Bixia logo
Meny
söklogotyp

Alla artiklar

Vad är ett anvisningsavtal?

Har du nyligen flyttat och mitt i stressen glömt att teckna ett nytt elavtal? Då har du troligtvis fått ett anvisningsavtal eller anvisningspris. Här reder vi ut vad det är och varför du alltid bör teckna ett vanligt elavtal i stället.

Elprisstödet – hur och när betalas det ut?

Under hösten 2022 beslutade regeringen att införa ett elprisstöd till de som drabbats hårdast av de höga elkostnaderna – privatpersoner och företag i elprisområde 3 och 4. Utbetalningen är en retroaktiv kompensation för oktober 2021 till november 2022. Här reder vi ut vad du kan förvänta dig.

Fungerar solceller på vintern?

Vanligtvis tänker man att solen måste lysa från en molnfri himmel en varm sommardag för att solceller ska kunna producera el. Men stämmer verkligen det? Här reder vi ut hur det funkar.

Vad är skillnaden mellan rörligt elpris och timpris?

Timpris på el är en form av rörligt elavtal, därför är det lätt att blanda ihop de båda avtalsformerna. Här kan du läsa om vad som skiljer dem åt så att du kan välja rätt avtal efter dina förutsättningar.

Vad är effekt- och kapacitetsbrist?

Det har pratats en del om begreppen effekts- och kapacitetsbrist. Och i samband med dessa kan man även prata om manuell frånkoppling. Men vad betyder orden egentligen och vad är skillnaden? Här förklarar vi vad det innebär.

Vad är spotpris?

Något som det ofta pratas om är spotpris. Men vad betyder det egentligen? Enkelt förklarat så är spotpris det pris vi som elhandelsbolag köper in elen för. Spotpriset styr det slutliga elpriset och genom att teckna elavtal med timpris kan du dra nytta av när priset är lågt. Spotpriset innefattar flera olika delar och här reder vi ut dem steg för steg.

Smarta hem – lösningar som sparar energi och pengar

Allt fler intresserar sig för det smarta hemmet. Här är några tips för dig som är nyfiken på smarta lösningar för hemmet – som sparar både energi och pengar.

Fler företag börjar el-flexa – mycket pengar att tjäna

Situationen på elmarknaden är minst sagt dramatisk, med extremt höga priser och stora variationer. Att driva en energikrävande verksamhet är en utmaning, där elkostnaden kan vara avgörande för att generera vinst eller förlust.

Hur kommer elpriserna att påverka min privatekonomi?

Det är många som känner oro när elpriserna skenar. Och det är många olika faktorer som avgör hur din elräkning kommer att se ut. Bland annat var i landet du bor och vilket elavtal du har. Om du bor i villa eller lägenhet. Här ska vi gå igenom vilka faktorer som kommer att påverka din privatekonomi - och vad du bör tänka på.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Hur stor din elräkning blir beror på lägenhetens storlek, hur många som bor i bostaden - och var i landet du bor. Det finns stora variationer i elanvändning mellan olika hushåll. Här får du veta vad en normal elförbrukning är för din lägenhets storlek, hur den fördelas i hemmet - och hur du kan sänka den.

Visa fler artiklar