Bixia logo
Meny

Grönt skatteavdrag för installation av solceller

Från och med 1 januari 2021 kan du som installerar solceller få 15 % skattereduktion på kostnaden för både arbete och material. Det gröna skatteavdraget kommer förenkla processen för dig som privatperson och fungerar på liknande sätt som ROT-avdraget.

Vad innebär det gröna skatteavdraget?

Är du en av många som går i tankar på att installera solceller på ditt tak? Då är det gröna skatteavdraget en glad nyhet. Det innebär att du som privatperson har möjlighet att göra avdrag för 15 % på både material och arbetskostnad vid installation av solceller.

Skattereduktion för grön teknik - Skatteverket

Vem får göra avdrag för grön teknik?

Nya avdraget för grön teknik är avsett för privatpersoner och som högst 50 000 kronor per person och år. Installationen måste vara både utförd och betald tidigast 1 januari 2021 och bostaden ska ägas av dig som begär skattereduktion.

Detta avgör om du kan ta del av skattereduktionen eller inte:

  • Hur mycket skatt du betalat in under året.
  • Vilka andra avdrag du gjort.

Hur mycket avdrag kan du göra?

Gör en preliminär beräkning av hur mycket skattereduktion du kan få genom att använda Skatteverkets tjänst "Räkna ut din skatt".

Räkna ut din skatt - Skatteverket

Hur ansöker jag om det gröna skatteavdraget?

För dig som installerar solceller blir processen betydligt enklare med det gröna skatteavdraget. Du behöver inte längre göra en ansökan om solcellsstöd. Det nya avdraget kommer redan vara gjort när du får din faktura.

Vi på Bixia välkomnar det nya avdraget för grön teknik som både uppmuntrar till och möjliggör för fler att installera solceller. Med solceller nyttjas ytan på ditt tak med en tyst och miljövänlig teknik som får elräkningen att minska, nu och under många år framöver.

Köpa eller leasa solceller? – Vi erbjuder båda!

 

Källor: Skatteverket

Uppdaterad: 18 februari 2021