Bixia logo
Meny
söklogotyp

Strömavbrott – så gör du

En man som lyser in i en elcentral med sin mobillampa.

En man som lyser in i en elcentral med sin mobillampa.

Vad ska du göra när strömmen har gått? Vilka saker är viktiga att tänka på? I den här artikeln berättar vi hur du ska agera – och hur du förbereder dig inför nästa elavbrott.

Att strömmen går i din bostad kan bero på flera saker. Det kan till exempel vara en säkring som har gått, att jordfelsbrytaren slagit ifrån eller en ledning som blåst ner eller gått av i elnätet.

Så gör du vid ett strömavbrott

  1. Kontrollera säkringar och jordfelsbrytare
    Är du helt eller delvis utan el kan det bero på att en säkring eller propp har gått. Börja därför med att kontrollera dina säkringar eller proppar samt din jordfelsbrytare. Hur du gör detta hittar du längre ner i artikeln.
  2. Kontrollera om grannarna har ström
    Saknar du fortfarande el bör du kontrollera om dina grannar har ström. Om svaret är ja är det troligen ett fel på din anläggning och inte ett avbrott på elnätet. Kontrollera då din huvudbrytare och dina huvudsäkringar. Huvudbrytaren finns för att enkelt kunna bryta all ström till bostaden och ska vara tillslaget läge.
  3. Felanmäl strömavbrottet till ditt elnätsföretag
    Om du är fortsatt strömlös ska du felanmäla strömavbrottet till ditt elnätsföretag.

Hur fungerar ett proppskåp?

Om du har ett gammalt proppskåp innehåller det säkringar (så kallade proppar) som skyddar ditt elsystem från överbelastning. Om du har flera apparater igång samtidigt, kan en eller flera säkringar gå sönder. Då bryts strömmen och du kan behöva byta en propp.

Har du en modernare elcentral med automatsäkringar? Återställ säkringen genom att slå av dina apparater och tryck upp den säkringsknapp som fallit ner. Om automatsäkringen inte går att återställa behöver du byta ut den.

Hur fungerar en jordfelsbrytare?

I de flesta elcentraler finns även en jordfelsbrytare. Den känner av om någonting är fel i elsystemet och stänger då av strömmen. Om din jordfelsbrytare löst ut, prova att slå tillbaka den i tillslaget läge. Det gör du genom att trycka upp knappen som fallit ner. Löser den inte ut igen tyder det på en tillfällig störning som var övergående. Inträffar det igen bör du kontakta en elinstallatör.

Hur länge klarar sig mat i frysen vid strömavbrott?

Vid strömavbrott ska du undvika att öppna kyl och frys i onödan. En stängd frys kan hålla kylan i upp till två dygn. Kött, fågel och fisk som utsätts för över 8 °C under ett par timmar kan börja lukta illa. Då ska du slänga den typen av mat. Om andra råvaror blir halvtinade kan du alltid frysa in dem igen. Kvaliteten på råvarorna blir något sämre men det är inte farligt att äta mat som frysts in två gånger.

Ersättning vid strömavbrott

Har du drabbats av ett sammanhängande strömavbrott i minst 12 timmar? Då kan du ha rätt till avbrottsersättning från ditt elnätsföretag. Ersättningen är 12,5 procent av din årliga nätkostnad – men minst tusen kronor. Ersättningen ökar sedan för varje påbörjad 24-timmarsperiod.

Strömavbrott - Konsumentverket

Du kan också ha rätt till skadestånd från elnätsföretaget om du drabbas av skador på grund av elavbrott. Detta gäller oavsett avbrottets längd.

Skadestånd vid strömavbrott - Konsumenternas energimarknadsbyrå

Du kan även ha rätt till ersättning via din hem- eller villaförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se vilka skador din försäkring täcker.

Bra saker att ha hemma vid ett strömavbrott

  • Stearinljus och värmeljus
  • Tändstickor och tändare
  • Batterier och ficklampa
  • Powerbank till dator, mobiltelefon med mera
  • Extra säkringar
  • Batteri eller solcellsdriven radio
  • Stormkök

Att tänka på vid strömavbrott

Håll kyl och frys stängd
En välfylld frys håller kylan minst ett dygn om dörren inte öppnas. Är det vinter och kallt kan du förvara kyl- och frysvaror utomhus.

Stäng av maskiner och elelement
Vrid av alla vattenkranar och stäng av elementen om du har elvärme. På så sätt undviker du maximal belastning på elnätet när strömmen kommer tillbaka.

Släpp inte ut värme i onödan
Om värmen försvinner, försök att vistas i så få rum som möjligt och stäng dörren till de övriga rummen. Isolera gärna golven med extra mattor. Kan du elda i en öppen spis eller kamin är det självklart bra.

Tappa upp vatten
Om strömavbrottet varar i mer än tre timmar, fyll vatten i kastruller och tomma flaskor. Vattentillförseln kan påverkas av strömavbrottet eftersom vattenpumpar drivs av el. Har du egen brunn försvinner vattnet direkt.

På Krisinformations webbplats kan du få mer information om vad du borde göra om strömavbrottet varar länge. Läs mer hos Krisinformation.se

Källor:

Konsumentverket

Konsumenternas energimarknadsbyrå

Fler artiklar som kan intressera dig

Uppdaterad: 03 augusti 2023