Bixia logo
Meny

Elprisets utveckling och historiska elpriser

Elmarknaden och elbörsens priser varierar kraftigt utifrån tillgång och efterfrågan. Främst är det vädret som påverkar elpriset, men fler faktorer är avgörande. Det kan vara intressant att se hur elprisets historik har utvecklat sig över tid.

Det är en mängd olika faktorer som ligger bakom elpriserna. Tillgång och efterfrågan är den främsta orsaken, men det är även yttre omständigheter som påverkar elpriset utveckling. Det kan till exempel vara priset på olja, valutakurser eller olika politiska styrinstrument som utsläppsrätter och elcertifikat. På vår sida om elmarknaden och elbörsen kan du läsa mer om hur elpriset är uppbyggt och hur det fungerar.

Vad är ett elområde?

Vilket elområde du bor i påverkar ditt elpris. Elområden i sin tur har att göra med överföringskapaciteten, produktionen och konsumtionen i vårt avlånga land.

Historiska elpriser på elbörsen Nord Pool

Är du intresserad av att veta mer om historiska elpriser? Vill du se de historiska spotpriserna, redovisas de via länken här nedan. Det är genomsnittspriset per månad för elomårde SE3.

Historiska elpriser på elbörsen Nord Pool

Kontakta oss

Kontakta gärna oss på Bixia om du har några frågor, vill veta mer om hur vi jobbar eller hur det fungerar att själv bli närproducent.

Relaterad information

Elsituationen just nu

Elpriset påverkas av många olika faktorer. Just nu är det oron i omvärlden, väder och strul med kärnkraften som bidrar till den ansträngda elsituationen. Våra elhandelsexperter förklarar mer ingående vilka faktorer som styr prisutvecklingen just nu, hur prognosen ser ut framåt och ger våra rekommendationer.

Elens ursprung

Se ursprung och miljöpåverkan för den el Bixia sålt i Sverige. Bixia är redan idag ett av de elbolag som köper in störst andel närproducerad förnybar el och ännu mer ska det bli i framtiden.

Så fungerar elmarknaden

Den svenska elmarknaden avreglerades 1996 och samtidigt blev den svenska staten, via Svenska Kraftnät, delägare i den norska elbörsen NordPool. Sverige och Norge fick därmed en gemensam fri marknad som de övriga nordiska länderna, förutom Island, senare har anslutit sig till.

Uppdaterad: 12 december 2022
Kontakta sidansvarig