Bixia logo
Meny
söklogotyp

Fungerar solceller på vintern?

Solceller med snö på den omkringliggande marken.

Solceller med snö på den omkringliggande marken.

Vanligtvis tänker man att solen måste lysa från en molnfri himmel en varm sommardag för att solceller ska kunna producera el. Men stämmer verkligen det? Här reder vi ut hur det funkar.

Ett vanligt missförstånd är att det svenska klimatet med kalla somrar och långa vintrar inte gör solceller lönsamma. Men det stämmer inte alls. Faktum är att det nordliga klimatet faktiskt är riktigt gynnsamt för produktion av solel från solceller, både på sommaren och vintern.

När ger solceller mest el?

Som väntat ger solceller mest elproduktion på sommarhalvåret, men elen slutar inte att producera bara för att det är kyligare eller för att det finns lite moln på himlen. Faktum är 90 % av den totala årsproduktionen sker mellan mars och oktober. Det beror på att solceller varken behöver värme eller att det är särskilt soligt för att generera el, det räcker att det är tillräckligt ljust.

Solceller och solpaneler – allt du behöver veta

Varför blir elproduktionen lägre på vintern?

Den främsta orsaken till att solceller producerar mindre el på vintern är färre soltimmar. Dessutom står solen lägre vilket ger en sämre infallsvinkel på solinstrålningen. I vissa delar av landet kan det ligga snö på solcellerna under en större del av vintern och då producerar de heller ingen el.

Kylan är däremot inget problem. Tvärtom kan det svenska vinterklimatet göra att solceller blir mer effektiva, då effekten sjunker vid för varma temperaturer.

Vad händer om det är snö på solcellerna?

Så länge solcellerna är fria från snö så fungerar de utmärkt och fortsätter att producera el, bara det finns tillräckligt med ljus. Om det lägger sig snö på anläggningen sjunker produktionen och är det ett tillräckligt tjockt snötäcke avstannar produktionen helt.

Däremot alstrar solcellerna en del värme så en mindre mängd snö och is kan smälta bort ganska fort. Om solcellsanläggningen är snöfri men det fortfarande finns snö runtomkring, är det stor chans att produktionen i stället blir högre. Detta beror på att den intilliggande snön reflekterar ljuset och bidrar till en större ljusinstrålning på solcellerna.

Ska man ta bort snö som ligger på solcellerna?

En av de vanligaste frågorna från solcellsägare är om man bör ta bort den snö som lägger sig på solcellerna. Det enkla svaret är nej. Att skotta bort snön innebär en säkerhetsrisk, både för dig och för solcellerna. Du kan halka och skada dig när du klättrar upp på taket och solcellerna kan försämras eller förstöras av skottningen.

Det bästa är därför att vänta till snön smälter bort av sig själv. Den elproduktion du förlorar är inte särskilt stor då majoriteten av produktionen sker under resterande del av året. Det jämnar ut sig helt enkelt!

Intresserad av solceller?

Lämna en intresseanmälan och låt oss berätta mer om vad en solcellsinstallation skulle innebära för dig.

Intresseanmälan solceller

Källor:
Elsäkerhetsverket
1KOMMA5°
Bixia

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 augusti 2023