välja Typ 2-kontakt på laddbox för att kunna ta del av det statliga bidraget för laddstation vid hemmet, det så kallade Ladda-hemmabidraget. Dock kan även du vars elbil har Typ 1-kontakt ta del av bidraget. Med hjälp av en fristående kabel med Typ 1 i ena änden och Typ 2 i andra, går det enkelt att koppla ihop en Typ 1-bil med en Typ 2-laddbox. Det kräver dock att du väljer bort fast kabel till din laddbox.

Laddbox med eller utan fast kabel

Du kan välja laddbox med eller utan egen fast laddkabel. Väljer du med fast kabel monteras laddboxen med en laddkabel som du kopplar in i elbilen vid laddning. Väljer du laddbox utan kabel, kopplar du istället in elbilens laddkabel i laddboxens uttag. Vilket du väljer har ingen betydelse för laddeffekten. Däremot finns det praktiska fördelar med respektive alternativ.

Med fast kabel vet du alltid var kabeln är samtidigt som den är lättillgänglig. Du kan också vara säker på att bilens egen laddkabel alltid finns i bilen när du behöver ladda någon annanstans.

Utan fast kabel får du fördelen av ökad flexibilitet. Du kan exempelvis köpa en laddbox med Typ 2-kontakt och, med hjälp av en kombinerad Typ 1- och Typ 2-kabel, ladda bilar med Typ 1-kontakt. 

Laddbox med smarta funktioner

Många leverantörer erbjuder idag laddboxar med uppkoppling, så kallade smarta laddboxar. Med hjälp av wifi kan du enkelt koppla upp laddboxen mot ditt hemmanätverk och därigenom styra och övervaka laddningen på distans.

Med en uppkopplad laddbox kan du:

  • Starta och stoppa laddningen via mobil, surfplatta eller dator.
  • Schemalägga laddningen utefter när elen är som billigast.
  • Övervaka att laddningen fungerar som den ska och få meddelande om något är fel.
  • Följa din historik och få fullständig dokumentation över respektive laddtillfälle. 

Jämför pris mellan olika leverantörer

Priset på en laddbox ligger på allt mellan cirka 5 000 till 30 000 kronor, beroende på utrustning och leverantör. Installationskostnad i sin tur ligger mellan 2 000 och 10 000 kr. Laddstolpar som kräver markarbete blir ofta dyrare. Totalkostnaden kan då bli upp till 50 000 kr. Jämför offerter från olika leverantörer och titta på vad som ingår i priset. Väljer du en uppkopplad laddbox, bör du också undersöka om det tillkommer några löpande kostnader eller tidsbegränsningar i uppkopplingsfunktionen.

Vad kostar det att ladda elbil hemma?

Kostnaden för att ladda ett batteri från tomt till fullt varierar beroende på batteriets storlek. Ett riktvärde kan vara att multiplicera batterikapaciteten (i kWh) med kostnaden för el (cirka 1,8 kr/kWh). En elbil med en batterikapacitet på 40 kWh kostar då cirka 40 x 1,8 = 72 kr att ladda.

Skatteavdrag för laddbox

Du kan göra skatteavdrag på upp till 50 % av kostnaden för material och arbete kopplat till installationen av laddboxen. Avdraget kan som högst uppgå till 50 000 kronor per person och år. 

Skatteavdraget fungerar på samma sätt som ROT-avdraget vilket innebär att du får avdraget direkt på din faktura. Företaget som utför installationen begär sedan resterande kostnad från Skatteverket.

Skatteavdraget kan bara göras av dig som är privatperson och bor i villa, bostadsrätt eller ägarlägenhet och som köper laddbox inklusive installation.

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Installation av laddbox

Installation av laddbox ska göras av behörig elinstallationsfirma. Bra att ha koll på inför installation är följande:

  1. Be firman du anlitar om offert som innehåller besiktning av ditt elsystem innan och efter installation.
  2. Om möjligt, se till att laddboxen monteras under tak för att minimera risken för fuktskador.
  3. Har laddboxen egen säkring och jordfelsbrytare? Om inte behöver den kopplas till elskåpet.

Källor:

Bixia

Energirådgivningen

Skatteverket

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024