Bixia logo
Meny
söklogotyp

Elprisstödet – hur och när betalas det ut?

Kvinna som tittar på sin mobiltelefon medan en man fyller diskmaskinen.

Kvinna som tittar på sin mobiltelefon medan en man fyller diskmaskinen.

Under hösten 2022 beslutade regeringen att införa ett elprisstöd till de som drabbats hårdast av de höga elkostnaderna – privatpersoner och företag i elprisområde 3 och 4. Utbetalningen är en retroaktiv kompensation för oktober 2021 till november 2022. Här reder vi ut vad du kan förvänta dig.

När betalas stödet ut?

Elprisstödet ligger på totalt 55 miljarder kronor och tillgodoser ungefär fem miljoner elkunder – privatpersoner, företag, organisationer och föreningar. Försäkringskassan sköter utbetalningarna till privatpersoner, vilka kommer att påbörjas den 20 februari. Som elkund har du då pengarna på ditt konto inom några bankdagar. Beloppet beräknas i sin tur på elförbrukningen du hade mellan oktober 2021 och november 2022.

Hur mycket pengar får du tillbaka?

Du kan räkna ut hur mycket pengar du får tillbaka. Du kompenseras alltså inte för dina faktiska kostnader, utan stödet baseras på den uppmätta förbrukningen i elanläggningen under en 12-månadersperiod.

Som privatperson behöver du inte genomföra någon aktiv handling för att pengarna ska betalas tillbaka – det sker automatiskt. Vad gäller företag, organisationer och föreningar ska regeringen återkomma med beslut om hur utbetalningen sker.

Så beräknar du:

  • Elprisområde 3: 0,50 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021 – november 2022.
  • Elprisområde 4: 0,79 kronor x din elförbrukning i kWh under oktober 2021 – november 2022.

Information om din elförbrukning – månad för månad, hittar du på Mina Sidor.

Mina Sidor

Ett ytterligare stöd – för hela Sverige

I början av januari 2023 meddelade regeringen om ytterligare ett elstöd, som denna gång omfattar hela Sverige – det vill säga även elområde 1 och 2. Det nya stödet gäller för perioden november till december 2022, då elpriserna var fortsatt höga runt om i landet.

Detta är ännu ett förslag och nu har regeringen gett i uppdrag åt Svenska Kraftnät att ansöka hos Energimarknadsinspektionen om det förnyade elstödet. Läs mer om förslaget i regeringens pressmeddelande.

Regeringens pressmeddelande - Nytt elstöd till hushåll i hela landet

Vad är elområden?

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 26 januari 2023