Bixia logo
Meny
söklogotyp

5 saker du inte får missa när du flyttar hemifrån

Två killar sitter på en säng och skrattar med en flyttkartong på golvet.

Två killar sitter på en säng och skrattar med en flyttkartong på golvet.

Att flytta hemifrån är en milstolpe för de flesta. Det är roligt och pirrigt – ett nytt äventyr som väntar runt hörnet. Men det finns också saker som är viktiga att hålla koll på. Som det där med försäkring, elavtal och bredband. Här är tipsen som hjälper dig på vägen.

Hyra

Att skaffa sin första bostad innebär också att betala sin första hyra. Hur mycket ska du betala, hur får du fakturan och hur undviker du onödiga avgifter? De flesta hyresvärdar debiterar dig månadsvis och skickar flera fakturor samtidigt. Det betyder inte att du ska betala alla på en och samma gång – kolla alltid förfallodatumet så att du betalar rätt faktura i rätt tid.

I en del avtal ingår både el, vatten och bredband och i andra betalar du separat för allt. Dubbelkolla vad som gäller för just ditt avtal och teckna det som krävs – så att du inte betalar dubbelt eller står utan något viktigt.

Teckna en hemförsäkring

Oavsett var du bor behöver du en hemförsäkring som täcker din bostad, dina prylar och till viss del även dig. Bäst är att teckna en hemförsäkring som gäller från dagen du flyttar in. Då är du försäkrad om olyckan skulle vara framme. Är du dessutom student brukar det finns många bra erbjudanden på hemförsäkringar – allt en googling bort.

Elavtal och elnätsavtal

Vi vet att det låter som samma sak, men faktum är att för att få el hem till din nya bostad måste du teckna ett elavtal och ett elnätsavtal. Elavtalet tecknar du med ett elhandelsbolag, som Bixia, som köper in din el. Ett elnätsavtal tecknar du med ditt lokala elnätsbolag som ser till att elen faktiskt levereras.

Våra elavtal

Idag glömmer många att göra ett aktivt elval när de flyttar. Det innebär att elnätsbolaget, som äger elnätet i området, automatiskt tecknar ett så kallat anvisningsavtal. Dessa är ofta betydligt mycket dyrare än vanliga elavtal, vilket innebär att du betalar mer än du faktiskt behöver för din el. För att undvika anvisningspris rekommenderar vi dig alltid att göra ett aktivt elval. 

Vad är ett anvisningsavtal?

Gör en flyttanmälan

När du flyttar är det viktigt att du anmäler till Skatteverket att du har en ny folkbokföringsadress. Dessutom kan du göra en eftersändning hos Adressändring för att försäkra dig om att eventuell post kommer rätt.

Folkbokföring – Skatteverket

Olika typer av abonnemang

Bredband ingår inte alltid i hyran, men det är förmodligen något du kommer vilja ha. Gör en sökning på webben för att hitta ett avtal som passar dig och din situation bäst. Sedan kan du alltid komplettera med dina favoritstreamingtjänster.

Nu när du gått igenom vår lista på viktiga saker är du så gott som färdig och det roliga kan börja – att packa upp dina flyttkartonger.

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 24 maj 2023