2022-06-16
Lästid 1 min
Vilka hustak passar för solceller?
En närbild på ett rött hus med många olika vinklar på taket.
Funderar du på att installera solceller på ditt hustak? Då har det säkert dykt upp en hel del funderingar – har taket rätt lutning, material och vinklar? Och kan skugga från närliggande träd påverka min solelsproduktion? I den här artikeln tittar vi närmare på de vanligaste funderingarna.
Rätt lutning ger maximal effekt
Hustak kan se väldigt olika ut. Det kan vara helt platt eller ha flera lutningar – ett så kallt valmat tak. I Sverige är det dock vanligast med ett sadeltak som har lika mycket lutning åt varje håll. För att optimera solintaget för solpanelerna är det bäst med lutning. Däremot fungerar även ett platt tak, men då krävs särskilda ställningar som gör att solpanelerna lutar rätt. Detta kan kräva bygglov.
Solceller och solpaneler – En guide till allt du behöver veta
Material spelar stor roll
Förutom lutningen är det viktigt att materialet under solpanelerna är i bra skick, eftersom solcellerna ska sitta länge. De flesta solceller har en livslängd på cirka 25–30 år. Dessutom krävs olika typer av montering beroende på vilket material taket består av.
Papptak
För att kunna installera solpaneler på papptak måste infästningsplattor först skruvas eller svetsas fast på takets konstruktion. Sedan använda infästningsplattor för att fästa solpanelerna.
Tegeltakpannor
Om du har ett tegeltak behövs en speciell sorts takhakar som monteras i husets takstolar, för att sedan kunna fästa solpanelerna på dessa.
Eternittak
Eternit är ett gammalt material som består av asbest och cement, vilket användes under många år när nya hus byggdes i Sverige. Eftersom asbest är hälsofarligt måste plattorna hanteras med försiktighet då plattorna är känsliga och kan gå sönder. Om de går sönder utsöndras asbest. Av den anledningen måste personer med särskild kompetens hantera eternittak och det är få solcellsleverantörer som erbjuder det.
Källor:
1KOMMA5°