bixia_payoff_original_250px96ppi.png

Bixia besöker

Följ med i vår miniserie "Bixia besöker" där du får inblick i våra elproducenters spännande vardag.

Bixia besöker Anton

Följ med hem till vattenkraftsingenjören Anton Lindblad som arbetar med hållbarhet på flera plan. På gården i Skultuna producerar han förnybar el i genom vattenkraft och driver äppelmusteri av trädgårdsäpplen som annars skulle gå till spillo. Musteriet drivs av el från hans egen produktion och överskottet säljer han till oss på Bixia.

Just nu 500 kr i rabatt!

Just nu kan du som ännu inte är kund hos Bixia teckna ett 3-årigt elavtal och få 500 kr i rabatt. Dessutom ingår 100 % förnybar energi. Genom att komplettera ditt avtal med Bixia Nära ger du återbäring till din lokala elproducent och möjliggör på så sätt ytterligare investeringar för utbyggnaden av förnybar, närproducerad el.

Köpa eller leasa solceller?

Nu kan du som installerar solceller få 15 % skattereduktion på kostnaden för både arbete och material. Det gröna skatteavdraget kommer förenkla processen för dig som privatperson och fungerar på liknande sätt som ROT-avdraget.

Bixia Nära

Genom att välja Bixia Nära får dina lokala elproducenter återbäring på den el dom levererar till oss vilket gör att de kan bygga ut och producera mer förnybar el i ditt närområde. Tillvalet har ingen bindningstid så du väljer själv hur länge du vill vara med och bidra.

Bixia besöker Emelie

Emelie bor med sin familj på en gård en liten bit utanför Katrineholm. Förutom djuren på gården och maten som hon odlar, har de sin egen solelsproduktion på logtaket och maskinhallen. Investeringen av solceller var en självklarhet i det cirkulära tänk som familjen har gemensamt.

Bixia besöker Kristina

Kristina bor med sin man i Mantorp på Östgötaslätten strax utanför Linköping. 2018 köpte paret en laddhybridbil och funderade i samband med det på att sätta upp solpaneler på taket. Sagt och gjort, innan året var slut satt panelerna där. Panelerna installerades i augusti och i mitten av september var anslutningen mot elnätet klar.

Bixia besöker Gustav

Lär känna Gustav och hunden Rom som bor på Bårstad Gård utanför Vadstena. Gustav är vindkraftsproducent och driver gården tillsammans med sin familj. I första avsnittet berättar han om varför han valde att arbeta med naturbruk och hur det är att jobba tillsammans med sin familj.

Det är bättre att vi producerar elen här där vi förbrukar den.

Gustav Andersson

Bixia besöker Jan

Följ med och träffa Jan som driver Claestorps gård utanför Katrineholm. Jan producerar sol- och vattenkraft och är självförsörjande på el. Den el som inte används på gården säljer Jan till Bixia så att fler kan få närproducerad el. I första avsnittet får vi följa med till Boda kvarn där Jan har låtit bygga ett vattenkraftverk och på så sätt räddat kvarnens överlevnad. På fritiden gillar Jan att fotografera och i avsnittet får vi se om han lyckas fånga strömstaren på bild.

Det roligaste är att vi är självförsörjande på el och att vi bidrar till klimatomställningen.

Jan Lewenhaupt

Se fler avsnitt

Är du nyfiken på hela serien, se fortsättningen här.

Gustav del 2

I det andra avsnittet av Bixia besöker bonde med Gustav berättar han om varför hans familj valde att satsa på vindkraft och vad han gillar mest med sitt jobb på gården.

Jan del 2

Jan berättar om hur det är att samarbeta med Bixia och hur det känns att vara med och bidra till den stora klimatomställning som vi alla står inför.

Gustav del 3

Häng med Gustav till vindkraftverken där han berättar om möjligheterna med vinden på schlätta och vad han tror på.

Jan del 3

Jan berättar om hur ett vattenkraftverk fungerar och om hur viktigt det är att ställa om till förnybar el.