Regeringen har lagt ett förslag om högkostnadsskydd för elpriser.
I nuläget finns inga fattade beslut och vi hänvisar därför till Regeringskansliets pressmeddelande.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Vilka hustak passar för solceller?

Närbild på ett hustak med många vinklar och vrår.

Närbild på ett hustak med många vinklar och vrår.

Det är ofta många frågor som dyker upp när du börjar fundera på att installera solpaneler på ditt hustak. Har jag rätt lutning, material, och vinklar? Kan skuggor från utemiljöer påverka min solelsproduktion? I denna artikel tittar vi lite närmare på de vanligaste funderingarna.

Rätt lutning – ger maxad effekt

Hur ser ett hustak ut egentligen? Det kan vara helt platt eller ha flera lutningar, ett så kallat valmat tak. Det vanligaste hustaket vi har i Sverige är ett sadeltak som har lika mycket lutning åt varje håll. För att optimera solintaget till solpanelerna är det bäst att ha ett hustak med lutning. Har du ett platt hustak kan i stället särskilda ställningar behöva installeras för att fästa solpanelerna på, vilket kan kräva bygglov.

Även hustakets material spelar stor roll

Förutom lutningen är det viktigt att materialet under solpanelerna är i bra skick, eftersom solcellerna har en livslängd på cirka 25 år. Sedan krävs det olika typer av montering beroende på vilket material taket består av.

Papptak

För att kunna installera solpaneler på papptak måste infästningsplattor först skruvas eller svetsas fast på takets konstruktion. Sedan använder man dessa infästningsplattor för att fästa solpanelerna.

Tegeltakpannor

Om du har ett tegeltak behövs en speciell sorts takhakar som monteras i husets takstolar, för att sedan kunna fästa solpanelerna på dessa.

Eternittak

Eternit är ett gammalt material som består av asbest och cement som har använts i många år till husbyggen i Sverige. Eftersom asbest är hälsofarligt måste plattorna hanteras med försiktighet, eternittakpannorna är känsliga och kan därför gå sönder vilket leder till att asbest utsöndras. Det krävs därför personer med särskild kompetens för att hantera detta, därför finns det inte många solcellsleverantörer som erbjuder det.

Jag vill skaffa solceller

Källor:
1Komma5°

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 17 juni 2022