Bixia logo
Meny

Elprisets utveckling och historiska elpriser

Elmarknaden och elbörsens priser varierar kraftigt utifrån tillgång och efterfrågan. Främst är det vädret som påverkar elpriset, men fler faktorer är avgörande. Det kan vara intressant att se hur elprisets historik har utvecklat sig över tid.

Det är en mängd olika faktorer som ligger bakom elpriserna. Tillgång och efterfrågan är den främsta orsaken, men det är även yttre omständigheter som påverkar elpriset utveckling. Det kan till exempel vara priset på olja, valutakurser eller olika politiska styrinstrument som utsläppsrätter och elcertifikat. På vår sida om elmarknaden och elbörsen kan du läsa mer om hur elpriset är uppbyggt och hur det fungerar.

Elprisets utveckling

Här kan du läsa mer om elprisets utveckling för fast pris och rörligt pris. De uppdateras veckovis och visas utifrån avtalslängd, samt utifrån våra två olika avtalsformer:

Vad är ett elområde?

Vilket elområde du bor i påverkar ditt elpris. Elområden i sin tur har att göra med överföringskapaciteten, produktionen och konsumtionen i vårt avlånga land.

Historiska elpriser på elbörsen Nord Pool

Är du intresserad av att veta mer om historiska elpriser? Vill du se de historiska spotpriserna, redovisas de via länken här nedan. Det är genomsnittspriset per månad för elomårde SE3.

Historiska elpriser på elbörsen Nord Pool från 2007

Kontakta oss

Kontakta gärna oss på Bixia om du har några frågor, vill veta mer om hur vi jobbar eller hur det fungerar att själv bli närproducent.

Kontakta sidansvarig