Bixia logo
Meny
söklogotyp

7 tips – så underlättar du flytten till hus

En familj sitter vid ett bord i sin trädgård och tittar på en man bär en flicka på sina axlar.

En familj sitter vid ett bord i sin trädgård och tittar på en man bär en flicka på sina axlar.

Kanske har familjen blivit större, lägenheten för trång eller längtan efter egen trädgård och grillkvällar för stor. Oavsett varför just du köpt hus är det en stor milstolpe i livet. För att underlätta din flytt har vi skapat en checklista med 7 viktiga tips på vägen!

1. Packa och rensa

Gillar du att rensa? Eller i alla fall känslan efteråt? En flytt är den bästa ursäkten för att stöka ner och tömma garderoben, köksskåpen och förrådet för att göra dig av med saker du inte använder. Saker som är hela och rena kan alltid uppskattas av någon annan! När rensningen är klar börjar nästa rolig del – att packa.

2. Flytthjälp och flyttbil

Vad är vänner till för, om inte för att hjälpa dig när du flyttar? Alla gillar ju flyttpizza! Eller? Att flytta tar ofta längre tid än tänkt och lådorna har en tendens att bli fler än du först tänkt. Var därför ärlig mot vänner och familj om de ska hjälpa till – så vänskapen är intakt även efter att lådorna packats upp. Om du bokar flyttbil är det viktigt att hyra en som rymmer alla dina möbler och prylar. Då behöver ni inte åka onödigt många vändor – bra för både miljön och psyket.

Vill du skona dina vänner och i stället bjuda in dem när lådorna står i hopvikta i förrådet? Då är det läge att kontakta en flyttfirma som sköter de tunga lyften. Men glöm inte att göra det i god tid!

3. Boka flyttstädning

Det är få som ser fram emot att flyttstäda, oavsett om det gäller i små eller stora lägenheter. Vill du också slippa undan är det läge att boka flyttstädning. Tjänsten erbjuds av en mängd företag och kan du göra rut-avdrag på 50 procent av arbetskostnaden oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

4. Flyttanmälan, adressändring och eftersändning

När du flyttar är du skyldig att meddela Skatteverket om din och familjens nya adress. Anmälan är gratis och görs enkelt för alla familjemedlemmar på Skatteverkets hemsida. Det bästa är alltid att göra flyttanmälan innan du flyttar, eller senast en vecka efter flytten, då gäller den nya adressen från den dag du flyttar in.

Skatteverket meddelar många myndigheter och företag om din nya adress, men vissa måste du själv kontakta. Hör av dig direkt till privatpersoner, föreningar och organisationer eller betala en avgift för att få hjälp av Svensk Adressändring. Vill du vara extra säker på att all din post hamnar rätt kan du också köpa tjänsten ”eftersändning” av dem.

5. Teckna eller flytta ditt elavtal

Det är inte bara planlösningen och månadskostnaden som skiljer sig mellan olika bostäder. Många gånger varierar även elförbrukningen. I en villa eller ett radhus förbrukar du betydligt mycket mer el än i en lägenhet. Dessutom måste du alltid flytta eller säga upp och teckna ett nytt elavtal när du flyttar. Välj ett som passar dig och dina behov! Med Bixia väljer du 100 % förnybar el och gör ett hållbart val för dig och din familj.

Flytta elavtal

Teckna elavtal

6. Teckna villaförsäkring

Att vara försäkrad är alltid viktigt. I en lägenhet räcker det med hemförsäkring, men som husägare behöver du teckna en villaförsäkring. Med den är inte bara din familj och sakerna i hemmet försäkrade, utan hela ditt hem och allt som står på tomten. Men att välja försäkringsbolag är inte alltid lätt. För att hitta den försäkring som bäst passar dig och din familj kan det vara värt att jämföra både bolag och försäkringar – så du inte betalar mer än du behöver.

7. Ägarbyte – vatten, avlopp och sophämtning

När du köper ett hus behöver du ta över ägandet av saker som vatten, avlopp och sophämtning. Kommunen ansvarar för att leverera dricksvatten till ditt hus och att ta hand om avloppsvattnet. I huset finns en vattenmätare som registrerar allt vatten som används och minst en gång per år ska mätaren läsas av. Du och säljaren läser tillsammans av vattenmätaren och anmäler sedan ägarbytet till kommunens vatten och avloppsavdelning (VA). Har du en egen brunn och avloppstank? Då är inte huset anslutet till kommunen och du måste själv beställa tjänsten att få tanken tömd.

När det kommer till sophämtning är alla villa- och radhusägare, enligt lag, tvungna att ha det. Abonnemanget är knutet till huset och tillsammans med säljaren anmäler ni ägarbytet till den som ansvarar för sophämtningen i ditt område.

Gör hemmet till ditt

När du checkat av de praktiska delarna kan dina husdrömmar äntligen förverkligas. Måla, bygg eller riv. Besök loppisar och second hand-butiker för att fynda möbler och prylar som sätter en personlig prägel på ditt nya hem. Det är både billigt och miljövänligt! Men glöm inte att njuta också – av den första natten, första middagen och första gräsklippningen. Fler kommer att komma, men den första är alltid speciell.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 14 augusti 2023