Regeringen har lagt ett förslag om högkostnadsskydd för elpriser.
I nuläget finns inga fattade beslut och vi hänvisar därför till Regeringskansliets pressmeddelande.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

Alla artiklar

Hur kommer elpriserna att påverka min privatekonomi?

Det är många som känner oro när elpriserna skenar. Och det är många olika faktorer som avgör hur din elräkning kommer att se ut. Bland annat var i landet du bor och vilket elavtal du har. Om du bor i villa eller lägenhet. Här ska vi gå igenom vilka faktorer som kommer att påverka din privatekonomi - och vad du bör tänka på.

Vad är en normal elförbrukning för en lägenhet?

Hur stor din elräkning blir beror på lägenhetens storlek, hur många som bor i bostaden - och var i landet du bor. Det finns stora variationer i elanvändning mellan olika hushåll. Här får du veta vad en normal elförbrukning är för din lägenhets storlek, hur den fördelas i hemmet - och hur du kan sänka den.

Hur kan företag med hög elförbrukning spara el?

Att spara energi är en viktig del i klimatarbetet för många företag. Och genom att minska elanvändningen sparas såväl pengar som miljö och klimat. Här ger vi några smarta energispartips - för en minskad elanvändning.

Kan man gå off-grid och bli självförsörjande av sin egen el?

Vi blir alltmer medvetna om vad vi äter, och väljer därför närproducerad mat från de lokala bönderna eller sår i eget land. Samma sak gäller med elen! Att gå off-grid innebär att du endast använder den el som du själv producerar, utan någon hjälp av ditt lokala elnät. Men är det verkligen möjligt att bli helt självförsörjande av sin egen energiproduktion?

Bli självförsörjande av din el till fritidshuset

Det blir allt vanligare att investera i solceller på villor och fritidshus. Att investera i en solcellsanläggning är oftast ett lönsamt val, och på köpet kan du bli självförsörjande med egen el från solens strålar. Oavsett om du väljer att montera solpanelerna på villan eller sommarstugan som du endast spenderar några veckor om året i, kan du producera tillräckligt mycket energi så att du inte behöver något annat elavtal.

Vilka hustak passar för solceller?

Det är ofta många frågor som dyker upp när du börjar fundera på att installera solpaneler på ditt hustak. Har jag rätt lutning, material, och vinklar? Kan skuggor från utemiljöer påverka min solelsproduktion? I denna artikel tittar vi lite närmare på de vanligaste funderingarna.

Finns det tillräckligt med laddstolpar i Sverige?

Försäljningen av laddbara bilar når nya rekordhöjder för varje år. Men antalet laddstationer ökar inte alls i samma takt. Trots högt ställda klimatmål har infrastrukturen för laddbara bilar hamnat på efterkälken. Så här ser statistiken ut idag.

Huvudsäkring och säkringsstorlekar - vilken storlek behöver jag?

Om du har för liten huvudsäkring kan den gå sönder om du använder mycket el. Att ha en för hög huvudsäkring innebär att du betalar en onödigt hög elnätskostnad. Här går vi igenom vad en huvudsäkring innebär - och vad som påverkar dess storlek.

Så fungerar din elräkning

Elräkningen för ett hushåll består av många delar, och kan vara svårtolkad för många konsumenter. Här går vi igenom elräkningens olika delar.

Så påverkas elpriset av kriget i Ukraina

Situationen i Ukraina påverkar den europeiska elmarknaden och därmed även elpriset i Sverige. Vi förklarar hur och varför.

Visa fler artiklar