Bixia logo
Meny

Earth Hour

Earth hour grundades av Världsnaturfonden WWF för att uppmärksamma klimatfrågan och påverka politiker till större engagemang. Genom kampanjen uppmanas privatpersoner och företag att under en bestämd timma släcka alla lampor, men också att stänga av andra icke nödvändiga elektroniska apparater.

När är det Earth Hour?

Earth Hour inträffar den sista lördagen i mars varje år. Exakt datum för Earth Hour och tid för kampanjen är detsamma världen över, dock anpassat efter lokal tid.

Earth Hour 2021 inträffar den 27 mars mellan klockan 20.30 och 21.30.

Earth hour i Sverige

Earth Hour har sedan starten 2007 tagit avstamp i fem teman som tillsammans utgör sättet vi påverkar vårt klimat och biologiska mångfald på. Tanken är att ge tips på hur du som enskild person kan bidra till ett mer stabilt klimat, utöver att visa ditt engagemang under Earth Hour.

I Sverige kallas dessa teman för de fem B:na – bilen, biffen, bostaden, börsen och butiken. Mer specifikt handlar det om att vi genom relativt enkla medel kan påverka hur vi transporterar oss, vad vi äter, hur vi bor, hur vi investerar våra pengar samt sättet vi konsumerar på. Du hittar tipsen för respektive tema på WWF:s hemsida.

Earth Hour - Världsnaturfonden WWF

Vi på Bixia brinner såklart lite extra för de insatser du kan göra kopplat till elanvändning. Våra bästa tips hur du kan minska din elanvändning hittar du i artikeln här nedanför.

Spara el - så minskar du din elförbrukning

One Planet City Challenge (f.d. Earth Hour City Challenge)

Utöver att inspirera genom hållbara tips, är Svenska WWF även initiativtagare till projektet One Planet City Challenge (tidigare Earth Hour City Challenge). Initiativet startade 2010 som ett pilotprojekt där endast svenska städer deltog. WWF utmanade städerna att presentera trovärdiga planer för att kraftigt reducera sina koldioxidutsläpp och för att påverka omvärlden med inspirerande lösningar.

Idag är initiativet ett globalt projekt som engagerar länder världen över. Förra året deltog över 250 städer i 53 olika länder. I varje land utses en nationell vinnare och därefter en global vinnare av en internationell jury. Syftet med initiativet är att få städer att uppvisa mål och handlingsplaner i linje med Parisavtalet, samt att inspirera omvärlden till att följa samma utveckling. Du kan läsa mer om initiativet på WWF:s hemsida.

One Planet City Challenge - Världsnaturfonden WWF

Earth Hour kritik

Sedan Earth Hour infördes har kampanjen fått utstå en del kritik. Motståndare menar att den visar på teknikfientlighet, vilket skickar felaktiga signaler sett till vad världen behöver. Ekonomisk utveckling är nödvändigt både för att hitta nya energikällor och för att minska fattigdomen i världen. Världsnaturfonden själva menar dock att kampanjens syfte inte är att spara energi, utan att skapa engagemang i klimatfrågan och skicka en politisk signal till makthavare att ta klimatförändringarna på allvar.

 

Källa: Världsnaturfonden WWF

Uppdaterad: 11 januari 2021