Viktig information till våra kunder: Vi ringer inte och ber dig logga in med ditt Bank-ID eller uppge andra personliga uppgifter. Lämna aldrig ut dina koder eller lösenordsuppgifter.

Bixia logo
Meny
söklogotyp

5 tips för att inte höja elräkningen under vabruari

Ett barn sitter under en filt och dricker något varmt ur en kopp. Barnet är hemma och sjuk under februari.

Ett barn med rufsigt hår dricker ur en vit kopp.

Vabruari är helt klart en månad där fler timmar spenderas hemma i soffan. Och även om inte snoriga näsor, febriga pannor och magsjuka i sig bidrar till en ökad elförbrukning kan hemmasittandet göra det. Här är tipsen för att hålla nere elräkningen under vabbandet.

1. Stäng av strömbrytaren

Hemelektronik utgör ungefär en femtedel av hushållselen, men under vabruari är tv:n i gång längre och både mobilen och surfplattan behöver laddas oftare. Genom att dra ur laddsladden när batteriet är fullt sparar du värdefull el. Om det känns för jobbigt funkar en grendosa minst lika bra, som du bara stänger av med ett klick. Tv:n är i och för sig ett trevligt bakgrundsljud, men när den inte tittas på kan du med fördel stänga av den för att spara på elen.

2. Umgås utomhus

Frisk men inte frisk nog att gå till skolan eller förskolan? Passa på att spara energi hemma och samla på er mer genom att byta ut sjukstugan mot lite frisk luft. Ta en promenad i kvarteret, gunga i parken eller mata änderna – bara fantasin (och årstiden) sätter gränserna!

3. Var energismart i köket

Med halsont går det åt te, soppa och en massa isglass, så att du springer in och ut ur köket förstår vi. Och som de flesta föräldrar tänker du säkert ”jag ska bara”. Men när det handlar om att låta frysen stå öppen för att starta tekokaren eller ”bara byta film på surfplattan” kan det där jag ska bara-beteendet höja elräkningen.

Och när vi ändå pratar disk och te. Starta bara fulla diskmaskiner och använd tekokaren i stället för kastrullen för att spara energi – i alla fall om du har en långsam och energikrävande spis.

Om du mot förmodan får tid över kan du passa på att dubbelkolla så att temperaturen i kyl och frys är rätt; +5 grader respektive -18 grader är det som rekommenderas.

4. Fyll tvättmaskinen ordentligt

Vid magsjuka är frestelsen stor att snabbt starta en tvättmaskin. Men visste du att en halvfull tvättmaskin nästan drar lika mycket energi som en full? Samla på dig mer smutstvätt från tvättkorgen och fyll maskinen ordentligt. Då gör du både plånboken och miljön en tjänst.

5. LED-belysning

Har du tröttnat på babblarna eller något annat av alla barnprogram? Vi förstår dig. Kanske kan du locka sjuklingen till att läsa en bok i stället, så att ni kan kura ihop er i soffan eller sängen. Om inte mörkret hunnit lägga sig ännu kanske ingen lampa behövs, annars är en riktigt bra läslampa såklart en LED-lampa. Får du ännu mer tid över är det såklart också en rolig grej – att byta ut all belysning till LED. De är energisnåla och därmed bättre för plånboken. Ett sista enkelt energitips, som säkert går att göra till en spännande vabb-lek, är att alltid släcka lamporna i rummet ni lämnar.

Får du inte nog av energismarta tips? Här har vi samlat fler som hjälper dig att hålla nere elförbrukning och din elräkning.

Spara el – så minskar du din elförbrukning

Vad drar mest el i hemmet?

Källor:
Bixia
Energimyndigheten

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 05 juli 2024